Міністр фінансів представив у Раді проєкт держбюджету-2022. У пріорітетах – медики і військові

Міністр фінансів Сергій Марченко представив у Верховній Раді проєкт Закону “Про Державний бюджет України на 2022 рік”.

“Бюджет 2022 року є реалістичним і збалансованим. Це результат наших спільних зусиль, який ми досягли, не дивлячись ні на пандемію, ні на карантинні обмеження, ні на економічну кризу минулого року”, – заявив Марченко з трибуни.

Зазначається, що вперше проєкт річного бюджету України ґрунтується на середньостроковій Бюджетній декларації на 2022-2024 роки.

Прогнозований номінальний ВВП за підсумками 2022 року – 5 368,7 млрд грн. При цьому бюджетний дефіцит зменшиться до 3,5% проти очікуваних 5,5% у 2021 році.

Прогнозний середньорічний валютний курс – 28,6 грн/дол., показник інфляції – 6,2%, рівень витрат на сектор безпеки та оборони – 5,95% ВВП, середньомісячна заробітна плата – 15 258 грн (у грудні 2022 року – 17 500 грн).

За словами Марченка, у 2022 році пріоритетами держбюджету-2022 є:

  • забезпечення якісного рівня медицини та освіти;
  • створення інклюзивного освітнього середовища та безбар’єрного простору;
  • підтримка ветеранів;
  • посилення обороноздатності й безпеки держави;
  • розвиток інфраструктури;
  • цифровізація.

Глава Мінфіну розповів, що ресурс на національну безпеку та оборону становить 319,4 млрд грн.

“Уперше з 2017 року ми плануємо збільшити стипендії студентам та надати рівні можливості для кожної дитини отримати якісну освіту. Також продовжиться масштабна цифровізація”, – додав міністр фінансів.

“Зростання реального ВВП планується на рівні 3,8%, фінансовий ресурс, на який розраховує у наступному році держава, – 1 466 мільярдів гривень. За умови ухвалення змін до Податкового кодексу (законопроєкт №5600) можливе залучення додаткового ресурсу у 30 мільярдів гривень”, – сказав Марченко.

При цьому частка розподілу доходів через бюджет, за словами урядовця, зменшиться принаймні на 1%. Тобто більше коштів залишатиметься в бізнесу та громадян.

За словами міністра, понад 50% надходжень загального фонду державного бюджету забезпечать надходження податку на додану вартість (плюс 72,5 млрд гривень до планового показника 2021 року).

“Ми послідовно продовжуємо заходи щодо мінімізації схем ухилення від сплати ПДВ. З травня минулого року завдяки цьому вдалося додатково отримати понад 40 мільярдів гривень”, – запевнив Сергій Марченко.

Надалі, до 1 жовтня 2021 року, народні депутати та профільні комітети мають сформувати пропозиції до проєкту держбюджету-2022 і подати їх до Комітету Верховної Ради з питань бюджету.

Як повідомляла “Новинарня“, Кабінет Міністрів на засіданні 15 вересня схвалив законопроєкт “Про Державний бюджет України на 2022 рік” та подав його до парламенту.

Читайте також:
Проєкт держбюджету-2022: частка Міноборони зросла

У проєкті бюджету-2022 урізано витрати на офіс президента й Раду, зате суттєво доплатять РНБО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна