“Чіткий меседж Росії: ви більше ніколи нас не посварите”. Дуда і Зеленський зібрали мітинг у Варшаві

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що Кремлю не вдасться посварити і розділити українців та поляків.

Про це він сказав під час виступу у дворі палацу у Варшаві в присутності президента України Володимира Зеленського, українських урядовців, багатьох запрошених поляків та громадян України в Польщі.

Дуда зазначив, що загарбники та окупанти раніше не раз намагалися посварити Україну та Польщу, спрямувати один проти одного за принципом розділяй і володарюй.

“Сьогодні вони також намагаються, лякаючи поляків українцями, а українців – поляками. Але їм це не вдасться. Саме тому сьогодні ми разом звідси надсилаємо чітке послання Кремлю: вам не вдасться нас посварити, вам не вдасться нас розділити, ніколи більше”, – сказав глава Республіки Польща.

Анджей Дуда цитував рядки гімнів двох держав, вдавався до цитат українською, зокрема рядків Тараса Шевченка: “Подай же руку козакові, і серце чистеє подай!”

Дуда підкреслив, що великі нації у найважливіші моменти історії здатні подолати найбільші розбіжності та разом дивитися в майбутнє.

Він наголосив, що Україну та Польщу об’єднує тривала спільна історія: “Саме тому ми не боїмося говорити про найскладніші сторінки нашої історії. Ми продемонстрували це спільним візитом до Львова на меморіал орлят і січових стрільців. У нас велика історія, велика культура і велике прекрасне майбутнє”.

Анджей Дуда сказав Володимиру Зеленському: “Ви герой вільного світу, але для нас ви великий друг Польщі”.

Президент РП нагадав слова Леха Качинського з Тбілісі, коли тодішній глава держави говорив про сильних лідерів Східної Європи: “Він мав рацію. Один із них зараз з нами”.

Президент Володимир Зеленський виступив із подібною промовою, подякувавши Польщі за підтримку українців та цитуючи гімни і польські крилаті фрази.

Українські громадяни на цьому мітингу тримали прапори двох країн, велике синьо-жовте полотнище з біло-червоним серцем, портрети Зеленського та скандували подяку Польщі.

“Чіткий меседж Росії: ви більше ніколи нас не посварите” – підсумувала подію газета “Жечпосполіта“.

Нагадаємо, під час візиту Володимира Зеленського до Варшави 5 квітня Польща і Україна погодили новий пакет військової допомоги, який включатиме винищувачі МіГ-29, бронетранспортери, системи ППО, міномети та інше озброєння. Президент РП Анджей Дуда нагородив Зеленського найвищою нагородою Польщі – орденом Білого Орла.

Читайте такою:
Зеленський заявив, що владнав суперечку з Польщею через експорт українського зерна

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна