ДБР почало розслідування щодо можливого злочину депутата Лероса

 

Офіс генерального прокурора доручив слідчим головного слідчого управління ДБР здійснювати досудове розслідування за фактом можливого вчинення позафракційним народним депутатом Гео Леросом готування до завідомо неправдивого показання свідка (потерпілого) для надання слідчим органам.

Про це в середу, 15 вересня, заявив начальник відділу ГСУ ДБР Максим Зінорук, інформує пресслужба ДБР.

Так, за його словами, 14 вересня генеральна прокурорка відкрила кримінальне провадження щодо можливого вчинення злочину народним депутатом України.

“Сьогодні ОГП доручив слідчим головного слідчого управління ДБР здійснювати досудове розслідування за фактом можливого вчинення народним депутатом України готування до завідомо неправдивого показання свідка (потерпілого) для надання слідчим органам”, – зазначив Зінорук.

Він уточнив, що підставою для внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань стала публікація на одному з телеграм-каналів.

“У повідомленні містилось відео, де особа, схожа на народного депутата України Гео Лероса, підшукує співучасників для імітації нападу на себе. За це він забажав у невстановленого співрозмовника гроші. Метою імітації могло бути створення у суспільстві ілюзії погроз на його адресу нібито за політичну діяльність, але головною ціллю могла бути дискредитація органів державної влади”, – нагадав Зінорук.

За його словами, попередня кваліфікація кримінального правопорушення – готування до злочину (ч. 1 ст. 14 КК України) та введення в оману суду або іншого уповноваженого органу (ч. 2 ст. 384 КК України), але у результаті проведення слідчих дій та у разі наявності інших підстав кваліфікація може бути змінена.

Наразі проводяться першочергові слідчі та процесуальні дії. Планується призначення відповідних експертиз з метою підтвердження або спростування наявності монтажу на відео, ідентифікації зображеної особи, а також дослідження змісту розмови. Заплановані допити свідків, яким можуть бути відомі обставини вказаного кримінального провадження.

“Слідство встановило цінних свідків, розголошення відомостей про яких на цей час може зашкодити досудовому розслідуванню. Але інформація, якою вони володіють, має важливе значення для встановлення усіх обставин кримінального правопорушення”, – зауважив Зінорук.

Він додав, що до ДБР надходить інформація про можливе вчинення кримінальних правопорушень публічними особами, пов’язаними з цим фактом та іншими злочинами.

Читайте також:
ДБР припускає причетність Лероса до підпалу його автомобіля. Нардеп заявив про “брудну кампанію” проти себе

Нагадаємо, 28 серпня 2020 року народний депутат Гео Лерос заявив, що йому підпалили автомобіль.

Як інформувала “Новинарня“, 29 березня 2020 року нардеп Гео Лерос опублікував відео, на яких брат глави офісу президента Денис Єрмак обговорює питання призначення на державні посади.
Лерос, автор відомих патріотичних муралів, почав послідовно виступати проти політики ОП, зокрема проти створення “консультативної ради з ОРДЛО”, та підтримав усунення з посади радника секретаря РНБО Сергія Сивохо. Після цього президент Зеленський звільнив його з посади свого позаштатного радника.
30 березня Спеціалізована антикорупційна прокуратура заявила, що до неї звернувся нардеп Гео Лерос та зареєструвала кримінальне провадження за фактом зловживання впливом.
Згодом проти Лероса відкрили дві кримінальні справи за мурали.
1 вересня 2020 року Гео Лерос був виключений з парламентської фракції партії “Слуга народу”.
Крім іншого, Лерос жорстко критикує офіс президента через зрив спецоперації із затримання бойовиків ПВК “Вагнера”. Також він неодноразово критикував активного “слугу народу” Миколу Тищенка, який має кримінальне минуле.

Читайте також:
Операція з “вагнерівцями” відбувалася з відома і підтримки США, – CNN

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна