Зеленський проти Кривоноса: ДБР порушило на генерала карну справу… за оборону аеропорту

Штабам ЗСУ на фронті розіслали телеграму про те, що Державне бюро розслідувань порушило кримінальну справу проти генерал-майора Сергія Кривоноса – колишнього заступника секретаря РНБО, ексзаступника командувача Сил спецоперацій. Слідчі запитують військових, чи є свідки протиправних дій Кривоноса у березні, коли він керував обороною аеропорту “Київ/Жуляни”.
Сам генерал заявляє, що президент Зеленський таким чином хоче розправитися з ним як із політичним опонентом.

Про це в неділю, 28 серпня, пише видання “Цензор” із посиланням на свого головного редактора Юрія Бутусова.

Журналіст звернувся за коментарем до Сергія Кривоноса, і той надав йому пояснення, а також документи щодо карної справи та його призначення керівником оборони “Жулян” у березні, з чим не погоджується Зеленський.

“Так, дійсно, проти мене 2 серпня порушена кримінальна справа ДБР, – розповів Сергій Кривонос. – Слідчі ДБР отримали вказівку визнати незаконним наказ підписаний особисто головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним про призначення мене командиром оборони аеропорту “Жуляни” і про зарахування мене на військову службу. Тому порушена замовна справа, що я нібито видавав незаконні накази при організації оборони аеропорту “Жуляни” у лютому-березні.

У вищому керівництві ЗСУ мені сказали відверто, що Верховний Головнокомандувач Володимир Зеленський видав незаконний наказ скасувати моє зарахування на військову службу, щоб не дозволити Валерію Залужному призначати мене на керівні посади, бо Зеленський вважає мене політичним опонентом.

Справа у тому, що перед війною я був звільнений з армії через критику бездіяльності Володимира Зеленського у сфері оборони та провалу офісом президента й Міністерством оборони підготовки України до російської агресії. 25 лютого, одразу після нападу, я зробив висновок, що противник після Гостомеля може викинути десант безпосередньо у Київ, в аеропорт “Жуляни”, і виїхав туди ознайомитись з обстановкою. Я побачив, що в “Жулянах” на той момент були відсутні будь-які керівники, які б відповідали за оборону стратегічного об’єкта, і засоби оборони були відсутні. Я зателефонував звідти головнокомандувачу ЗСУ Валерію Залужному, повідомив обстановку, і отримав усний наказ взяти під командування оборону аеропорту.

За наказом Залужного мені направили партію кулеметів [калібрів] 12,7 мм та 7,62 мм, а також зенітні установки 23 мм. Але це було вже на початку березня. Я об’єднав усі підрозділи, у більшості з необстріляних людей – прикордонників, строковиків із президентського полку, нацгвардійців-добровольців, ветеранів морської піхоти, побратимів з ДУК та курсантів Військового інституту університету Шевченка, і вжив заходів по обстановці, які вважав за необхідне зробити терміново. Злітна смуга була залита машинним мастилом та перегороджена технікою, усі об’єкти та периметр були підготовлені до протидесантної оборони. Налагодив підготовку особового складу та проводив навчальні стрільби, щоб зустріти російський наступ.

Там був на початку повний хаос, але ми швидко створили організацію. Усі мої дії були підтверджені керівництвом ЗСУ, а 12 березня Залужний підтвердив мої повноваження особистим наказом. 13 березня мене знов зарахували на військову службу.

Але 29 березня я прибув до Валерія Федоровича та дізнався, що наказ про зарахування мене на службу скасовано. Я дізнався у керівництві ЗСУ, що зроблено це за наказом Верховного Головнокомандувача Володимира Зеленського. Мені сказали прямо мої джерела: “Наверху вважають, що скоро буде перемога, і після війни

має бути тільки один головний герой – Верховний, він вважає, що ти будеш заважати йому”.

Ми бачимо, яка йде жорстока та тривала війна. І я обурився, що Зеленського не турбує, що на фронт кидають десятки тисяч непідготовлених людей, які губляться без досвідчених командирів, що війна буде довгою. Яка тут може бути політика, треба згуртуватись та разом бити ворога. Для Зеленського проблема – це я, і щоб змусити мене припинити вимагати відновлення законного наказу про зачислення на військову службу, Верховний Головнокомандувач знаходить час давати незаконні вказівки слідчим ДБР.

Це великий сором, що тепер ДБР вигадало проти мене штучну справу, мене звинувачують, що я робив все належне для захисту України, в той час як Верховний Головнокомандувач, який провалив організацію оборони країни, тільки давав інтерв’ю з підвалу. Це великий сором для держави, це образа.

Вони хочуть показати армії, якій я віддав усе своє життя, щоб мої побратими почали давати проти мене покази. Я думаю, наскільки ж низькою є мораль у наших керівників. Вони думають, що армія буде зраджувати своїх товаришів. Мабуть, так заведено у “Кварталі”, але в армії такі ганебні речі не пройдуть. Кожен військовий розуміє, що нам потрібна єдність, і що війна для нас не завершилась, що це тільки політики готуються до виборів, а ми будемо захищати Україну.

Я чесно та законно виконував свій військовий обов’язок по захисту Києва, на тому місці, де мене впровадили. Тому ця справа ДБР – це пляма ганьби не на мені – а на самому Зеленському”, – розповів Кривонос.

Він надав скани і фото документів – лист ДБР на Генштаб щодо розслідування кримінальної справи, наказ головкома ЗСУ про його призначення і виписку київського ТЦК про направлення Кривоноса в розпорядження головнокомандувача.

Кримінальне провадження Державного бюро розслідувань №62022000000000573 розслідується за ч.5. ст. 426-1 ККУ – “Перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень” (в умовах воєнного стану або в бойовій обстановці). Передбачене покарання – позбавлення волі на строк від 8 до 12 років.

ДБР пише про “можливі протиправні дії військових службових осіб, вчинені щодо майна КП “Міжнародний аеропорт “Київ” (“Жуляни”). Очевидно, йдеться про розкрадання майна аеропорту.

Читайте також:
Залужний не може робити певні речі, бо ОП в певних моментах керує його процесами, – Кривонос

Нагадаємо, спецпризначенець Сергій Кривонос свого часу претендував на командування новоствореними Силами спецоперацій, але став заступником командувача.
Генерал-майор Кривонос працював на посаді заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони України із березня 2019 року до кінця грудня 2020-го.
5 червня 2021 року Кривоноса було звільнено з військової служби в ЗСУ.
З початку повномасштабної агресії Росії Кривонос протягом 39 діб керував обороною міжнародного аеропорту “Київ” (“Жуляни”).

Читайте також:
“Під прицілом ракет РФ”: Кривонос розкритикував політ Зеленського на острів Зміїний

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна