Верховний Суд не дозволив визнати Вірастюка народним депутатом і скасував другий протокол ЦВК

 

Верховний Суд скасував оновлений протокол, яким Центральна виборча комісія визнала Василя Вірастюка обраним народним депутатом. Він був кандидатом від “Слуги народу” на довиборах у Раду на Івано-Франківщині.

Про це повідомили у громадській мережі “Опора” в понеділок, 24 травня.

Рішення ухвалили 23 травня у справі за позовом головного конкурента Вірастюка на цих виборах Олександра Шевченка з партії “За майбутнє” до ЦВК. Він вимагав скасувати оновлений протокол від 19 травня, яким Вірастюка визнали лідером перегонів.

У протоколі Комісія визначила результати голосування на 6 проблемних дільницях недійсними. Там під час перерахунку бюлетенів виявили менше голосів за Шевченка, ніж у первинних протоколах дільничних виборчих комісій.

Тепер суд скасував і окремі пункти постанови ЦВК, які визнали голосування на цих дільницях недійсним.

ЦВК забов’язали врахувати висновки суду та на їхній основі вже встановити результати виборів.

Водночас ЦВК чи команда Вірастюка ще можуть подати апеляцію. Справу переглядатиме Велика Палата Верховного Суду. Її рішення вже буде остаточним.

Читайте також:
Скасовані дільниці і зниклі бюлетені: завдяки чому “слуга” Вірастюк став переможцем голосування на 87-му окрузі

Як повідомляла “Новинарня“, 28 березня 2021 року в одномандатних виборчих округах №50 в Донецькій області і №87 в Івано-Франківській області відбулись проміжні вибори до Верховної Ради.
Вибори у 87-му окрузі на Прикарпатті відбулися через складання повноважень народним депутатом із фракції “Слуга народу” Зіновієм Андрійовичем у зв’язку з обранням його міським головою міста Надвірна.

За попереднім підрахунком даних усіх протоколів ДВК, про що повідомляли представники ВО “Свобода” та сторона Шевченка, у 87-му окрузі переміг бізнесмен, соратник олігарха Ігоря Коломойського Олександр Шевченко. Однак після того, як сайт ЦВК показав перевагу “слуги народу” Вірастюка за рахунок даних із частини дільниць, подачу решти результатів від дільничних комісій до окружної комісії було заблоковано.
“Зникав” голова ОВК №87, будівлю комісії оточували спецпризначенці. На округ виїздив десант нардепів зі “Слуги народу”.
Члени команди Шевченко стверджують, що приміщення ОВК було розкрито, а бюлетені з деяких пакетів – викрадені в той час, коли комісію оточували бійці підрозділу СБУ “Альфа”.

Після перевірки даних останніх 20 дільниць Вірастюк залишився лідером – через те, що було скасовано результати голосування на п’ятьох дільницях, де більше голосів набрав Шевченко.
Руслан Кошулинський виступив із вимогою провести на окрузі перевибори.

22 квітня Центральна виборча комісія, де більшість становлять “слуги народу”, затвердила протокол ВО №87 щодо перемоги Вірастюка. Однак Верховний Суд скасував це рішення, і ЦВК не реєструвала Вірастюка обраним нардепом.

19 травня Центральна виборча комісія склала новий протокол за результатами виборів в окрузі №87 на Івано-Франківщині та визнала Вірастюка лідером перегонів.

Читайте також:
Діями на 87-му окрузі Зеленський повертає практику виборчої сваволі часів Януковича, – активіст

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна