“Слуга народу” Вірастюк склав присягу депутата

доповнено

У вівторок, 15 червня, обраний на довиборах в окрузі №87 нардеп від “Слуги народу” Василь Вірастюк склав присягу під час засідання Верховної Ради.

Як передає “Новинарня“, новий “слуга народу” зачитував текст під вигуки “Ганьба!”, що лунали від представників інших фракцій.

“Присягаю народу Україні. Зобов’язуюсь усіма своїми діями боронити суверенітет України і незалежність України, дбати про благо Вітчизни та добробут українського народу. Присягаю дотримуватися Конституції України та законів України, виконувати свої обов’язки в інтересах усіх співвітчизників”, – оголосив Василь Вірастюк і додав: “Слава Україні”.

Водночас колеги зі “СН” підтримали Вірастюка – піднялися з робочих місць та аплодували йому.

“Я хочу звернутися до колег-депутатів, до народу України, до правоохоронних органів і нагадати всім одну річ: в Конституції України записано, що народ України має право обирати. Йдеться про те, що як люди голосують, так вони розраховують – це їх вибір… Хочу нагадати фракції монобільшості – коли ви йшли до влади, то обіцяли правду, справедливість, достаток, повні холодильники, чесність правоохоронних органів, повагу до депутатів, а депутатів – до народу. Все, що ви обіцяли – “пустишка”. Ви перевершили “Партію регіонів” (…) Ви вкрали цю перемогу, ви обікрали народ Прикарпаття. Хочу вам, друзі мої, сказати, що народ України все пам’ятає і все бачить. І те, що у нього забирають, він обов’язково прийде і поверне собі”, – заявив народний депутат від  “За майбутнє” Ігор Палиця.

Як відомо, група вважає, що мандат мав би належати  кандидату від “ЗМ” Олександру Шевченку, а не “слузі народу” Василю Вірастюкові.

Нагадаємо, 28 березня на Івано-Франківщині відбулися проміжні вибори народного депутата у 87-му виборчому окрузі з центром у Надвірній, на яких балотувалися 14 кандидатів. Вибори відбулися через складання повноважень народним депутатом із фракції “Слуга народу” Зіновієм Андрійовичем у зв’язку з обранням його міським головою міста Надвірна.

За попереднім підрахунком даних усіх протоколів ДВК, про що повідомляли представники ВО “Свобода” та сторона Шевченка, у 87-му окрузі переміг бізнесмен, соратник олігарха Ігоря Коломойського Олександр Шевченко. Однак після того, як сайт ЦВК показав перевагу “слуги народу” Вірастюка за рахунок даних із частини дільниць, подачу решти результатів від дільничних комісій до окружної комісії було заблоковано.
“Зникав” голова ОВК №87, будівлю комісії оточували спецпризначенці. На округ виїздив десант нардепів зі “Слуги народу”. Члени команди Шевченко стверджують, що приміщення ОВК було розкрито, а бюлетені з деяких пакетів – викрадені в той час, коли комісію оточували бійці підрозділу СБУ “Альфа”.

Після перевірки даних останніх 20 дільниць Вірастюк залишився лідером – через те, що було скасовано результати голосування на п’ятьох дільницях, де більше голосів набрав Шевченко.
Ще один кандидат Руслан Кошулинський виступив із вимогою провести на окрузі перевибори.

4 квітня на сайті ЦВК з’явилися дані 100% протоколів ДВК, згідно з якими перемогу на довиборах до ВР у 87-му окрузі здобув кандидат від партії “Слуга народу” Василь Вірастюк.

22 квітня Центральна виборча комісія, де більшість становлять “слуги народу”, затвердила протокол ВО №87 щодо перемоги Вірастюка. Однак Велика палата Верховного Суду постановою від 1 травня скасувала протокол ЦВК від 22 квітня, і ЦВК не реєструвала Вірастюка обраним нардепом.

19 травня Центральна виборча комісія склала новий протокол за результатами виборів в окрузі №87 на Івано-Франківщині та визнала Вірастюка лідером перегонів. Проте 21 травня кандидат Олександр Шевченко оскаржив дії ЦВК, протокол та окремі пункти постанови комісії. Верховний Суд розглянув цей позов та 23 травня частково задовольнив його – скасував пункти 1-2 постанови та протокол ЦВК від 19 травня.

ЦВК 25 травня повідомила, що оскаржила рішення Верховного Суду щодо встановлення результатів виборів в одномандатному виборчому окрузі № 87 Івано-Франківської області.

9 червня Центральна виборча комісія одноголосно  ухвалила рішення зареєструвати Василя Вірастюка народним депутатом України від партії “Слуга народу”.

Читайте також:
Скасовані дільниці і зниклі бюлетені: завдяки чому “слуга” Вірастюк
став переможцем голосування на 87-му окрузі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна