Демократи посилили позиції в Сенаті США після перемоги в штаті Джорджія

У другому турі виборів у штаті Джорджія здобув перемогу чинний сенатор від Демократичної партії Рафаель Ворнок, завдяки чому демократи здобувають мінімальну більшість у верхній палаті Конгресу США: 51 зі 100 місць.

Про це повідомляє CBS News.

Ворнок здобув 50,6% голосів виборців, а його конкурент від республіканців Гершел Вокер — 49,4%.

“Після наполегливої кампанії для мене честь вимовити найсильніші слова, які будь-коли мали вагу в демократії: люди висловилися”, — зазначив Ворнок під час виступу після оголошення результатів виборів, повідомляє Associated Press.

На виборах минулого місяця Ворнок випередив Вокера, набравши 37 000 голосів із майже 4 мільйонів поданих, але не зміг набрати 50%, необхідних для того, щоб уникнути другого туру.

Цей результат закріплює за Джорджією статус штату, який відіграватиме важливу роль на президентських виборах 2024 року. За останні два роки демократи виграли троє виборів до Сенату в цьому колишньому оплоті республіканців, а президент-демократ Джо Байден лідирував у штаті у 2020 році.

Поразка Вокера також є невдачею для Дональда Трампа, який прагне знову вибороти право балотуватися від республіканців на виборах президента у 2024 році. Колишній президент підтримав Вокера та десятки інших відомих республіканців на проміжних виборах цього року.

Нагадаємо, що у нижній Палаті представників Конгресу за результатами цих виборів більшість отримали республіканці.

Читайте також:
Проміжні вибори у США: демократи зберегли більшість у Сенаті

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна