Високопосадовиця ООН у Дніпрі прирівняла Україну до РФ у контексті вбивства цивільних в Чаплиному

Гуманітарна координаторка ООН по Україні Деніз Браун після ракетного удару росіян по залізничній станції Чаплине на Дніпропетровщині, від якого загинули 25 людей, закликала “всі сторони” дотримуватися міжнародного права.

Про це вона заявила в четвер, 25 серпня, інформує “Європейська правда”.

“Я справді шокована ударами, які вчора вбили та завдали поранень мирним жителям поблизу залізничної станції в Чаплиному, що в центральній Україні. Діти були вбиті під час цієї атаки, і вони загинули в місцях, які мали бути безпечними, у своїх будинках або під час подорожі зі своїми родинами. Так, вони повинні були бути в безпеці, а вони не були”, – заявила Браун у Дніпрі.

Вона також згадала про інтенсивні російські обстріли Зеленодольська та Нікополя в останні дні.

“Усі сторони без винятку повинні поважати свої зобов’язання згідно з міжнародним гуманітарним правом і постійно піклуватися про збереження цивільних осіб та цивільної інфраструктури, щоб вони були захищені, їхні будинки збережені, а основні послуги продовжували надаватися”, – йдеться у заяві.

Таким чином заява Деніз Браун фактично прирівнює дії України до злочинних дій ЗС Російської Федерації.

“…Тут аж два моменти. По-перше, а при чому Україна і міжнародне право з нашого боку до російського ракетного удару? І по-друге, гуманітарна пані з ООН каже, що це батьки дітей, чи їхні рідні, винні, що вони загинули? Чи хто їх “не убезпечив”? Цікаво, як же вона не помітила, що в Україні немає цілком безпечного місця. Реформу усіх цих безпорадних закликальщиків можна почати з того, щоб урочисто спалити усі їхні методички про те, як коментувати війну”, – написала в фейсбуці журналістка Тетяна Трощинська.

Заява Браун перегукується зі скандальним звітом правозахисної організації Amnesty International, яка заявила, що українські військові, які стримують російську навалу, наражають на небезпеку цивільне населення.

Контекст

4 серпня правозахисна організація Amnesty International видала “дослідження”, в якому йдеться про те, що українські війська під час бойових дій наражають на небезпеку цивільне населення, створюючи свої бази і розміщуючи озброєння в школах та лікарнях. Також в Amnesty International заявили, що їм невідомо про задокументовані випадки, коли б військові просили чи допомагали з евакуацією мирного населення із сусідніх будівель, щоб мінімізувати втрати серед цивільних. Водночас на сайті організації не було згадок про масове вбивство українських військовополонених в Оленівці та засудження дій окупантів, які знищили полонених захисників України.

Це “дослідження” “правозахисників” спричинило хвилю обурення в Україні. Зокрема, в офісі президента наголосили, що життю українців загрожує тільки російська армія, а заяви Amnesty International є нічим іншим, як участю в дискредитаційній кампанії Росії проти України.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба наголосив, що обурений заявою Amnesty International і вважає її несправедливою.

Президент Володимир Зеленський засудив вибірковість Amnesty International і вважає, що організація намагається амністувати державу-терориста й перекласти відповідальність з агресора на жертву.

Український офіс правозахисної організації Amnesty International заявив, що не брав участі в підготовці та поширенні скандальної доповіді, а очільниця українського представництва АІ Оксана Покальчук оголосила, що йде з посади.

Читайте також:
Росія в День Незалежності обстріляла понад пів сотні населених пунктів України

Козир для ворожої пропаганди: як Кремль використовує скандальний звіт Amnesty International

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.