Голові Фонду держмайна у 2019-2022 роках повідомили про підозру в корупції

Національне антикорупційне бюро повідомило про підозру колишньому голові Фонду державного майна Дмитрові Сенниченку. Його вважають організатором злочинного угрупування, яке протягом 2019-2021 років заволоділо понад 500 млн грн державних підприємств, повідомили пресслужби НАБУ та САП 22 березня.

Перший епізод справи стосується Одеського припортового заводу, інкриміновані збитки – 390 млн грн.

За версією слідства, голова Фонду держмайна на початку 2020 року домігся обрання лояльних членів наглядової ради, які погодили призначення потрібної людини директором ОПЗ.

Підозрювані — тодішні голова ФДМУ, його наближена особа, два виконувачі обов’язків директора ОПЗ у різний період і два неназваних бізнесмени — з травня 2020 року до жовтня 2021 року незаконно, на думку НАБУ, продовжували дію додаткових угод з підконтрольною компанією ТОВ “Агро Газ Трейдинг” про перероблення газу в карбамід та аміак у збиток заводу.

Пізніше вони провели конкурсний відбір нового постачальника давальницької сировини, але після перемоги сторонньої компанії ПрАТ “Укрнафтобуріння” результати скасували. Замість цього було підписано новий договір з потрібною компанією, яка погодилася працювати із заводом на старих умовах.

Слідство впевнене, що конкурс зірвали навмисно, щоб мати можливість надалі привласнювати гроші.

Другий епізод стосується Об’єднаної гірничо-хімічної компанії, інкриміновані збитки – 118 млн грн.

Колишнього голову Фонду держмайна також звинувачують у призначенні лояльного в.о. директора, який протягом 2020-2021 років уклав чотири контракти про продаж титановмісної сировини (ільменітового концентрату) із чеською компанією, підконтрольною раднику голови ФДМУ, за заниженими цінами. Руду потім перепродали за ринковими цінами, врешті-решт її поставили підприємствам з Росії та на територію окупованого Криму.

Учасниками злочину НАБУ вважає десятьох підозрюваних, серед яких:

  • голова Фонду державного майна України (керівник, організатор);
  • наближена до голови ФДМУ особа (співорганізатор);
  • радник голови ФДМУ;
  • два в.о. директора АТ “Одеський припортовий завод” (у різні періоди);
  • в.о. керівника АТ “Об’єднана гірничо-хімічна компанія”;
  • два власники ТОВ – переможця аукціону на ОПЗ;
  • дві фізичні особи – співучасники злочину.

Колишнього в.о. директора ОПЗ і радника колишнього голови Фонду держмайна затримали, одному підозрюваному вручили підозру без затримання. Решта семеро осіб, зокрема Сенниченко, отримали підозри заочно.

Як відомо, Дмитра Сенниченка призначили головою ФДМУ у серпні 2019 року, на початку каденції президента Володимира Зеленського. У його період було запущено велику приватизацію державних об’єктів – було продано АТ “Перший київський машинобудівний завод” (колишній завод “Більшовик”) у Києві за 1,4 млрд грн.
У 2020 році Сенниченка намагалися підкупити.
Сенниченко подав у відставку в листопаді 2021-го. Верховна Рада звільнила його з посади у лютому 2022 року.

Читайте також:
Головою Фонду держмайна призначений Рустем Умеров

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.