“Дивовижні паралелі з сучасністю”: посол Франції відвідав Батурин, де росіяни понад 300 років тому вирізали українців за наказом Петра І

Посол Франції Етьєн де Понсен відвідав заповідник “Гетьманська фортеця” в Батурині й відзначив історичні паралелі Батуринської трагедії з нинішньою війною Росії проти України.

“Колишня столиця України, резиденція гетьмана, місце різанини за наказом Петра І у 1708 році. У Франції є згадки про це в літописах. Дивовижний перегук із сучасністю”, – написав посол на своїй сторінці у твітері, оприлюднивши фото й відео візиту в Батурин.

У поїздці до Гетьманської столиці Надзвичайного і Повноважного посла Франції супроводжувала професорка Національного інституту східних мов (INALCO, Париж) Ірина Дмитришин – авторка книжки “Григорій Орлик, або Козацька нація у французькій дипломатії” та монографії про сина українського гетьмана Пилипа Орлика, який відстоював інтереси “козацької нації” під час дипломатичної служби у Франції.

Фото: ФБ Національний заповідник “Гетьманська столиця”

Вочевидь, під час візиту до Батурина очільник французької дипломатичної місії в Україні дізнався додаткові подробиці про історичні події, які пов’язують наші країни.

“Батурин тісно пов’язаний із Францією через постать Григорія Орлика, сина гетьмана Пилипа, автора проєкту 1-ї Конституції України. Григорій, який народився в Батурині, був дипломатом і офіцером на службі короля Людовіка XV й загинув у бою за Францію у 1759 році, є ланкою, що поєднує Францію з Україною”, – зазначив Етьєн де Понсен.

У заповіднику “Гетьманськ фортеця” делегація французьких дипломатів відвідала Цитадель Батуринської фортеці та палац гетьмана Кирила Розумовського.

По завершенні візиту пан Понсен написав у книзі відгуків заповідника, що “попри війну, яка триває, щасливий відвідати це місце української пам’яті”.

“Тут відчувається європейська душа України. Франція тут теж присутня”, – наголосив французький посол.

Читайте також:
Григорій Орлик: актуальність батуринської геополітики XVIII ст. для сучасної Європи

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна