НАБУ оголосило в розшук колишнього голову Фонду держмайна Сенниченка з подільниками

Національне антикорупційне бюро України та Спеціалізована антикорупційна прокуратура оголосили у розшук сімох фігурантів справи щодо оборудок з майном Фонду держмайна України на чолі з його колишнім головою Дмитром Сенниченком.

Про це повідомляє пресслужба НАБУ в понеділок, 10 квітня.

Зазначається, що НАБУ і САП розшукують Дмитра Сенниченка, Андрія Гмиріна, Павла Присяжнюка, Миколу Парсентьєва, Олександра Горбуненка, Артура Сомова і Володимира Колота.

“Усі вони входять до складу злочинної організації, яка причетна до заволодіння понад 500 млн гривень коштів АТ “Одеський припортовий завод” та АТ “Об’єднана гірничо-хімічна компанія”, – йдеться в повідомленні Бюро.

У відомстві зазначають, що очолював угруповання ексголова Фонду державного майна України, який тричі виступав викривачем корупції, подаючи відповідні заяви до НАБУ. Насправді ж він усував “конкурентів” на підприємствах зі сфери ФДМУ, аби заробляти могла тільки підконтрольна злочинній організації компанія.

Передісторія

Як відомо, Дмитра Сенниченка призначили головою ФДМУ у серпні 2019 року, на початку каденції президента Володимира Зеленського. У його період було запущено велику приватизацію державних об’єктів – було продано АТ “Перший київський машинобудівний завод” (колишній завод “Більшовик”) у Києві за 1,4 млрд грн.

У 2020 році Сенниченка намагалися підкупити.

Сенниченко подав у відставку в листопаді 2021-го. Верховна Рада звільнила його з посади у лютому 2022 року.

22 березня Спеціалізована антикорупційна прокуратура і Національне антикорупційне бюро викрили злочинне угрупування, яке очолював колишній голова Фонду держмайна Сенниченко. Зловмисники незаконно заволоділи понад 500 мільйонами гривень коштів держпідприємств. Сенниченку та ще його дев’ятьом спільникам повідомили про підозру.

За даними слідства, у період з листопада 2019 по березень 2020 року тодішній голова Фонду створив злочинну організацію з метою встановлення контролю над найважливішими об’єктами управління ФДМУ у добувній, переробній, паливно-енергетичній та інших галузях економіки держави.

План полягав у призначенні в органи управління держпідприємств лише керованих осіб, які б забезпечили реалізацію сировини, надання послуг, використання державних ресурсів виключно в інтересах членів злочинної організації.

24 березня Вищий антикорупційний суд взяв під варту колишнього радника голови Фонду державного майна України, який, за даними слідства, був учасником злочинної організації, яку очолював ексголова Фонду Дмитро Сенниченко.

Читайте також:
Голові Фонду держмайна у 2019-2022 роках повідомили про підозру в корупції

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна