Держкосмос прокоментував явище в небі Київщини ввечері 19 квітня

Головний центр спеціального контролю Державного космічного агентства України повідомив, що 19 квітня 2023 року о 21:57 за київським часом інфразвуковими засобами на території України зареєстрована високоенергетична акустична подія.
Найбільш ймовірно спалах було спричинено падінням метеориту з потоку Лірид.

Про це у четвер, 20 квітня, повідомили в Держкосмосі.

Розрахункове місце епіцентру вибуху знаходиться в Київській області. Подія ймовірно пов’язана із входом космічного тіла в щільні шари атмосфери, інформація уточнюється.

“Повідомлення про можливий схід з орбіти КА США «RHESSI» NORAD №27370 Міжн. № 2002-004A не підтверджуються. Цей космічний апарат досі перебуває на орбіті, а район його можливого падіння знаходиться за межами України. За розрахунками центру космічних спостережень, очікується, що супутник припинить існування сьогодні – 20.04.2023 о 15:58:21 за київським часом (12:58:21 UTC)”, – йдеться в пресрелізі Держкосмосу.

Зазначається також, що 18-та ескадрилья космічного контролю США  не надала підтвердження припинення існування КА «RHESSI».

“Найбільш ймовірно спалах було спричинено падінням метеориту з потоку Лірид. Щороку у квітні Земля проходить через шлейф комети Тетчер, яка залишає метеорний потік Ліриди. Ліриди — це дуже швидкі і яскраві метеори, які спричиняє шлейф комети Тетчер. Ліриди не залишають довгих палаючих слідів, коли проносяться через атмосферу Землі, їхня ознака — яскраві спалахи, або так звані «вогненні кулі”, – наголошують в Державному космічному агентстві.

Метеорний потік Ліриди — один з найдавніших, що відомі людству. Його ще спостерігали китайці у 687 році до н. е. Свою назву потік Ліриди отримав від сузір’я Ліри, з якого нібито падає метеоритний дощ.

У шлейф комети Тетчера, яка залишає метеоритний потік Ліриди, Земля потрапила 15 квітня 2023 року. Вийде з нього наша планета 29 квітня. Пік зорепада припадає на 21 квітня.
Схожий випадок відбувся у лютому цього року. Вночі над північною Францією впав метеор, який згорів в атмосфері. Метрове небесне тіло під час вибуху освітило небо над країною, що зафіксували камери спостереження та очевидці.

Читайте також:
Супутник NASA не міг упасти в районі Києва, – Alpha Centauri

У Київській МВА заспокоїли: це впав американський супутник. Але радше болід

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна