80-річчя Волинської трагедії: Зеленський і Дуда зустрілися в Луцьку та відвідали месу

Президент України Володимир Зеленський та президент Польщі Анджей Дуда 9 липня зустрілися в Луцьку та відвідали месу з нагоди 80-річчя Волинської трагедії.

Про це вранці в неділю повідомляє “Суспільне“.

За цими даними, лідер двох країн завітали до Кафедрального костелу святих Петра й Павла.

На заході присутні предстоятель Православної церкви України Епіфаній, митрополит Луцький і Волинський Михаїл, патріарх УГКЦ Святослав.

Візит Дуди в Україну завчасно не анонсували. Зеленський прибув на Волинь зі Львова, куди він 8 липня приїхав після візиту в Туреччину також неочікувано.

Напередодні ввечері у міській раді Луцька повідомили, що рух транспорту на вулицях Старого міста, де розташований костел, буде перекрито у зв’язку із проведенням заходів з вшанування пам’яті жертв Другої світової війни та 80-ї річниці Волинської трагедії.

Раніше президент Польщі Анджей Дуда заявляв, що в липні Україна і Польща проведуть низку спільних заходів із вшанування жертв Волинської трагедії.

У п’ятницю прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький вшанував пам’ять жертв Волинської трагедії на території вже неіснуючого села Острувки в українській Волинській області.

Нагадаємо, на початку квітня Зеленський перебував із візитом у Варшаві, а 28 червня Дуда був з неоголошеним візитом у Києві.

Волинська трагедія. Контекст

11 липня в Польщі вшановують “День пам’яті жертв геноциду на Волині”, наголошуючи на масових вбивствах поляків підрозділами УПА під час Другої світової війни (приблизно 36,5 тисяч, при тому що деякі польські історики значно завищують число жертв). В Україні не погоджуються з визначенням цієї події як геноциду поляків та вважають обопільною трагедією, адже поляки також убили близько 20 тисяч українців.

Ця сторінка в історії взаємин двох народів чи не найскладніша. Утім війна Росії проти України зблизила Київ і Варшаву та дала новий ґрунт для спільного діалогу.

Читайте також:
“Чіткий меседж Росії: ви більше ніколи нас не посварите”. Дуда і Зеленський зібрали мітинг у Варшаві

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна