Вибори до Держдуми Росії: окупанти шляхом маніпуляцій збільшують число голосів з ОРДЛО

 

Голосування на виборах у Держдуму Росії досить активно відбувається й на окупованих РФ територіях України, причому не лише в Криму, а й в окремих районах Донецької та Луганської областей. Власникам російських паспортів в ОРДЛО надана можливість проголосувати дистанційно через сайт держпослуг РФ, при цьому їх змушують віддавати голоси за путінську партію “Єдина Росія”.

Про це в ефірі “Громадського радіо” зокрема повідомив співзасновник Східної правозахисної групи Павло Лисянський.

За його ловами, в перший день волевиявлення, 17 вересня, через інтернет проголосували близько 80 тисяч жителів ОРДЛО.

“Це включаючи й вивезення [автобусами до дільниць у Ростовській області РФ], і онлайн дільниці”, – сказав Лисянський.

За його словами, людей змушують голосувати за партію “Єдина Росія”.

“Є таємниця голосування на виборчих дільницях Російської Федерації, але там діє адміністративний вплив. Тобто куратор перед тим, як зайти на виборчу дільницю, питає: “Так, ви зрозуміли? Повинні голосувати за “Єдину Росію”. Якщо не проголосуєте, ми все одно дізнаємося, залишитеся без роботи”, – зазначив Павло Лисянський.

Співзасновник СПГ додав, що окупаційні адміністрації прагнуть, щоб на виборах до Держдуми проголосували 450 тисяч жителів ОРДЛО.

За даними “Реальної газети”, на Луганщині, в низці установ окупаційної адміністрації “ЛНР”, виборців на порталі “Госуслуги” реєструють спеціально виділені працівники. Як правило, це системні адміністратори. При цьому логін і пароль кожного зареєстрованого користувача залишаються відомими такому адміну. Він же згодом подає від імені зареєстрованої особи заяву на участь у дистанційних виборах. Така організація приватності не виключає можливість електронного голосування взагалі без участі виборця.

Автор “Реальної газети” Олександр Бєлокобильський у коментарі “Громадському радіо” зазначив: “Я вважаю, що це примусові вибори для жителів непідконтрольної території. Наша редакція “Реальної газети” змогла отримати низку внутрішніх документів з тимчасово окупованої території. Це списки, які готували керівники установ і закладів. А саме – списки працівників та працівниць із зазначенням, чи отримали вони паспорти РФ, страховий індивідуальний номер, необхідний для реєстрації на сайті “Госуслуги”. А це необхідно для участі в дистанційному електронному голосуванні. Далі у документах — позначки, чи проголосувала людина. Остання колонка для пояснень у разі, якщо людина не проголосувала. Тобто людей зобов’язують пояснювати, з яких причин [вони не проголосували]”.

“Важливо, що це стосується не лише працівників та працівниць цих установ, але й рідних: окремим блоками ідуть переліки членів родини. І ті так само мають відзвітувати, чи проголосували вони. Якщо ні – то чому.
Причина має бути вагомою. “Мав справи” чи “порався на дачі” вони не розглядають, там має бути щось серйозне”, – зазначив журналіст.

“Крім цих документів, ми мали розмови з людьми з непідконтрольної території, які нам розповідали про те, що коли людина відмовляється отримувати цей індивідуальний страховий номер, брати участь в голосуванні у виборах до Держдуми, то вона матиме проблеми. Наприклад, позбавлення премії або навіть звільнення”, – розповів Бєлокобильський.

Крім того, для збільшення масовості голосування людей на Донеччині примушують вступати в так звані “прихильники” “Єдиної Росії” – у них теж відбирають персональні дані через заповнення відповідної анкети.

“Наразі вже вибудована чітка вертикаль з охопленням всіх верств населення – від керівника т. зв. адміністрації міста до рядового працівника бюджетної установи та пенсіонера. По кожному мешканцю ОРДО, який має паспорт РФ, зібрана узагальнена інформація (адреса, номер мобільного телефону, місце роботи, логін та пароль для входу на портал держпослуг РФ для голосування)”, – підсумував військовий блогер Анатолій Штефан. За його словами, той, хто володіє цими даними, має можливість “здійснити волевиявлення” за всіх осіб зі списку.

Сепаратистські телеканали з ОРДЛО показують у сюжетах, що консультанти у так званих “інформаційних центрах” допомагають виборцям “робити все правильно”, і ті не приховують, що голосують за “Єдину Росію” – партію Путіна та Шойгу.

 

Як відомо, голосування на парламентських виборах у Росії відбувається 17-19 вересня. Всупереч міжнародним нормам, вибори проводяться також на тимчасово окупованих Кремлем територіях Донбасу та Криму.

Залучення мешканців окупованих територій має бути використане для визнання виборів нелегітимними з боку міжнародної спільноти з відповідним невизнанням обраних депутатів Держдуми РФ.

ОБСЄ відмовилася направляти своїх спостерігачів на ці, а ПАРЄ надіслала до Москви лише п’ять спостерігачів.

Міністерство закордонних справ України засудило проведення голосування на окупованих територіях. Рада національної безпеки й оборони України введе санкції проти всіх причетних до проведення цих псевдовиборів.

Читайте також:
МЗС протестує через рішення окупантів залучити населення ОРДЛО до виборів у Держдуму РФ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна