Російська окупація Білорусі: що приховують за навчаннями “Союзна рішучість”

Російська Федерація та Білорусь починають спільні навчання під назвою “Союзная решимость 2022” (“Союзна рішучість”). Однак кожна з учасниць по-різному розкриває замисел та мету цих навчань.

Про це в середу, 19 січня, інформує видання Defense Express.

Москва завуальовано характеризує навчання “Союзная решимость-2022” – “раптова перевірка боєготовності військ Союзної держави”.

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що ці заходи спрямовані проти Польщі та України, які начебто мають замисел “обрізати” так званий “білоруський балкон”.

Для імітації прозорості підготовки до маневрів “Союзная решимость-2022” оборонні відомства РФ та Білорусі провели свої окремі брифінги для військових аташе.

Тексти виступів представника Міноборони Білорусі та Міноборони Росії значно відрізняються.

Білорусь в рамках замислу навчань позиціонується як держава, що постраждала від гібридної атаки, їй необхідний зовнішній захист від  не ідентифікованих “зелених чоловічків” та можливого повітряного удару.

А Росія бачить себе державою-“протектором”, яка власне і надаватиме зовнішній захист для Білорусі.

Показово, що ні Білорусь, ні РФ не стали розкривати кількість сил і засобів, які будуть залучені для маневрів “Союзная решимость-2022”.

Маневри бронетехніки армії Білорусі під час навчань “Запад-2021”

Міноборони РФ стверджує, що чисельність залучених військ начебто не перевищує ліміти, прописані Віденським документом від 2011 року, про які потрібно повідомляти. Тобто, Кремль намагається запевнити, що для цих навчань буде задіяно не більше 9 тисяч військовослужбовців.

Армія РФ розкриває лише те, що для посилення Об’єднаної системи ППО в Білорусь будуть перекинуті два дивізіони ЗРК С-400, один дивізіон комплексів “Панцырь”, ескадрилья із 12 винищувачів Су-35С. Кремль.

Як росіяни, так і білоруси заявляють, що маневри “Союзна рішучість-2022” відбуватимуться в кілька етапів. Перший почався 18 січня та триватиме до 9 лютого.

За наступні три тижні військові РФ мають перемістити свої частини на білоруську територію, сформувати угрупування військ “на найбільш загрозливих напрямках”, взяти під охорону кордон та стратегічні об’єкти Білорусі, а головне – “взяти під охорону” повітряний простір Білорусі.

Коли Білорусь та РФ ладилися до навчань “Запад-2021”, для підготовки інфраструктури на території “Синьоокої” та перекидання російських частин знадобилось близько двох місяців.

Все залежало від обмеженої швидкості пересування, яку може забезпечити залізничний транспорт (на пострадянських залізницях ешелони можуть рухатись зі швидкістю 20-50 км/год та від 100 до 400 км на добу).

Ймовірно, значну частину переміщень своїх військ в Білорусь в рамках маневрів “Союзная решимость-2022” росіяни виконають за допомогою військово-транспортної авіації (ВТА).

Зокрема для того, щоби закріпити пропагандистський ефект від начебто безмежних можливостей російської ВТА, які Кремль нібито зміг показати під час недавньої інтервенції ОДКБ в Казахстан.

Міноборони РФ уже заявило, що для навчань в Білорусі задіє частини Східного військового округу.

Тому тільки сам процес транспортування техніки та озброєнь по коліях БАМу і Транссибу хоча би до Уралу займе щонайменше тиждень-два.

Невідомо, які саме об’єкти в Білорусі армія РФ планує взяти під охорону в рамках навчань “Союзна рішучість-2022”.

Ймовірно, і тут росіяни захочуть повторити “казахстанський досвід”, коли “сили ОДКБ” брали під охорону саме ті об’єкти, що критично важливі для функціонування держави Казахстан – тепло- та електростанції, заводи із виробництва харчів, об’єкти транспортної інфраструктури тощо.

А про об’єкти, яким могла бути завдана реальна шкода під час масових заворушень начебто “забули”.

Практична фаза навчань “Союзная решимость-2022” має відбутись на території Білорусі протягом 10-20 лютого.

Сценарій цього етапу – “ліквідація угрупування бойовиків”, “організація блокпостів”, “пост-конфліктне врегулювання”.

Не можна виключати, що армія РФ на території Білорусі в рамках навчань захоче влаштувати не бутафорські, а справжні блок-пости, і так взяти під контроль найважливіші автомобільні шляхи країни.

Заступник міністра оборони РФ Олександр Фомін раніше заявив, що під час навчань “Союзная решимость-2022” військові Білорусі та РФ планують відпрацьовувати дії “не лише на території своїх країн”.

Ймовірно, такі войовничі слова прозвучали насамперед для “самозаспокоєння” Лукашенка як “молодшого партнера” Кремля, якому постійно ввижаються спроби “обрізати” у воєнний спосіб “білоруський балкон”.

А реальним завданням цих маневрів стане втілення сценарію прихованої окупації Білорусі при формальному збереженні політичного суверенітету країни.

Зважаючи на дії під час недавніх подій в Казахстані, армія РФ під час навчань “Союзная решимость-2022” також діятиме в умовах максимального “маскування” та “радіомовчання” в соцмережах.

Ймовірно, взимку 2022 року Білорусь може стати “полігоном” для відпрацювання технологій “інформаційної війни” із використанням комплексів РЕБ.

Читайте також:
Україна будує вертолітні майданчики на кордоні із Білоруссю. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна