Результати так званих “виборів” в РФ: до Держдуми проходять партії з бойовиками “ДНР/ЛНР”

За результатами так званих “виборів” у Росії до Держдуми проходять п’ять партій, серед них і ті, що виставляли кандидатами в депутати одіозних бойовиків “ДНР/ЛНР”.

Як передає “Новинарня“, станом на 13:00 20 вересня після підрахунку 94% протоколів 5-відсотковий бар’єр додали путінська “Єдина Росія” (49,6%), КПРФ (19,2%), ЛДПР (7,5)%, “Справедлива Росія – За правду” (7,4%) та “Нові люди” (5,4%).

В одномандатних округах партія влади отримує орієнтовно 199 місць, Компартія РФ – 9, “Справедлива Росія” – 8, ЛДПР, “Яблоко”, “Родіна”, “Партія Роста” і “Громадянська платформа” – по 1, самовисуванці – 5.

Таким чином, “Єдина Росія” знову матиме в Державній думі одноосібну більшість, хоча й набрала на 5% менше голосів у багатомандатному окрузі, ніж на виборах-2016.

Варто зазначити, що з-поміж 14 партій, які допущені до виборів 2021 року в Росії, не було жодної справді опозиційної – всі так чи інакше підтримують політику Путіна. При цьому комуністи покращили свій результат за партсписком на 6,7%, ЛДПР погіршила на 5,5%.

Більш як на 1,15% проти минулих виборів поліпшила свої показники провладна ліво-патріотична “Справедлива Росія”, яка нині об’єдналася в блок із партіями “За правду” та “Патріоти”.

У програмі “Справедливої Росії”, а також у КПРФ є пункт про визнання незалежності самопроголошених “ДНР/ЛНР”.

У загальнофедеральній, прохідній частині списку “Справедливої Росії” балотувався одіозний бойовик “ДНР”, письменник та лідер російської партії “За правду” Захар Прилєпін.

У Криму від “СР” балотувався колишній “міністр зв’язку ДНР” Сергій Яценко, однак персональні результати списочників ще не відомі.

Хай там як, “есери” вже заявили, що в Державній думі їхня фракція буде третя за чисельністю.

Від регіонального списку “Єдиної Росії” по Ростовській області балотувався ватажок “ДНР” зразка 2014 року Олександр Бородай.

За словами голови регіональної виборчої комісії Андрія Бурова, після підрахунку 99,9% протоколів у регіоні до Думи проходять ті самі сім партій, а “Єдина Росія” отримує 52%.

Як інформувала “Новинарня“, саме в Ростовській області – фізично та по інтернету – голосували мешканці окупованих територій Донбасу, які отримали російські паспорти. При цьому, за даними росЗМІ, багатьом із тих, кого привозили для голосування в Ростовську область, паспорти РФ видавали безпосередньо перед дільницями.

Дистанційне ж голосування в “інформаційних центрах” на території ОРДЛО уможливило великі фальсифікації на користь “Єдиної Росії”.

Утім, центрвиборчком Росії не бачить порушень у тому, що жителі “самопроголошених Донецької і Луганської республік” отримували паспорти після прибуття в РФ перед тим, як йти голосувати на виборах. Про це заявила голова ЦВК РФ Елла Памфілова.

“Вже не перший раз на території Ростовської області спеціально організовані ділянки для голосування уздовж кордону для тих, хто не має прописки на території Росії. Якщо в них є паспорт – вони голосують. Найголовніше, щоб він отримав паспорт до того, як він іде голосувати”, – розповіла Памфілова, додавши, що “це полегшений варіант отримання російського паспорта для тих, хто живе в самопроголошених республіках”, передбачений указом президента Путіна.

Спостерігачі з руху “Голос”, які працювали на виборах неофіційно, нарахували близько 5 тисяч порушень по всій країні. Головне, що сейфи для виборчих документів мали таємні дверці, які не опломбовувалися.

Найбільше маніпуляцій вочевидь було з електронним голосуванням. Його результати по Москві досі не опубліковані, а це 2 млн виборців.

Дистанційно голосували ще в кількох регіонах – Курська, Мурманська, Нижегородська, Ярославська області, вже згадана Ростовська з урахуванням окупованих ОРДЛО та окупований Севастополь. Загалом за “електронними голосами” “Єдина Росія” набирає 54%.

На всіх губернаторських виборах перемагають діючі глави регіонів. Зокрема, Рамзан Кадиров отримав в Чечні 99,7% голосів.

До вечора заключного дня голосування на виборах в Росії середня явка по країні перевищила 45% (без врахування голосування онлайн). При цьому в Чечні формально “проголосували” понад 90% виборців, а в низці регіонів – трохи більше 30%.

Як повідомляла “Новинарня“, голосування на парламентських “виборах” у Росії відбувалося 17-19 вересня 2021 року. Всупереч міжнародним нормам, вибори проводилися також на тимчасово окупованих Кремлем територіях Донбасу та Криму й супроводжувалося там великими маніпуляціями.
ОБСЄ відмовилася направляти своїх спостерігачів на ці, а ПАРЄ надіслала до Москви лише п’ять спостерігачів.
Міністерство закордонних справ України засудило проведення голосування на окупованих територіях. Рада національної безпеки й оборони України заявила, що введе санкції проти всіх причетних до проведення цих псевдовиборів.

Читайте також:
150 тисяч онлайн і транспорт на Ростовщину: як Росія залучала “електорат” з ОРДЛО до виборів у Держдуму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна