Тероборона в зоні бойових дій отримує важке озброєння та воює разом із ЗСУ

Військовослужбовці Територіальної оборони ЗСУ, які залучені до бойових дій, стовідсотково мають всі засоби захисту, а також забезпечуються важким озброєнням для виконання бойових завдань.

Про це на брифінгу “Поточна ситуація на фронті” у вівторок, 17 травня, заявив начальник штабу Тероборони ЗС України бригадний генерал Сергій Собко.

“У зоні бойових дій підрозділи і частини територіальної оборони завжди діють у складі створених угруповань військ під єдиним керівництвом. Що стосується оснащення, то всі 100 відсотків бійців тероборони, які залучені до бойових дій, мають всі засоби захисту — шоломи, бронежилети, засоби для надання медичної допомоги як особисто, так і своїм побратимам”, – сказав начальник штабу Територіальної оборони, якого цитує “Укрінформ”.

Він пояснив особливості забезпечення тероборони озброєнням.

“По своїй суті підрозділ ТрО є легкою піхотою. У бойових умовах для відповідних завдань здійснюється забезпечення важким позаштатним озброєнням: важкі кулемети, протитанкові комплекси, гранатомети, міномети, переносні зенітно-ракетні комплекси. Підкреслю, що закордонне військове оснащення також йде і у підрозділи ТрО”, – сказав Собко.

За його словами, підготовка сил тероборони здійснюється до прибуття підрозділу чи частини в район виконання бойових завдань.

“Бувають випадки, коли назване озброєння надходить безпосередньо в район виконання бойових дій. Тоді ми змушені виконувати допідготовку бійців безпосередньо там, в тилових смугах”, – зазначив Собко.

Також заступник командувача розповів, що з 32 бригад територіальної оборони вже близько 25 в повному складі або частково беруть участь у бойових діях.

“Бійці тероборони відіграли важливу роль в обороні і звільнені Київської, Чернігівської, Сумської областей, в обороні Маріуполя. Бійці Харківської тероборони після оборонних дій беруть участь в контрнаступальних операціях і вже вийшли на одну з ділянок нашого державного кордону”, – сказав Собко.

Стосовно можливої участі сил територіальної оборони в бойових завданнях у районі бойових дій, він зазначив: згідно із законом України про національний спротив, у разі відповідного рішення головнокомандувача ЗСУ, підрозділи ТрО можуть залучатися до таких завдань.

“Сили територіальної оборони є складовою Збройних сил України разом з іншими родами військ, підпорядковуються Головнокомандувачу ЗСУ і виконують його накази. У значної кількості громадян нашої країни є уявлення, що сили тероборони мають виконувати виключно завдання оборони своїх регіонів. Але це хибна думка, адже закон України про національний спротив чітко визначає, що у разі відповідного рішення Головнокомандувача ЗСУ підрозділи та частини сил тероборони можуть залучатися до виконання завдань територіальної оборони та бойових завдань по всій території України. У нас одна війна на всіх. Україна також одна на всіх. І перемога буде одна на всіх!” – наголосив Собко.

Читайте також:
Сили ТрО налічують 110 тисяч осіб, також є 700 ДФТГ, – Собко

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна