Підсумки візиту Зеленського до Польщі: новий пакет військової допомоги, МіГи, спільне виробництво 125-мм боєприпасів та відбудова

Польща й Україна погодили новий пакет військової допомоги Варшави Києву, який включатиме літаки МіГ, бронетранспортери, системи ППО, міномети тощо. Також підписано угоду про співпрацю у виробництві 125-мм танкових боєприпасів.

Про це заявив президент Володимир Зеленський на пресконференції у Варшаві із польським прем’єр-міністром Матеушем Моравецьким в середу, 5 квітня, передає “Європейська правда“.

“Погоджений дуже потрібний саме зараз нашим воїнам оборонний пакет. Сьогодні ми підписуємо документ про постачання польських БТР Rosomak, самохідних мінометів Rak, систем ППО, зокрема дуже ефективних ПЗРК Piorun, МіГів та іншого озброєння, якого ми так потребуємо”, – сказав Зеленський.

Він зазначив, що йдеться не лише про підтримку, а й про двосторонню співпрацю, зокрема у форматі закупівель. Це, за словами президента, посилює оборонний потенціал як України, так і Польщі.

Раніше цього дня  польський президент Анджей Дуда під час спільного брифінгу із Зеленським заявив, що Польща передасть Україні додатково ще чотири винищувачі МіГ-29 – на додачу до чотирьох, наданих у перші дні квітня.

Зазначається, що загалом Польща передасть для ЗСУ 14 МіГів: чотири – вже передано, чотири – в процесі передачі, шість – ще має бути передано.

Під час візиту Зеленського до Варшави Польща та Україна також підписали меморандум про співпрацю у відновленні України та угоду про співпрацю у спільному виробництві 125-мм танкових боєприпасів, повідомляє польський канал TVN24.

У присутності президента Зеленського та прем’єр-міністра Моравецького в канцелярії прем’єр-міністра у Варшаві було підписано ці два документи щодо відбудови України та озброєння.

“Поляки знають велику цінність свободи і солідарності, тому ми підтримуємо українців у їхній боротьбі. Безпека всієї Європи і безпека Польщі також поставлені на карту в цій війні”, – сказав Матеуш Моравецький.

Моравецький додав, що Україна купує озброєння, вироблене на польських заводах, зокрема САУ Krab і бронетранспортери Rosomak.

Раніше повідомлялося, що Україна придбає 100 бронетранспортерів Rosomak польського виробництва.

Крім іншого, президент Польщі Анджей Дуда заявив, що Київ та Варшава працюють над новим договором про співпрацю між країнами.

Читайте також:
Дуда нагородив Зеленського найвищою нагородою Польщі – орденом Білого Орла

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна