Скандал із закупівлями МОУ харчів для армії втридорога: посадовців викликають у парламент

Профільний комітет Верховної Ради викликає керівників Міноборони у зв’язку зі скандалом навколо завищених цін при держзакупівлях.

Про це 21 січня повідомила нардеп Мар’яна Безугла.

“Викликаємо керівництво Міністерство оборони України на Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки”, – написала у фейсбуці членкиня комітету.

У коментарях під повідомленням депутатка від “Слуги народу” уточнила, що засідання комітету відбудеться найближчим часом і пройде в закритому режимі. Але Безугла пообіцяла повідомити громадськості про результати цього засідання.

Скандал із закупівлями харчів Міністерством оборони

21 січня ЗМІ, зокрема “Дзеркало тижня”, оприлюднили дані про контракти Міністерства оборони щодо закупівель продуктів для Збройних сил України. Як з’ясувалося, чиновники закупили продукти в рази дорожче від роздрібних цін в столичних супермаркетах.

Zn.ua має копію угоди вартістю 13,16 мільярда гривень, укладеної 23 грудня МОУ на послуги організації харчування у 2023 році тилових військових частин, дислокованих у Полтавській, Сумській, Київській, Житомирській, Чернігівській і Черкаській областях.

Для порівняння видання обрало мережу магазинів “Сільпо” у спальному районі Києва. Ціни на найбільш ходові харчі для ЗСУ виявилися завищеними у 2-3 рази.

Так, Міноборони законтрактувало яйця по 17 грн за штуку, тоді як роздрібна ціна в магазині Києва зараз близько 7 грн за штуку.

Картоплю замовили по 22 грн за кілограм, при цьому роздрібна ціна в магазині становить 8–9 грн.

Куряче стегно замовили по 120 грн за кілограм, а в магазині — 80 грн.

Це роздрібні ціни, а гуртові ще нижчі.

Видання наголошує, що Міноборони проігнорувало усі їхні запити та запитання.

“Так, пильний читач зауважить, що у договорі мова не лише про закупівлю, а й про надання послуг харчування. Може, тому й дорожче? Ні, якщо ви зануритеся у документ, то побачите, що послуги там дійсно є як окрема стаття видатків у 30 млн грн, тобто 0,2% від загальної суми контракту, навіть не 2% і точно не два рази”, – пише “ДТ”.

Нинішній контракт розміром на 13 мільярдів Міноборони уклало з ТОВ “Актив компані”. Ця фірма має статутний капітал у тисячу гривень. У 2021 році податкова служба анулювала у цієї фірми свідоцтво платника ПДВ через відсутність поставок і ненадання декларацій.

У 2019 році ТОВ “Актив компані” фігурувало у кримінальному провадженні Нацполіції №12019100100003229. Фірма для участі в тендері на поставку яловичини для установ виконання покарань і слідчих ізоляторів Державної кримінально-виконавчої служби буцімто подала підроблений акт, який не відповідав дійсності.

Грудневу угоду з “Актив компані” від імені міністерства підписав Богдан Хмельницький.

Директор департаменту держзакупівель Міноборони Хмельницький був одним із фігурантів справи про розкрадання 580 тисяч доларів коштів МОУ під час закупівлі військової амуніції.

Читайте також:
“Стагнація замість реформ”: що стоїть за ліквідацією Центру оборонних закупівель Міноборони

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна