Основна стадія маневрів “Захід-2021”: військові РФ і Білорусі тренуються оточувати й розбивати противника з нашого напрямку

 

У понеділок, 13 вересня, на полігоні “Муліно” в Нижньогородській області РФ відбувається розіграш практичних дій військ основного етапу спільного стратегічного навчання збройних сил Росії та Білорусі “Захід-2021”. До взаємодії залучені військові контингенти ЗС Вірменії, Індії, Казахстану, Киргизстану та Монголії.

Про це повідомляє сайт МО РФ.

За планом, війська країни-агресора та її союзники відпрацьовують “спільні дії по відображенню наступу, ведення маневреної оборони, нанесення зосередженого вогневого удару і розгрому угруповання “противника”, що вклинилося”.

“В основу виконання навчально-бойових завдань буде покладено досвід бойових дій в Сирійській Арабській Республіці та апробовані в ході заходів бойової підготовки форми застосування і способи ведення бойових дій з урахуванням зміни тактики дій підрозділів збройних сил іноземних держав“, – анонсувала пресслужба міноборони Росії.

Як можна зрозуміти, йдеться про підготовку до можливих наземних боїв на театрі бойових дій, пов’язаному зокрема й з Україною.

На першому етапі російсько-коаліційне угруповання військ відпрацьовує утримання основного оборонного рубежу, втягування в “оперативний мішок” авангарду умовного противника, відбиття ударів з повітря, висадку тактичного повітряного десанту і застосування ударного мобільного резерву.

На другому етапі “з метою порушення системи управління військами і зброєю, завоювання вогневої переваги і зниження бойового потенціалу умовного противника коаліційним угрупованням військ буде завдано зосереджений вогневий удар на всю глибину оперативної побудови його (противника) військ із застосуванням розвідувально-ударних і вогневих комплексів”.

Третій етап передбачає “розгром” угруповання противника, що вклинилося, з висадкою оперативно-тактичних і тактичних повітряних десантів, блокуванням і захопленням населених пунктів та ін.

“В рамках етапу планується широке застосування десантно-штурмових і парашутно-десантних підрозділів аеромобільних військ, а також відпрацювання питань підвезення боєприпасів, евакуації поранених і пошкодженої техніки з поля бою підрозділами тилового і технічного забезпечення”, – анонсували в МО РФ.

Напередодні, 12 вересня, в рамках “Заходу-2021” екіпажі ударних вертольотів Мі-28Н, Ка-52, Мі-35 та Мі-24 армійської авіації відпрацювали повітряну розвідку, нанесення ракетного удару по наземних цілях і прикриття наземного угруповання військ з повітря. Зокрема вертолітники країни-агресора у складі пар і ланок відпрацювали “найбільш складні елементи льотної підготовки – польоти на гранично малих висотах з обгинанням рельєфу місцевості”. Вони виконали пуски некерованих ракет та стріляли з авіаційних гармат, знищивши понад 20 наземних цілей, що позначають укриття, колони техніки, пункти управління умовного противника.

Того ж дня, нагадаємо, самопроголошений президент РБ Олександр Лукашенко заявив: “…Але, як ви знаєте, у нас додався і південний напрямок. Ми з білоруськими генералами і росіянами обговорювали цю тему. Нас починають з півдня підігрівати. А що ще буде… Ми повинні готуватися – 1 200 км кордону з Україною, тому нам доведеться закривати і цей периметр”, – сказав він у контексті поставки російських комплексів С-400 на кордон Білорусі з Україною.

“Захід-2021”: де відбувається і що означає

Спільне стратегічне навчання збройних сил Російської Федерації та Республіки Білорусь проходить раз на два роки відповідно до рішення, прийнятого керівниками двох держав. Маневри “Захід-2021” є завершальним етапом спільної підготовки збройних сил Білорусі й Росії в поточному році.
Практичні дії військ двох країн із залученням контингентів союзників проходять 10-16 вересня на дев’яти полігонах, розташованих на території Російської Федерації, в акваторії Балтійського моря, а також на п’яти полігонах у Білорусі.
Всього в маневрах заявлена участь до 200 тис. осіб особового складу, близько 80 літаків і вертольотів, до 760 одиниць бойової техніки, в тому числі 290 танків, 240 гармат, реактивних систем залпового вогню і мінометів, а також до 15 кораблів.
За офіційними даними, в Росії основна частина маневрів проводиться на полігонах “Кирилівський”, “Струги Красниє”, “Муліно”, “Погоново”, “Хмельовка”, “Правдинський”, “Добровольський”, “Дорогобуж”, “Вольський”.

Попередні навчання з серії “Захід” (“Запад”) проходили у 2017 році. У наступні роки російські військові відпрацьовували свої стратегічні дії в інших регіонах РФ: “Восток-2018”, “Центр-2019”, “Кавказ-2020”.

“Цьогорічні маневри «Запад-2021» особливі ще й тому, що відбуваються на тлі загострення політичної ситуації у самій Білорусі та постійних гібридних провокацій білоруських прикордонників на кордоні Литви”, – зазначають аналітики спільноти “Інформнапалм“, нагадуючи також про масштабне перекидання військової техніки РФ до кордонів з Україною навесні 2021 року.

Фото: МО РФ

Спільні з РФ маневри охоплюють практично всі регіони Білорусі.

Крім іншого, 8 вересня на білоруський аеродром Барановичі для формування навчально-бойового центру спільної підготовки ВПС і військ ППО Білорусі та Росії прибули винищувачі Су-30СМ повітряних сил Росії.

“У 2015 році міжнародна волонтерська спільнота InformNapalm звертала увагу на небезпечні фактори підготовки плацдарму ПКС РФ на території Білорусі. У 2016 році створення цього плацдарму було поставлене на паузу, але з 5 березня 2021 року знову відновилося: у Москві міністр оборони Республіки Білорусь генерал-лейтенант Віктор Хренін та міністр оборони РФ генерал армії Сергій Шойгу обговорили реалізацію заходів Програми стратегічного партнерства РБ і РФ на 2021-2025 роки й домовились про формування трьох навчально-бойових центрів”, – пояснюють аналітики.

“Військово-політичне поглинання з боку Росії на тлі політичної кризи у Білорусі посилюється та пришвидшується під прикриттям також і цих масштабних військових маневрів. В Білорусі розгортається як авіаційний плацдарм для повітряно-космічних сил РФ, так і проводять рекогносцировку місцевості й тренування ті ж самі підрозділи ЗС РФ, які активно залучалися до операції захоплення Криму і гібридної агресії проти України”, – зазначають аналітики спільноти “Інформнапалм”.

Відповіддю на російсько-білоруські навчання “Захід-2021” є маневри “Об’єднані зусилля-2021” по всій Україні.

Читайте також:
Путін і Лукашенко узгодили 28 “союзних програм”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна