Майора ЗСУ, що вбив бійця за допис в соцмережі про позиції підрозділу, засудили на 5 років

 

Ексначальник відділення зв’язку штабу військової частини В0849 Віталій Винник отримав п’ять років позбавлення волі за вбивство бійця Збройних сил України Олега Томашука, який “засвітив” позиції військових на Донбасі в інстаграмі.

Про це інформує “Судовий репортер” із посиланням на вирок Красноармійського міськрайонного суду Донецької області від 27 серпня 2021 року.

Відомо, що навесні 2017 року солдати поїхали на стрільби на бойовій машині.

Коли вони виїжджали із заводу в Авдіївці, на території якого дислокувалася військова частина, Томашук почав знімати відео на телефон. Туди потрапили позиції військових. Потім армієць опублікував ці фото та відео в соцмережі Instagram.

Згодом йому телефонували, писали та вказували, що він “здав свої позиції”.

А вже 20 березня в YouTube з’явилося відео “Украинский боец-инстаблогер раскрыл положение секретных позиций ВСУ”.

Невдовзі ця інформація дійшла до штабу. Зокрема, Виннику зателефонував помічник начальника штабу і нецензурно облаяв за те, що його бійці “засвітили” позиції і це вже обговорюється ворогом.

Потім майор вишикував бійців під кабінетом та почав питати, хто з них виклав відео зі стрільб. Пізніше він запросив до себе в кабінет чотирьох солдатів. Там він включив відео, яке поширили вже на російському ресурсі та активно коментували.

Тоді він запитав Томашука, чи розуміє він, що такі дії можна прирівняти до державної зради.

Потім він взяв пістолет, перезарядив перед обличчям солдата і вистрілив в голову. Томашук помер. Свідки кажуть, що він лише встиг попросити майора не робити цього і спробував ухилитись від кулі, але все відбулось дуже швидко.

Під час суду майор визнав, що солдат загинув через нього, але не погоджувався із кваліфікацією, переконуючи, що не хотів убивати і це сталося ненавмисно.

Винник каже, що під час спілкування із бійцем він згадав літо 2014 року під Амвросіївкою, коли бойовики обстрілювали їх позиції. Як потім виявилось, це трапилось, зокрема, й через те, що військові виставляли фото з позицій в соцмережі. Тодішня ситуація начебто нагадала йому ті події та змусила передбачити можливі наслідки.

Постріл у Томашука він пояснив миттєвим психологічним фактором. Винник сказав, що не пам’ятає, як заряджав пістолет.

Проте стаціонарна експертиза встановила, що обвинувачений міг усвідомлювати свої дії, хоч і перебував у стані вираженого емоційного збудження.

При винесенні вироку суд врахував як пом’якшуючі обставини щире каяття та скоєння злочину у стані вираженого емоційного збудження. Останнє виникло несподівано у відповідь на реальну загрозу життю його особисто і його підлеглих через дії потерпілого.

Зазначається, що на день винесення вироку майор все ще не відшкодував батьку вбитого матеріальну шкоду.

На вирок ще може бути подано апеляцію протягом 30 днів.

Читайте також:
На Львівщині суд оштрафував військового за розголос службової інформації у соцмережах

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна