Уряд затвердив проєкт бюджету на 2022 рік: що він передбачає

 

Кабінет Міністрів затвердив проєкт державного бюджету на 2022 рік. Серед його пріоритетів – охорона здоров’я, освіта, інфраструктура, цифровізація, безпека та оборона.

Як передає “Суспільне”, відповідне рішення уряд ухвалив на засіданні в середу, 15 вересня.

Доходи визначено у 1,277 трлн грн, що на 166 млрд грн більше до бюджету 2021 року.

Найбільше дохідна частина завдячує податку на додану вартість – 564,5 млрд грн (+72,5 млрд грн). Таке збільшення планують через роботу з тіньовою економікою. Друга найбільша складова доходів – податок з фізосіб, що становить 160,8 млрд грн (+23,2 млрд грн).

Видаткова частина проєкту бюджету-2022 становить 1,465 трлн грн (+103 млрд грн проти минулого року).

Дефіцит становить 3,5% ВВП, або 188 млрд грн. Фінансуватимуть його завдяки приватизації (8 млрд), міжнародним фінансовим організаціям (82,7 млрд грн), ОВДП (420 млрд грн) та ОЗДП.

На безпеку й оборону виділяють 5,95% ВВП країни, або 319,4 млрд грн. Зокрема на Міноборони передбачено 131 млрд грн.

За словами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, згідно з проєктом, медична галузь отримає 193 мільярди гривень, що на 31 мільярд більше, ніж у 2021 році.

Передбачається, що середня зарплата лікарів зросте на 56% — до 22 500 гривень. Мінімальна зарплата лікарів складатиме 20 тисяч гривень. Середня зарплата медичного персоналу зросту на 34% до 14 500 гривень, а мінімальна зарплата медперсоналу — складатиме 13 500.

На освіту уряд пропонує виділити 190 мільярдів гривень. Це на 21 мільярд більше, ніж зараз. А отже — підвищення зарплат вчителів, підвищення в 1,5-2,5 раза стипендій для студентів закладів вищої освіти та професійно-технічних установ. Стипендії для студентів планують збільшити у півтора, два рази. Мінімальна стипендія складатиме 2 000 гривень, для відмінників – 2 500.

На доплати військовим пенсіонерам виділять 10,6 мільярда гривень, на перерахунок пенсій чорнобильцям піде 2,5 мільярди. Продовжаться програми доплати пенсіонерам старшим за 75 років. Пенсіонерам старшим за 70 років будуть встановлені доплати у розмірі до 300 гривень щомісячно.

Згідно з проєктом держбюджету, 100% ветеранів АТО забезпечуються житлом, виділяється 9,9 мільярда на інфраструктуру, у 1,9 раза збільшуються видатки на цифровізацію, 1,4 мільярда виділяється на всеукраїнський перепис населення, на 30% зростають видатки на інклюзивну освіту.

На розвиток стратегічної промисловості виділяється 7,5 мільярдів гривень. Передбачається 2,5 мільярди гривень видатків на оборонно-промисловий комплекс (виготовлення бронетанкової та авіаційної техніки, ракетного озброєння, боєприпасів та приладів). Три мільярди гривень — на космічну галузь (ракетний комплекс ЗЕНІТ 1SL, будівництво двох супутників). На авіабудівну галузь виділяється два мільярди гривень (проведення досліджень і розробок в авіаційній промисловості та впровадження їх результатів, а також модернізація агрегатів та вузлів гвинтокрилів Мі-8, Мі-24).

Шмигаль зазначив, що “ключові пріоритети залишаються незмінними”. Це — медицина, освіта, армія, інфраструктура, соціальні програми, діджиталізація, підтримка підприємців та економіки. Серед основних макроекономічних параметрів:

  • зменшення дефіциту бюджету до 3,5%;
  • зменшення державного боргу;
  • зростання зарплат;
  • стабільний курс гривні;
  • зниження інфляції;
  • рекордний за останні 10 років рівень зростання ВВП — на 3,8%.

Прогнозований курс національної валюти – 28,6 грн за долар.

Міністр культури та інформполітики Олександр Ткаченко зауважив, що проєкт держбюджету слід доопрацювати у розрізі проєкту програми “Велика реставрація” для гарантій фінансування. Він попросив передбачити видатки у мільярди гривень для збереження історико-культурної спадщини.

Денис Шмигаль відповів, що капітальні інвестиції будуть враховані між першим і другим читанням.

Згідно з законодавством, уряд щороку подає до Верховної Ради проєкт закону про державний бюджет України на наступний рік не пізніше 15 вересня поточного року.

Як інформує Урядовий портал, прем’єр-міністр підкреслив, що другий рік поспіль Кабмін вчасно передає кошторис на розгляд парламенту та готовий якісно обговорювати його з народними депутатами.

Читайте також:
Бюджету ЗСУ достатньо, щоб не мати заборгованостей перед військовими, – Шмигаль

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна