Папа Франциск вважає “морально прийнятним” постачання зброї Україні

Папа Римський Франциск вважає “морально прийнятним” постачання країнами Заходу зброї для України, яка відбиває повномасштабне вторгнення Росії.

Як повідомляє “Європейська правда” з посиланням на Reuters, про це Франциск заявив під час пресконференції в четвер, 15 вересня, повертаючись із Казахастану.

“Це політичне рішення, яке може бути моральним, морально прийнятним, якщо воно ухвалюється за умов моральності”, – так Папа Римський відповів на запитання про те, як він оцінює постачання західної зброї в Україну.

“Самооборона не лише законна, а й є вираженням любові до батьківщини. Той, хто себе не захищає, хто не захищає нічого, не любить це. Ті, хто захищає, – люблять”, – додав понтифік.

Папа Римський додав, що неморальним рішення про постачання зброї може стати тоді, якщо його “намір – провокувати ще більше війни або продати зброю чи позбутися зброї, яка не є потрібна”.

Висловився Франциск і щодо можливих переговорів України й Росії. На його думку, діалог вести важко, але “відкидати його не слід”.

“Я б не виключав діалог із будь-якою державою, що перебуває у стані війни, навіть якщо це агресор… Інколи доводиться вести й такий діалог. Доводиться, хай як не хочеться”, – сказав він.

Контекст

Нагадаємо, Папу Римського Франциска вже тривалий час запрошує відвідати Україну українська влада, щоб він засвідчив свою підтримку в умовах російського повномасштабного вторгнення.

При цьому Франциск уже неодноразово відзначався двозначними та дивними заявами й діями у зв’язку з війною РФ проти України.

24 серпня, після завершення загальної аудієнції, Папа Римський вирішив помолитися за Україну, однак разом із тим заявив, що провина за війну лежить на всіх сторонах. Також Папа сказав, що вбита донька російського “філософа”-україножера Олександра Дугіна Дар’я, яка сама була пропагандистом війни проти України, є “безневинною жертвою”.

У травні МЗС України відреагувало на заяву Папи про роль НАТО як “призвідника” війни в Україні.

На початку серпня посол України повідомляв, що Папа Римський близький до візиту в Україну.

У липні йшлося, що Франциск після поїздки в Канаду відвідає спершу Москву, а потім Київ.

Читайте також:
“Примирити ґвалтівника і його жертву”:
у Ватикані вирішили об’єднати українку й росіянку під час Хресної дороги в Римі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна