Зеленський заявив, що владнав суперечку з Польщею через експорт українського зерна

Президент Володимир Зеленський заявив, що під час переговорів із польським керівництвом вдалося знайти розв’язання проблеми експорту українського зерна до Європейського Союзу, на що нарікали польські фермери.

Таку заяву Зеленський зробив під час пресконференції з польським прем’єром Матеушем Моравецьким у Варшаві в середу, 5 квітня, передає “Європейська правда“.

“Ми обговорювали питання щодо польських і українських фермерів. Ми знайшли вихід”, – заявив український президент.

Він не уточнив, про який саме вихід ідеться, але додав, що “у найближчі дні-тижні ми остаточно вирішимо всі питання”.

“Тому що не може бути будь-яких питань, складнощів між такими близькими партнерами і реальними друзями, як Польща і Україна”, – підкреслив Зеленський.

Раніше цього дня на спільній пресконференції з президентом Анджеєм Дудою у Варшаві Зеленський заявив: “…Ми безкомпромісні в дружбі. Ми вважаємо Польщу не лише нашим партнером, й другом навіки”.

Контекст

Україна експортує значну частину свого зерна через сухопутний кордон з Польщею у зв’язку з повномасштабним вторгненням РФ і ускладненим експортом по морю. Зерно мало б іти через Польщу транзитом в інші держави, але часто залишається в країні і там продається. Це викликало невдоволення фермерів з Польщі та кількох інших країн, які вимагали від влади розв’язати проблему. Адже українське зерно продається дешевше, ніж польське.

Міністр сільського господарства Польщі Генрик Ковальчик 5 квітня оголосив, що залишає посаду на тлі масових протестів фермерів у зв’язку з поставками зерна з України. Рішення позбавити міністра посади ухвалило керівництво владної партії “Право і справедливість”, оскільки Ковальчик не впорався з кризою, пов’язаною з українським зерном.

Візит Зеленського до Варшави 5 квітня погрожували зірвати польські фермери.

Читайте також:
Підсумки візиту Зеленського до Польщі: новий пакет військової допомоги, МіГи, спільне виробництво 125-мм боєприпасів та відбудова

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна