Україна, Британія і Польща започаткували тристоронній формат співпраці

Україна, Польща та Велика Британія оголосили про започаткування “трикутника” – нового формату співпраці.

Про це на спільній пресконференції з міністеркою закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, передає Суспільне.

“Ми оголошуємо про створення тристороннього українсько-польсько-британського формату співробітництва”, – наголосив Кулеба.

 

За словами глави українського зовнішньополітичного відомства, найближчим часом буде оприлюднено спільну заяву трьох країн.

Зокрема, в ній ітиметься про те, що Велика Британія і Польща

сприятимуть Україні в зусиллях щодо захисту суверенітету і територіальної цілісності України.

Також цей формат передбачатиме поглиблення співпраці в економічній, торговельній, енергетичній співпраці та у боротьбі з дезінформацією. Окрему увагу буде приділено підтримці “Кримської платформи“.

Передісторія

Офіційне оголошення про створення нового військово-політичного союзу України, Польщі та Великої Британії, призначене на 1 лютого, перенесли через хворобу глави британського МЗС Ліз Трасс. Вона захворіла на коронавірус.

Напередодні сторони фіналізувати деталі угоди про новий формат тристоронньої співпраці.

Створення нової осі Лондон-Варшава-Київ відбувається на тлі суттєвого загострення безпекової ситуації на українських кордонах та активного постачання Британією і Польщею зброї Україні.

Відомо, що в МЗС України також думають над скороченою назвою альянсу. Наразі Україна входить у такі альянси та організації, як “Люблінський трикутник” – із Польщею і Литвою, “Квадрига” – з Туреччиною, “Асоційоване тріо” – з Грузією і Молдовою, ГУАМ – із Грузією, Азербайджаном і Молдовою.

Читайте також:
Від кельтів до NLAWів: 12 історичних точок, що поєднують Україну та Британію

2UP, Trident чи УПА: читачі “Новинарні” придумали назви для союзу України, Британії й Польщі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна