Діями на 87-му окрузі Зеленський повертає практику виборчої сваволі часів Януковича, – активіст

 

Тарас Шамайда
громадський діяч, співкоординатор “Руху добровольців “Простір свободи”, помічник народного депутата Володимира В’ятровича (“ЄС”)

Що відбувається на 87-му окрузі, або Як Зеленський повертає практику виборчої сваволі часів Януковича (FB)

Такої нахабної спроби сфальшувати вибори не було з часів Януковича. Причому жорсткі норми Кримінального кодексу, які мали б бути задіяні проти порушників – не працюють, адже, як і в часи Януковича, головними порушниками є владна вертикаль, правляча партія і правоохоронні органи.

На жаль, повідомлення більшості ЗМІ з 87-го округу на Івано-Франківщині, де відбулися довибори у Верховну Раду, не прояснюють, а нерідко, навпаки, затуманюють суть того, що там відбувається.

А суть дуже проста. 28 березня відбулося голосування. За даними протоколів з усіх дільниць, складених членами ДВК – представниками конкуруючих кандидатів і партій у присутності спостерігачів, перемогу здобув кандидат партії “За майбутнє”, керівник “Буковелю” Олександр Шевченко. Сумно, але факт. На близько 200 голосів від Шевченка відстав кандидат від “Слуг народу” Василь Вірастюк. І третє місце, також із невеликим (біля тисячі голосів) відставанням посів кандидат від “Свободи” Руслан Кошулинський. Всі решта – далеко позаду.

За законом, окружна виборча комісія має приймати протоколи дільничних комісій і плюсувати їхні результати, щоб встановити підсумки виборів по округу. Це має бути безперервний і відкритий для спостереження процес, який не можна переривати чи скасовувати за чиїмось вимогами чи забаганками. Підстави і процедури оскарження протоколів дільничних і окружної комісії чітко виписані у Виборчому кодексі. А свавільне порушення цих процедур і його наслідки – в кодексі Кримінальному.

Описана процедура займає годин 10-15, максимум – добу. Сьогодні – четвер, тобто четверта доба після виборів, а ОВК досі не встановила їх результати.

Це відбувається тому, що влада в особі контрольованих членів ОВК, депутатського десанту на чолі з Колею Тищенком, а також правоохоронних структур, тупо зриває цей процес.

ОВК дозовано прийняла протоколи з частини дільниць, які створюють на сайті ЦВК враження про “лідерство” Вірастюка, однак таке враження може триматися виключно доти, доки будуть прийняті всі 100% протоколів і медичний факт перемоги Шевченка стане очевидним.

Тож “слуги” Зеленського, які не хочуть визнавати поразки свого кандидата, тупо зривають цей процес і тягнуть час, у надії в будь-який спосіб переінакшити результати виборів. Тобто, кажучи прямо, сфальшувати ці результати, в крайньому разі – зірвати виборчий процес узагалі.

Чергова стадія – оточення окружної комісії спецпризначенцями. Що дуже нагадує оточення в 2012 році Первомайської ОВК на Миколаївщині за командою Януковича – так само з метою сфальшувати вибори.

Безумовно, я не маю ні найменших сантиментів ні до буковельського Шевченка, ні до його шефа Коломойського. Але те, що робить зараз режим – це відвертий кримінальний злочин.

Зеленський і в цьому питанні повертає Україну, яка вже звикла до вільних і чесних виборів, у ганебні часи Януковича.

Читайте також:
Довибори в Раду на Прикарпатті: другу добу заблокований підрахунок, “слуги” протягують Вірастюка

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна