У Донецьку блокують готель ОБСЄ, вимагаючи від України звільнення бойовика “ЛНР” Косяка. Але Київ має рацію

доповнено

У Донецьку учасники “акції протесту”, вочевидь інспірованої окупаційною владою, другу добу блокують виходи з готелю Park Inn, де базується одне з представництв Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. Вони вимагають звільнення бойовика “ЛНР” Андрія Косяка, затриманого українськими силовиками на Луганщині.

Про блокування СММ ОБСЄ в готелі інформує сепаратистський інтернет-ресурс “ДАН”.

“Протестувальники (…) заблокували вихід із готелю співробітникам ОБСЄ, оскільки вони не виконують своїх функцій – дотримання прав людини. Нехай тепер посидять і послухають, що говорять люди”, – заявив один з учасників акції Андрій Федченко.

Зазначається, що в суботу близько полудня до будівлі під’їжджав автомобіль “представництва СЦКК” бойовиків, його члени заходили в готель і потім вийшли з нього. Мета візиту залишилася невідомою.

На фото, поширених сепарЗМІ, видно, що плакати тримають переважно байдужого вигляду студенти і бюджетники:

протест - Донецьк - Косяк_3 протест - Донецьк - Косяк_2 протест - Донецьк - Косяк_4 протест - Донецьк - Косяк_1 протест - Донецьк - Косяк
<
>

При цьому учасники “мітингу” спрямували звернення на адресу ООН і ОБСЄ з вимогами звільнити затриманого Андрія Косяка, передає український сайт “Новости Донбасса”.

Акція під готелем Park Inn у Донецьку почалася ще 15 жовтня. Її учасники вимагають звільнити Косяка. Наступного дня, в суботу, 16 жовтня, учасники акції розгорнули наметове містечко та оголосили безстрокову акцію протесту з тими ж вимогами.

При цьому угруповання “ЛНР” відкликало гарантії безпеки щодо виконання робіт на лінії зіткнення та обмежила низку маршрутів пересування спостерігачів СММ ОБСЄ до звільнення Косяка.

Хто такий Косяк і з чим його затримали

Як відомо, українські військові 13 жовтня затримали на позиціях під Золотим на Луганщині бойовика “ЛНР” Андрія Косяка, який “вийшов на залишені позиції ЗСУ”, мав при собі зброю та військовий квиток. Про це повідомляв пресцентр СБУ.

При цьому угруповання “ЛНР” заявляє, що українські силовики затримали на ділянці розведення в районі Золотого неабикого, а “члена представництва ЛНР в СЦКК” (Спільному центрі контролю і координації). І Косяк як “представник в СЦКК” нібито входив до групи з розмінування.

Українська ж сторона наполягає, що затриманий під виглядом гуманітарної діяльності займався розвідкою, він раніше судимий кримінальник та бойовик.

Пресцентр СБУ оприлюднив відео з допиту затриманого Косяка:

На фото/відео із затриманим видно, що Косяк мав на собі синю символіку “СЦКК”. Та й Служба безпеки не заперечує, що в принципі він мав би займатися розмінуванням.

“Бойовик грубо порушив досягнуті домовленості, оскільки він не мав права знаходитися на цій території, та ще й зі зброєю. Його завданням, погодженим у рамках Тристоронньої контактної групи, мало бути розмінування сусідньої ділянки. На ній планується відкрити новий пункт пропуску з тимчасово окупованими територіями”, – зазначено в повідомленні СБУ 14 жовтня.

На фото видно, що Косяк мав на собі символіку “СЦКК”

Також у Службі стверджують, що зловмисник є учасником одного з підрозділів так званого “6-го отдельного мотострелкового козачьего полка имени атамана Матвея Платова народной милиции ЛНР”.

Він – виходець з Алчевська, колишній кримінальник, який підозрюється у скоєнні умисного вбивства в 2010 році.

У 2014 році Косяк вступив до лав бандформування “Брянка СССР”. Згодом служив у мінометному взводі та брав активну участь у спротиві силам АТО/ООС на Луганщині. Зокрема, обстрілював з міномета позиції українських військових у Попасній та Золотому.

Є фото Косяка в мінометному підрозділі:

“Під час затримання фігурант мав при собі пістолет ПМ з двома спорядженими магазинами, військовий квиток та посвідчення СЦКК (Спеціального центру контролю та координації припинення вогню). Нагадаємо, що носити зброю співробітникам СЦКК заборонено”, – йдеться в повідомленні на сайті СБУ.

Зброя і посвідчення Косяка. Фото: пресцентр СБУ

Слідчі СБУ повідомили Косяку про підозру у вчиненні злочину за ч. 2 ст. 260 (створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань) Кримінального кодексу України.

При цьому в перших повідомленнях акцент робився на тому, що він має громадянство Росії.

Втім, очевидно, що Андрій Валентинович Косяк із громадянства України не виходив. А паспорт громадянина РФ отримав у лютому 2020 року, за програмою Кремля для жителів окупованих територій.

Чи справді Косяк – “член СЦКК”?

Сепаратисти “ЛНР” заявили, що припиняє переговори в ТКГ, тому що затриманий – нібито “член Спільного центру з координації та контролю питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін”. Вони стверджують, нібито “ЗСУ викрали спостерігача СЦКК ЛНР”.

Однак відомо, що СЦКК було створено 2014 року із представників двох сторін – військових України та Росії. Росіяни офіційно вийшли з цього органу в грудні 2017 року, бажаючи витягнути Україну на прямий контакт із “ДНР/ЛНР”.
Після цього бойовики “ДНР” і “ЛНР” заявляли, що зайшли на місця російських військових в СЦКК на території ОРДЛО, та доводили це до відома СММ ОБСЄ. Також бойовики носять таку саму символіку, яка була в росіян в СЦКК.
При цьому Україна ніколи офіційно не визнавала статус бойовиків “ДНР/ЛНР” в СЦКК. Українська сторона в Спільному центрі координувалася лише з СММ ОБСЄ – щоб запитати “тишу” для проведення ремонтних робіт, розмінування тощо.

Керівником української сторони у Спільному центрі з контролю і координації є полковник Олександр Аполлонов.
Російську сторону до грудня 2017 представляв генерал-лейтенант Олександр Романчук.

Відповідно до домовленостей, представники тієї чи іншої сторони в СЦКК під час виконання своїх місій не повинні мати при собі зброю.

Наявність зброї в декого з членів групи, до якої входили представники української сторони СЦКК під час евакуації загиблого лейтенанта Дмитра Красногрудя в “сірій зоні” під Зайцевим 13 липня 2020 року, бойовики назвали причиною, чому ця група була піддана вогневому ураженню (тоді був смертельно поранений сержант Ярослав Журавель).

Позиція ОБСЄ

СММ ОБСЄ наразі заявила, що не включала у свій звіт інформацію про затримання Косяка українськими військовослужбовцями, оскільки не спостерігала за інцидентом безпосередньо.

У заяві місії сказано, що спостерігачі дійсно знаходилися на ділянці розведення в районі Золотого 13 жовтня, де вони спостерігали за дотриманням локального режиму припинення вогню, щоб забезпечити розчистку рослинності вздовж дороги, що перетинає цей район. Однак затримання Косяка відбувалося не на очах спостерігачів.

“СММ не спостерігала за тим, що відбувається безпосередньо. Вона отримала інформацію від Збройних сил України та від збройних формувань тільки після того, як це сталося. Відповідно до її методології звітності, непідтверджена непряма інформація не може бути включена до звітів Місії”, – йдеться в заяві.

У Місії також нагадали, що готові сприяти діалогу на місцях між сторонами.

Читайте також:
Кількість обстрілів на Донбасі зростає в геометричній прогресії, – СЦКК

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна