Проміжні вибори у США: демократи зберегли більшість у Сенаті

На проміжних (посередині терміну чинного президента) виборах до Конгресу США демократам вдалося зберегти мінімальну більшість у Сенаті – верхній палаті Конгресу – на наступні два роки.

Це стало зрозуміло після перемоги кандидатів від Демократичної партії у Неваді та Аризоні, з посиланням на CNN пише “Європейська правда“.

Згідно з прогнозом американського телеканалу, після перемоги демократів в Аризоні в п’ятницю та в Неваді в суботу демократи тепер мають 50 місць у Сенаті проти 49 місць у республіканців.

Таким чином, другий тур виборів сенатора у Джорджії, який має відбутися 6 грудня, вже не стане визначальним для визначення контролю над Сенатом. Адже навіть якщо перемогу там неочікувано здобуде кандидат від республіканців і місця в Сенаті розподіляться 50 на 50, вирішальним, 51-м, буде голос віцепрезидентки Камали Гарріс

Перемогу чинної сенаторки від Демократичної партії Кетрін Кортес Масто у Неваді CNN називає неймовірно успішною, оскільки їй вдалося перемогти в економічно складному штаті з чи не найвищими цінами на газ у країні. Кортес Масто вважалася найвразливішим членом Сенату і республіканці були переконані, що її вдасться перемогти.

Демократичний контроль над Сенатом забезпечить більш плавний процес призначення в уряд президента-демократа Джо Байдена та виборів суддів, у тому числі потенційних посад у Верховний суд.

Демократи також збережуть контроль над комітетами й повноваження проводити розслідування або нагляд за адміністрацією Байдена, а також зможуть відхиляти законодавство, подане Палатою представників, якщо Республіканська партія матиме у ній більшість.

Як відомо, 8 листопада у США відбулися проміжні вибори, на яких американці переобирали всіх 435 членів Палати представників Конгресу й третину (35 зі 100) членів Сенату. За останніми даними, Республіканська партія, найімовірніше, отримає більшість у нижній Палаті представників.

Водночас більшість республіканців виявиться не такою переконливою, як прогнозувалося до дня проміжних виборів.

Офіційні результати будуть оприлюднені за підрахунками всіх голосів виборів, у тому числі тих, що надходять поштою.

Читайте також:
Проміжні вибори у США: “червоної хвилі” республіканців не сталося, демократи мають несподівані перемоги

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна