Перші результати створеного при Міноборони органу з питань оборонних закупівель: повернення на “Прозорро”

Відбулися перші засідання новоствореного колегіального органу Міністерства оборони з питань оборонних закупівель за напрямом тилового забезпечення, на яких були ухвалені рішення про нові правила проведення торгів із харчування для ЗСУ.

Про це повідомила представниця цього органу, членкиня Громадської антикорупційної ради при Міноборони, волонтерка Дана Ярова.

Вона також перелічила нововведення:

1. Вперше з моменту повномасштабного вторгнення закупівлі Міністерство оборони повертаються на “Прозорро”.

“Це стало можливим завдяки змінам внесеним в постанову КМУ 1275 (тут хотілося б відзначити роботу Міністерства економіки), а також завдяки непохитній позиції членів колегіального органу – ухвалено рішення провести закупівлю саме через Прозорро. Не можу сказати, що це було легко, але ми вистояли під тиском, який таки був. Оголошення про проведення спрощених закупівель завтра буде розміщено на Прозорро. Слідкуйте”, – прокоментувала Ярова.

2. Міністерство оборони запропонувало граничні ціни на всі 409 найменування каталогу харчових продуктів.

“Для прикладу: гранична ціна на яйця вищої категорії – 6,59 грн з ПДВ, яблука – 24,51 грн з ПДВ.
У процесі торгів ціни можуть тільки знижуватися, підвищуватись вони не можуть. Далі за нас працюють ринкові механізми.

За ці зміни колегіальний орган МО також проголосував позитивно”.

3. За рахунок прописання кваліфікаційних вимог значно збільшилось коло учасників ринку харчової промисловості, які можуть стати постачальниками Міністерства оборони.

“Тому закликаю всіх учасників ринку харчової промисловості вивчати документацію, ціни, подавати свої документи, брати участь в торгах, ставати постачальниками Міністерства оборони.
“Закритий клуб по інтересах Міністерства оборони” оголошено закритим. Триденний марафон “від” паркану до обіду” та “зробіть на позавчора” закінчився”.

“Не можу сказати, що це було легко, але ми вистояли під тиском, який таки був. Оголошення про проведення спрощених закупівель завтра буде розміщено на “Прозорро”, – додала Ярова.

Вона також закликала всіх учасників ринку харчової промисловості ставати постачальниками Міноборони

19 травня 2023 року пресслужба Міністерства оборони повідомила, що в МОУ відбулася робоча зустріч представників уповноважених підрозділів відомства, Збройних сил та членів Громадської антикорупційної ради з учасниками ринку, на якій було презентовано порядок організації та проведення закупівель продуктів харчування за Каталогом для потреб ЗСУ у 2023 році.

Контекст

Раніше Міністерство оборони звинуватили у неправомірному витрачанні коштів на закупівлях харчів для Збройних сил України.

21 січня видання “Дзеркало тижня” опублікувало матеріал журналіста із проєкту “Наші гроші” Юрія Ніколова, у якому стверджується, що за участі МОУ розкрадаються кошти на закупівлі харчів для ЗСУ. Зокрема, за словами журналіста, відомство нібито законтрактувало яйця по 17 грн за штуку, тоді як роздрібна ціна в магазині Києва зараз близько 7 грн за штуку, а картоплю замовили по 22 грн за кілограм, при цьому роздрібна ціна в магазині становить 8–9 грн.

У Міноборони заявили, що інформація про закупівлю харчування для армії за завищеними цінами розповсюджується з ознаками навмисних маніпуляцій та вводить в оману. У відомстві повідомили, що проводять внутрішню перевірку та готують матеріали до СБУ для проведення розслідування щодо поширення свідомо неправдивих даних.

Читайте також:
Міністр Резніков таки підписав наказ про затвердження складу Громадської антикорради при МОУ

Шмигаль обіцяє, що закупівлі харчів для армії стануть публічними

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна