У президента пояснили, який саме масовий захід провели увечері у Львові після прильоту з Туреччини

Після візиту в Туреччину президент Володимир Зеленський увечері в суботу, 8 липня, відвідав із робочою поїздкою Львів. Тут він узяв участь у молитовному заході “Боже, Україну бережи! 500 днів опору й звитяги”.

Про назву й суть події під час неанонсованої поїздки Зеленського пізно ввечері повідомила пресслужба президента.

“Біля пам’ятника Тарасу Шевченку у Львові представники духовенства та керівники релігійних організацій виголосили молитви за Україну. Вони молилися за перемогу нашої держави та справедливий мир. Духовні лідери просили заступництва й сил для захисників нашої Батьківщини, благословення для представників української влади та порятунку для всіх постраждалих від війни. Також молилися за відновлення територіальної цілісності України. У виконанні камерного хору пролунала “Молитва за Україну”, – ідеться в повідомленні на сайті глави держави.

Фото: пресслужба президента

У молитовному заході також взяли участь прем’єр-міністр Денис Шмигаль, керівник офісу президента Андрій Єрмак, міський голова Львова Андрій Садовий та ін.

Як пишуть місцеві ЗМІ, молебень з нагоди “500-го дня війни” відбувся за участю предстоятеля Православної церкви України Епіфанія, представників інших конфесій та військових.

Фото Радіо Свобода

Варто зазначити, що львів’яни, яких покликали на центральну вулицю, не зовсім зрозуміли, що саме відбувається і з якого приводу.

“Азовці” у Львові

Із Зеленським у Львів прибули командири з “Азовсталі”, звільнені цього дня з Туреччини, але на молебні їх не бачили. Натомість під час іншого заходу у військовій частині президент оголосив про призначення нового керівника Національної гвардії України – Олександра Півненка, а також вручив 10 орденів “За мужність”.

Згідно з офіційним повідомленням, це була зустріч з особовим складом Західного територіального управління Нацгвардії. На зустрічі також були присутні захисники “Азовсталі”, які сьогодні повернулися на батьківщину: командир окремого загону спеціального призначення НГУ “Азов” Денис Прокопенко, його заступник Святослав Паламар, виконувач обов’язків командира 36-ї окремої бригади морської піхоти Сергій Волинський, старший офіцер “Азова” Олег Хоменко та командир 12-ї бригади НГУ Денис Шлега. Перед початком зустрічі бійці привіталися зі своїми рідними та близькими.

Звертаючись із промовою до воїнів та всього українського народу, глава держави зауважив, що сьогодні 500 днів від початку повномасштабної війни, яку розв’язала Росія проти України. Президент наголосив, що в цей день війни наша держава повернула додому п’ятьох Героїв України – командирів захисту Маріуполя й “Азовсталі”. “Героїчно воювали! Вони пройшли через російський полон. Потім понад 300 днів вони були в Туреччині. Їм час бути вдома”, – акцентував Зеленський.

Командири “Азовсталі” у Львові. Фото: пресслужба президента

“Він також подякував команді, яка працює заради повернення українців додому: керівнику Офісу Президента Андрію Єрмаку, начальнику Головного управління розвідки Міноборони Кирилу Буданову, міністру внутрішніх справ Ігорю Клименку, які були присутні на заході, а також голові Фонду держмайна України Рустему Умєрову, голові Служби безпеки Василю Малюку та його співробітникам. Крім того, Володимир Зеленський висловив подяку за допомогу у звільненні бранців Туреччині й особисто Президенту Реджепу Таїпу Ердогану”, – зазначає пресслужба ОП.

Також він розповів, що за минулі 500 днів 298 українців і українок отримали найвище звання Героя України.” І ми всі маємо шанувати й пам’ятати цих людей – наших героїв – і зараз, і після нашої перемоги. І наші діти, і наші онуки, і всі покоління українського народу. Дякуємо вам, героям України! Слава Україні!” – сказав Володимир Зеленський.

* * *

На завершення суботи пресслужба Зеленського прозвітувала, що в цей насичений день він також привітав головкома ЗСУ Валерія Залужного із 50-річчям. Хоча окремо про це не повідомляв.

Читайте також:
Зеленський у соборі Вселенського патріархату в Стамбулі відстояв панахиду за жертвами війни в Україні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна