Митрополит Павло в суді: коментар щодо підозри СБУ, шарф Louis Vuitton за 16 тисяч і прослушка за рік

доповнено

Підозрюваний за двома статтями ККУ митрополит так званої “УПЦ Московського патріархату”, намісник Києво-Печерської лаври (МП) Павло (Петро Лебідь) у залі суду в коментарі ЗМІ заявив, що він “проти агресії”.

Про це в суботу, 1 квітня, повідомляє “Українська правда” із зали Шевченківського райсуду Києва, де Павлові обирають запобіжний захід.

“Я нічого не зробив для того, щоб мене в чомусь звинувачували. Це політична справа. Я ніколи не був на стороні агресії. Я проти агресії. І зараз я перебуваю в Україні. Це моя земля”, – сказав митрополит МП, коментуючи підозру від СБУ.

Надвечір судове засідання з обрання запобіжного заходу Лебедю перенесли на понеділок. Церковник сказав, що погано себе почуває “через рівень цукру” і відбув до лікарні. Однак надалі Шевченківський райсуд погодив примусовий привід митрополита на засідання в суботу.
О 19-й годині “Радіо Свобода” повідомило, що Павло повернувся до зали суду.

Рано-вранці 1 квітня СБУ провела обшук, вручила підозру та викликала на допит намісника Лаври, відомого в народі як “Паша Мерседес”. Зустрічати представників Служби безпеки Павло вийшов у шарф французького бренду Louis Vuitton. Подібний шарф на сайті бренду коштує 395 євро (майже 16 тисяч гривень). Але в мережі його можна знайти і за 700 доларів, пише “Таблоїд“.

На підставі зібраних доказів гр. Лебедю повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 161 Кримінального кодексу України (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань) та ч. 1 ст. 436-2 (виправдовування, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників), інформує пресцентр СБУ.

Повідомляючи про процесуальні дії з митрополитом МП, Служба безпеки України виклала ролик із нарізкою уривків телефонних розмов Павла. З нього випливає, що “прослушка” Лебедя велася ще навесні 2022 року.

У спілкуванні з різними абонентами Павло каже, що сьогодні “Херсон благовіствуй радость велію, там уже прапора російські скрізь”, підтримує російський наратив про “війну США і РФ до останнього українця”, називає тероборону ЗСУ і мародерів “однією гільдією”, каже, що на заході України “Ніхто Україною не дихає – там все Польща, Угорщина”, закликає вірян молитися за московського патріарха Кирила та ін.

В СБУ нагадали, що у 2022 році Служба розпочала комплексні контррозвідувальні та безпекові заходи (понад 40) у церковному середовищі “УПЦ МП”, які відбувалися для припинення деструктивної діяльності проросійськи налаштованого духовенства. У результаті заходів, проведених СБУ, порушено 61 кримінальне провадження стосовно 61 священнослужителя. Загалом суди вже винесли 7 вироків стосовно окремих кліриків, які стали на бік ворога, у т.ч. 2 з них було використано в обміні на наших військовослужбовців.

За матеріалами спецслужби запроваджено санкції стосовно 17 функціонерів “УПЦ МП”, а майже 250 клірикам РПЦ заборонено в’їзд в Україну.

Також припинено громадянство України 19 священнослужителям “УПЦ МП” – громадянам країни-агресора, ініційовано примусове повернення до країни походження клірикам церкви – двом громадянам РФ.

Читайте також:
У митрополита МП Павла, який “проклинав” Зеленського і не виїхав із Лаври – обшук та підозра, обирають запобіжний захід

“Візьму палку і поб’ю фотоапарати”: Паша “Мерседес” погрожував журналістам у Лаврі. ВІДЕО

Контекст

31 грудня 2022 року закінчився термін угоди про оренду Успенського та Трапезного соборів Києво-Печерської лаври філією Російської православної церкви в Україні – “УПЦ МП”. 7 березня у Свято-Успенському соборі відбулася перша служба помісної Православної церкви України.

10 березня 2023 року “УПЦ Московського патріархату” попередили, що до 29 березня включно вона має звільнити всі будівлі, які перебувають на балансі державного заповідника “Києво-Печерська лавра” (так звану Нижню лавру). Як пояснив міністр культури Олександр Ткаченко, розірвання договору зумовлене висновками міжвідомчої робочої групи, яка зафіксувала порушення умов користування державним майном з боку монастиря.

Рішенню Мінкульту передувала серія обшуків СБУ в будівлях “УПЦ МП” та впровадження санкцій проти очільників “УПЦ Московського патріархату”, які підтримують церковний центр у країні-агресорі. Також президент Володимир Зеленський своїм указом призупинив громадянство 13 ієрархів та священників так званої “УПЦ МП”.

Загалом у 2022 році СБУ відкрила 52 кримінальні справи, в яких фігурують 55 священнослужителів так званої “УПЦ (МП)”, у т. ч. 14 архієреїв церкви. Майже 200 клірикам РПЦ заборонено в’їзд в Україну.

Міністр Ткаченко заявляв, що монастирська братія (ченці) не зобов’язана покидати Лавру, але вона має зробити вибір – чи вона залишається на боці МП, чи ні, чи може перейти до помісної ПЦУ.

Перед закінченням терміну оренди представники “УПЦ МП” вивозили майно з території Лаври. На виїзді машини перевіряла поліція.

Водночас стало відомо, що намісник митрополит Павло (Лебідь) не планує виходити з Лаври (“Паша Мерседес обіцяє своїм монахам, що влітку в Київ прийдуть російські війська”), і монастир МП подав позов до Господарського суду Києва про визнання недійсною односторонньої відмови лаврського заповідника від договору оренди. 30 березня Госпсуд відмовив у цьому позові.

Зранку 29 березня “УПЦ МП” скликала своїх прибічників до Лаври на молебень. 30 і 31 березня агресивні віряни не пустили до Лаври комісію Міністерства культури, яка має займатися прийманням-передачею державного майна заповідника “Києво-Печерська лавра”. Зрештою функціонери МП залишилися в Лаврі після закінчення терміну оренди.

При цьому 30 березня Кабінет Міністрів України визнав таким, що втратило чинність, розпорядження уряду про передачу в безоплатне користування Києво-Печерській лаврі “УПЦ МП” будівель і споруд. Ті у відповідь заявили, що монастир подасть нові позови до суду.

29 березня виконувачем обов’язків намісника Свято-Успенської Києво-Печерської лаври в структурі помісної Православної церкви України став архімандрит Авраамій (Лотиш), який досі був в “УПЦ МП”. Таким чином Аврамій як представник “проукраїнського крила” Лаври перейшов до ПЦУ, щоб залишитися в Лаврі у структурі помісної церкви з Томосом.

Читайте також:
Уряд скасував рішення часів Януковича про безоплатне користування “УПЦ МП” Лаврою

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.