150 тисяч онлайн і транспорт на Ростовщину: як Росія залучала “електорат” з ОРДЛО до виборів у Держдуму

На виборах у Держдуму Російської Федерації дистанційно (через інтернет) проголосували понад 150 тисяч мешканців тимчасово окупованих територій Донбасу з російськими паспортами, стверджує російська влада.

Про це повідомив голова комісії з міжнародної співпраці Ради з прав людини при президенті РФ Кирило Вишинський, передає російська інформагенція ТАСС.

Водночас він заявив, що “це тільки приблизні цифри”, бо “якась частина людей, що живуть в “ДНР” і “ЛНР” і отримали паспорти Росії, вже мала реєстрацію на території РФ і брала участь у виборах [на 15 спеціально створених дільницях у Ростовській області], маючи можливість голосувати не тільки за федеральні партійні списки, а й за місцевих кандидатів”.

Як заявив Вишинський, “голосування на Донбасі стало наймасштабнішим за кордоном”.

“Там величезна кількість людей – понад 650 тисяч уже є громадянами РФ, отримали російські паспорти”, – повідомив представник держави-агресора.

За його словами, потік охочих проголосувати на російських виборах мешканців ОРДЛО був “величезним”, і впродовж трьох днів голосування для них було організовано понад 1,4 тисячі транспортних “рейсів” до виборчих дільниць – приблизно 800 із території, контрольованої угрупованням “ДНР”, і 600 – “ЛНР”.

Тричі на день понад 800 автобусів та 12 поїздів безплатно возили “виборців” з ОРДЛО на дільниці в Ростовській області. Записуватися на поїздку треба було заздалегідь, при собі мати паспорт РФ і так званий паспорт однієї з двох самопроголошених “республік”.

Всього в ОРДЛО, за попередніми даними, мешкає близько 1,6 мільйона людей, проте точних даних немає.

Фото із соцмереж

Як писала “Новинарня“, голосування на парламентських виборах у Росії тривало впродовж трьох днів: з 17 по 19 вересня. Всупереч міжнародним нормам, вибори проводяться також на тимчасово окупованих Кремлем територіях Донбасу та Криму.

Водночас за повідомленнями інсайдерів з ОРДЛО, насправді особливого ажіотажу серед мешканців тимчасово окупованих українських територій, попри сотні тисяч розданих їм паспортів російського громадянина, ці вибори не спричинили. Тож для того, щоб залучити якомога більшу кількість виборців із контрольованих нею псевдореспублік “ДНР” та “ЛНР”, російська влада задіяла всі можливі механізми.

Читайте також:
Мешканцям ОРДЛО погрожують звільненням у разі відмови голосувати на виборах до Держдуми, – Денісова

Голосувати онлайн можуть лише ті особи, які мають російський Страховий номер індивідуального особового рахунку (так званий СНІЛС). “Справжнім” громадянам РФ він потрібен для отримання пенсій та соціальної допомоги, але діє тільки з російською пропискою.

Мешканці ОРДЛО, які такої прописки не мають, не можуть і отримувати офіційну соціальну допомогу від російської держави. Та попри це, російська пропаганда ще влітку почала активно закликати їх оформляти СНІЛС.

В “інформаційному центрі” для онлайн-голосування на виборах до Держдуми РФ в ОРДЛО. Фото із соцмереж

Як пише у великій статті на цю тему LB.ua, агітувати за оформлення СНІЛС змушували, зокрема, вчителів – вони мали казати батькам, що це допоможе отримати “путінські 10 тисяч”, щоб зібрати дитину до школи.

Це виявилося брехнею, бо для отримання 10 тисяч рублів “президентської” допомоги також потрібна прописка в РФ. Тобто насправді страховий номер мешканцям окупованих територій був “потрібен” лише для того, щоб вони могли проголосувати за депутатів Держдуми онлайн і не займали транспорт до виборчих дільниць.

“Інформаційні центри” для дистанційного голосування через інтернет відкрили у школах, університетах і технікумах, причому це право ще треба було “заслужити” – після успішного проведення виборів навчальному закладу “як винагорода” залишалися нові комп’ютери.

На “бюджетників” також активно чинили тиск, вимагаючи оформити СНІЛС, а головне – проголосувати на виборах. При цьому за кандидатів по одномандатних округах мешканці ОРДЛО без прописки в РФ голосувати не можуть (у Росії виборча система змішана: половину депутатів обирають за партійним списком, а половина – “мажоритарники”) – лише за партію.

Турнір із комп’ютерної гри Counter-Strike за підтримки партії “Єдиная Россия” в окупованому Донецьку. Фото із соцмереж

За яку саме партію голосувати – також “довели до відома”: усі можливі масові заходи в самопроголошених “республіках” останнім часом відбувалися за підтримки правлячої в РФ “Єдиної Росії”.

Саме від цієї партії в Ростовській області балотувався колишній ватажок “ДНР” Олександр Бородай. Там же обирався “єдинорос” Віктор Водолацький, який називає приєднання окупованих територій України до Росії “історично вирішеним питанням”.

Ще один кандидат від так званої “ДНР” балотувався від іншої окупованої частини України – Криму. Це колишній так званий “міністр транспорту та зв’язку ДНР” Віктор Яценко, на якого в самій “республіці” відкрита кримінальна справа за розтрату коштів.

Залучення мешканців окупованих територій має бути використане для визнання виборів нелегітимними з боку міжнародної спільноти з відповідним невизнанням обраних депутатів Держдуми РФ.

Міністерство закордонних справ України попередило, що Україна запровадить санкції через проведення виборів у Державну думу на окупованих українських територіях.

Читайте також:
Вибори до Держдуми Росії: окупанти шляхом маніпуляцій збільшують число голосів з ОРДЛО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна