“На військову службу не призивався”: Генштаб ЗСУ заперечив закиди Кривоноса на адресу Зеленського

Генеральний штаб ЗСУ видав повідомлення, в якому заперечив слова генерал-майора запасу Сергія Кривоноса про те, що в березні головнокомандувач Залужний повертав його на військову службу та, відповідно, що президент Зеленський давав вказівку звільнити Кривоноса зі служби. При цьому ГШ підтверджує, що Кривонос керував обороною аеропорту “Жуляни” – але лише як доброволець.

Позиція Генштабу ЗСУ оприлюднена на офіційній фейсбук-сторінці після того, як Кривонос заявив, що Зеленський через ДБР ініціював проти нього кримінальну справу за фактами ймовірних правопорушень в аеропорту “Київ” (“Жуляни”).

“Стосовно участі генерал-майора запасу Сергія Кривоноса в обороні аеропорту “Київ”: від початку широкомасштабної збройної агресії його, виключно як добровольця та враховуючи бойовий досвід щодо оборони Краматорського аеродрому 2014 року, Головнокомандувачем ЗС України було призначено керівником оборони аеропорту “Київ”. З 24.02.2022 року до сьогодні Кривонос С.Г. на військовій службі не перебуває та на військову службу під час мобілізації не призивався. Документи, що надані [Кривоносом] в публікації, не є підставою для зарахування на військову службу, в тому числі під час проведення мобілізації. Відповідно, жодних вказівок від Верховного Головнокомандувача ЗС України щодо його звільнення з військової служби не надходило”, – сказано в повідомленні ГШ.

У Генштабі розповіли, що згодом, у ході стабілізації ситуації навколо Києва, аеропорт “Київ” було взято під охорону та оборону підрозділами Територіальної оборони ЗС України, а генерал-майор запасу Кривонос “був вивільнений від надання допомоги щодо оборони аеропорту”.

При цьому ГШ закидає Кривоносу розголошення інформації з обмеженим доступом.

“Усі рішення щодо використання сил та засобів документально оформлені встановленим порядком, відтак висвітлені в публікації відомості з обмеженим доступом потребують окремої реакції правоохоронних органів“, – сказано в заяві.

“Таким чином, публічні заяви Сергія Кривоноса про вплив Президента України на органи досудового розслідування, звільнення його з військової служби не відповідають дійсності та мають ознаки дискредитації вищого військово-політичного керівництва держави, що є неприпустимим під час правового режиму воєнного стану.




Вкотре звертаємось до політиків, лідерів громадської думки, журналістів щодо утримання від публічних оцінок бойових дій, логістики, забезпечення і рішень командирів.
Лише військове керівництво володіє всією повнотою інформації та використовує її для відбиття агресії. Запорукою успішного знищення противника є нерозповсюдження цієї інформації”, – зазначили в ГШ.

Передісторія

Як інформувала “Новинарня“, 28 серпня сайт “Цензор” та його редактор Юрій Бутусов повідомили, що штабам ЗСУ розіслали телеграму про те, що Державне бюро розслідувань порушило кримінальну справу проти генерал-майора Сергія Кривоноса – колишнього заступника секретаря РНБО, ексзаступника командувача Сил спецоперацій. Слідчі запитують військових, чи є свідки протиправних дій Кривоноса у березні, коли він керував обороною аеропорту “Київ/Жуляни”.
Сам генерал заявляє, що президент Зеленський таким чином хоче розправитися з ним як із політичним опонентом.

Кривонос надав скани і фото документів – лист ДБР на Генштаб щодо розслідування кримінальної справи, наказ головкома ЗСУ про його призначення і виписку київського ТЦК про направлення Кривоноса в розпорядження головнокомандувача.

Судячи з листа ДБР, кримінальне провадження Державного бюро розслідувань №62022000000000573 розслідується за ч.5. ст. 426-1 ККУ – “Перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень” (в умовах воєнного стану або в бойовій обстановці). Передбачене покарання – позбавлення волі на строк від 8 до 12 років.

ДБР пише про “можливі протиправні дії військових службових осіб, вчинені щодо майна КП “Міжнародний аеропорт “Київ” (“Жуляни”). Очевидно, йдеться про розкрадання майна аеропорту.

Читайте також:
Залужний не може робити певні речі, бо ОП в певних моментах керує його процесами, – Кривонос

Нагадаємо, спецпризначенець Сергій Кривонос свого часу претендував на командування новоствореними Силами спецоперацій, але став заступником командувача. Надалі Кривонос працював на посаді заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони України із березня 2019 року до кінця грудня 2020-го.
5 червня 2021 року Кривоноса було звільнено з військової служби в ЗСУ.

З початку повномасштабної агресії Росії Кривонос протягом 39 діб керував обороною міжнародного аеропорту “Київ” (“Жуляни”).

Кривонос заявляє, що глава держави провалив підготовку до великомасштабної війни та заявляє, що оточення президента Зеленського переслідує його як політичного опонента.

Читайте також:
“Під прицілом ракет РФ”: Кривонос розкритикував політ Зеленського на острів Зміїний

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна