Amnesty International про свою скандальну доповідь: шкодуємо про завданий біль, залишаючись при своїх висновках

Організація Amnesty International заявила, що шкодує про “страждання та гнів”, викликані її скандальною доповіддю від 4 серпня щодо українських військовослужбовців, які нібито наражають на небезпеку цивільне населення.

Про це йдеться в їхньому коментарі для Reuters.

“Amnesty International глибоко шкодує про страждання та гнів, які викликав наш пресреліз про тактику ведення бойових дій українськими військовими…

Пріоритетом Amnesty International у цьому та будь-якому іншому конфлікті є забезпечення захисту цивільних осіб. Це було єдиною метою при публікації даного дослідження. Хоча ми повністю дотримуємося своїх висновків, ми шкодуємо про завданий біль”, – заявили в міжнародній (правозахисній) організації.

В електронному листі до Reuters у неділю, 7 серпня, Amnesty зазначила, що “виявила українські війська поряд із цивільними будинками у 19 містах та селах, де вони наражали ці цивільні помешкання на небезпеку обстрілів з російського боку“.

“Це не означає, що Amnesty International покладає на українські сили відповідальність за порушення, вчинені російськими військами, або що українські військові не вживають адекватних запобіжних заходів в інших частинах країни”, – заявили в організації.

“Ми дуже чітко заявляємо: жодні задокументовані нами дії українських сил жодним чином не виправдовують порушення з боку Росії”, – додали в AI.

Читайте також:
У самій природі дикого звіту Amnesty International і моніторингу “обох сторін” закладений баг, – Трощинська

Передісторія

4 серпня правозахисна організація Amnesty International видала “дослідження”, в якому йдеться про те, що українські війська під час бойових дій наражають на небезпеку цивільне населення, створюючи свої бази і розміщуючи озброєння в школах та лікарнях. Також в Amnesty International заявили, що їм невідомо про задокументовані випадки, коли б військові просили чи допомагали з евакуацією мирного населення із сусідніх будівель, щоб мінімізувати втрати серед цивільних. Водночас на сайті організації не було згадок про масове вбивство українських військовополонених в Оленівці та засудження дій окупантів, які знищили полонених захисників України.

Це “дослідження” “правозахисників” спричинило хвилю обурення в Україні. Зокрема, в офісі президента наголосили, що життю українців загрожує тільки російська армія, а заяви Amnesty International є нічим іншим, як участю в дискредитаційній кампанії Росії проти України.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба наголосив, що обурений заявою Amnesty International і вважає її несправедливою.

Президент Володимир Зеленський засудив вибірковість Amnesty International і вважає, що організація намагається амністувати державу-терориста й перекласти відповідальність з агресора на жертву.

Український офіс правозахисної організації Amnesty International заявив, що не брав участі в підготовці та поширенні скандальної доповіді, а очільниця українського представництва АІ Оксана Покальчук оголосила, що йде з посади.

Читайте також:
The Times: Amnesty International стала рупором пропаганди Путіна

“Це я як юрист говорю”: Резніков зреагував на скандальний звіт Amnesty International

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна