ДБР перевіряє обґрунтованість наказів вилучити майно аеропорту “Київ” і пошкодити злітні смуги

Під час розслідування кримінального провадження за фактом розкрадання майна аеропорту “Київ” у перші дні війни правоохоронці перевіряють інформацію про обґрунтованість наказів військовим щодо вилучення транспортних засобів летовища.

Про це в понеділок, 29 серпня, інформує пресслужба Державного бюро розслідувань.

“ДБР розслідує кримінальне провадження за фактом розкрадання майна аеропорту “Київ” у перші дні війни. В умовах військової агресії РФ проти України дуже важливо перевіряти факти перед тим, як розповсюджувати “зраду” на кшталт “проти генерала порушили справу за захист аеропорту”, – йдеться у повідомленні.

Наголошується, що ДБР не займалося і не займатиметься переслідуванням військових, які захищають Батьківщину, але рішуче припинятиме спроби деяких осіб нажитися на війні.

“Інформуємо, що Бюро дійсно відкрило кримінальне провадження за фактом розкрадання майна летовища. У межах розслідування кримінального провадження, порушеного за ч. 5 ст. 426-1 (перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень), перевіряється інформація щодо обґрунтованості наказів військовим щодо вилучення транспортних засобів аеропорту та іншого майна”, – зазначили в пресслужбі ДБР.

Правоохоронці також вивчають правомірність наказу пошкодити злітно-посадкові смуги аеропорту, що не було зумовлено військовою необхідністю.

Читайте також:
“На військову службу не призивався”: Генштаб ЗСУ заперечив закиди Кривоноса на адресу Зеленського

Передісторія

Як інформувала “Новинарня“, 28 серпня сайт “Цензор” та його редактор Юрій Бутусов повідомили, що штабам ЗСУ розіслали телеграму про те, що Державне бюро розслідувань порушило кримінальну справу проти генерал-майора Сергія Кривоноса – колишнього заступника секретаря РНБО, ексзаступника командувача Сил спецоперацій. Слідчі запитують військових, чи є свідки протиправних дій Кривоноса у березні, коли він керував обороною аеропорту “Київ/Жуляни”.
Сам генерал заявляє, що президент Зеленський таким чином хоче розправитися з ним як із політичним опонентом.

Кривонос надав скани і фото документів – лист ДБР на Генштаб щодо розслідування кримінальної справи, наказ головкома ЗСУ про його призначення і виписку київського ТЦК про направлення Кривоноса в розпорядження головнокомандувача.

Судячи з листа ДБР, кримінальне провадження Державного бюро розслідувань №62022000000000573 розслідується за ч.5. ст. 426-1 ККУ – “Перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень” (в умовах воєнного стану або в бойовій обстановці). Передбачене покарання – позбавлення волі на строк від 8 до 12 років.

ДБР пише про “можливі протиправні дії військових службових осіб, вчинені щодо майна КП “Міжнародний аеропорт “Київ” (“Жуляни”). Очевидно, йдеться про розкрадання майна аеропорту.

Читайте також:
Залужний не може робити певні речі, бо ОП в певних моментах керує його процесами, – Кривонос

Нагадаємо, спецпризначенець Сергій Кривонос свого часу претендував на командування новоствореними Силами спецоперацій, але став заступником командувача. Надалі Кривонос працював на посаді заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони України із березня 2019 року до кінця грудня 2020-го.
5 червня 2021 року Кривоноса було звільнено з військової служби в ЗСУ.

З початку повномасштабної агресії Росії Кривонос протягом 39 діб керував обороною міжнародного аеропорту “Київ” (“Жуляни”).

Кривонос заявляє, що глава держави провалив підготовку до великомасштабної війни та заявляє, що оточення президента Зеленського переслідує його як політичного опонента.

Читайте також:
“Під прицілом ракет РФ”: Кривонос розкритикував політ Зеленського на острів Зміїний

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна