70-км траншея окупантів у Запорізькій області: пошкодили майже 160 історичних курганів і національний заповідник

На захопленій території Запорізької області російські окупанти, риючи 70-кілометрову траншею, пошкодили майже 160 історичних курганів.

Про це повідомив директор департаменту культури та інформаційної політики Запорізької обласної військової адміністрації Владислав Мороко в ефірі національного телемарафону 30 квітня.

“Фахівці Центру охорони культурної спадщини на моє прохання дистанційно проаналізували інформацію на предмет пошкодження курганів. І з’ясувалося, що, риючись в нашій землі, окупанти пошкодили майже 160 курганів”, — йдеться в повідомленні з ОВА.

За словами посадовця, пошкодженням курганів росіяни ймовірно завдали збитків Україні на більш як 200 мільйонів гривень.

Раніше Центр журналістських розслідувань виявив на супутникових знімках Sentinel-2 штучно створений окоп, який простягається від околиць села Семенівка під Мелітополем до поля за межами селища Маринівка Приморського району.

Мороко зазначив, що у зруйнованих курганах можуть бути поховання одразу кількох епох.

“Поховання з Бронзової доби може бути зроблене на похованнях, які були раніше. Можливо, є й з інших періодів, наприклад, Середньовіччя. Тому кожен курган є, з наукової точки зору, цінністю, незалежно від того, де він розташовується. Найбільш відомі зосереджені в Кам’янсько-Дніпровському районі, які стосуються скіфів і сарматів”, – розповів керівник департаменту культури та інформаційної політики Запорізької ОВА.

За словами очільника департаменту, до війни без необхідності розкопки на цих територіях не проводили, адже “кургани мають знаходитися там, де вони є, й просто так їх рити ніхто не буде”.

Посадовець каже, що в середньому сума збитків від руйнування окупантами одного кургану становить від 1 до 10 млн грн.

“Ми брали за основу методику обрахування збитків від пошкодження у правоохоронних органах. Також робили обрахунок діаметра кургану, висоти тощо. В середньому сума збитку одного кургану складає від 1 до 10 млн грн. Це вперше фіксується такий глобально завданий збиток нашій історичній спадщині.

Наприклад, зараз руйнується курган «Солоха». Ми його захищали, поки була можливість, зокрема, і від сільськогосподарської обробки. Я впевнений на 100%, що люди, які намагалися там щось садити, зараз цим займаються знову. Відповідно, окупанти це заохочують”, – сказав Владислав Мороко.

Посадовець каже, що після деокупації території фахівці проведуть спеціальні дослідження та розрахують максимально завдану шкоду. “Ми цю суму виставимо у судових претензіях Російській Федерації на компенсацію втрат після війни”, – заявив він.

За словами директора департаменту ОВА, за попередньою інформацією, крім курганів, пошкоджено палацово-парковий ансамбль другої половини XIX століття “Садиба Попова” в місті Василівка та Національний історико-археологічний заповідник “Кам’яна могила” під Мелітополем, на території якої російські військові облаштували полігон. Туди не пускають навіть місцевих, стверджує посадовець.

Національний історико-археологічний заповідник “Кам’яна Могила”

“Руйнуються історичні міста – Оріхів і Гуляйполе. Там було багато старих забудов. Наприклад, мерія в Оріхові розташована у старовинному будинку, який також пошкоджений. На Гуляйпільщині та у самому Гуляйполі практично повністю зруйновано історичну частину. Отже, після деокупації облік знищених історичних і культурних пам’яток та місць, на жаль, буде великим”, – зазначив Мороко.

Нагадаємо, за даними розвідки, Росія готується до удару ЗСУ на Мелітополь і спорудила на Запоріжжі лінію оборони завдовжки 120 км.

Читайте також:
Росіяни вчинили масований обстріл міста Оріхів на Запоріжжі

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна