“Розгорнути військову присутність США”: конгресмени закликали президента Байдена більше допомогти Україні

доповнено

15 американських конгресменів-республіканців на чолі представником Комітету збройних сил Майком Тернером звернулися до президента США Джо Байдена з проханням розглянути можливість надання Києву підтримки у вигляді розвідувальних даних і поставок озброєнь у зв’язку з черговим нарощуванням російської військової потужності біля кордону з Україною, а також розмістити американські війська в регіоні.

Як передає “Новинарня“, текст звернення від 10 листопада у твіттері опублікувала кореспондент Fox News в Білому домі Джекі Генріх.

У документі 15 законодавців також закликали адміністрацію Байдена “розгорнути військову присутність США в Чорному морі для стримування російського вторгнення”.

“Поведінка Російської Федерації стає все більш агресивною, вона підсилює критичну риторику щодо України в різних сферах – від модернізації українських Збройних сил і військового партнерства до вступу України в НАТО. Хоча наміри Росії незрозумілі, присутність російської елітної 1-ї гвардійської танкової дивізії підтверджує побоювання, що Росія планує нове вторгнення на територію України”, – йдеться у зверненні.

Конгресмени наголосили, що чинна адміністрація США “не може ігнорувати загрозу з боку Росії в контексті міжнародного права і територіального суверенітету України”.

Парламентарії нагадали, що у вересні Вашингтон додатково надав Україні військової допомоги на 60 млн доларів.

“…Крім того, закликаємо Вас негайно розглянути [рішення] про розміщення в регіоні американських військ та ініціювати належну співпрацю розвідки США та України, щоб запобігти подальшої ескалації ситуації”, – ідеться в листі.

Нагадаємо, наприкінці жовтня американські ЗМІ, зокрема The Washington Post, оприлюднили дані, що свідчать про концентрацію Росією військ та військової техніки біля кордонів з Україною. Крім того, супутникові знімки, зроблені Maxar Technologies, продемонстрували накопичення російських військ та озброєнь біля міста Єльня у Смоленській області.
Цю інформацію спершу заперечили в ГУР Міноборони та РНБО України, зазначивши, що це “свідома дезінформація”. Українські силовики дали зрозуміти, що йдеться про звичну присутність російських військ неподалік кордонів України.
При цьому 6 жовтня речник Пентагону офіційно підтвердив “незвичайну” концентрацію військ РФ біля кордону України.
Концентрація військ РФ біля північного і східного кордонів України з політичною метою спостерігалася також навесні 2021 року.

Читайте також:
CNN: директор ЦРУ літав у Москву з приводу перекидання військ РФ до кордону з Україною та говорив із Зеленським

Україна і США підписали оновлену Хартію про стратегічне партнерство

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна