Довибори в Раду на Прикарпатті: другу добу заблокований підрахунок, “слуги” протягують Вірастюка

 

В Івано-Франківській області на виборчому окрузі №87 уже другу добу не відбувається підрахунок голосів після довиборів до парламенту, що відбулися 28 березня, через відсутність членів окружної виборчої комісії й дільничних виборчих комісій.

Про це в середу, 31 березня, інформує рух “Чесно”.

“Початок робочого дня. Другу добу немає членів ОВК і не відбувається підрахунок голосів за кандидатів у народні депутати”, – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що члени ДВК втомилися стояти на вулиці в очікуванні, і їх під будівлею ОВК вже немає.

Голова ОВК від партії “Голос” Руслан Кашніков залишив засідання. А того, кого поставили на заміну, досі немає.

Представники комісії скаржаться, що Центрвиборчком не виходить із ними на зв’язок.

“І тут є низка запитань. Що зараз відбувається з бюлетенями і протоколами? Де ці бюлетені і протоколи? І хто відповість за те, що другу добу нема безперервного засідання ОВК”, – зазначили представники руху “Чесно”.

Після підрахунку 67,5% протоколів лідирує кандидат від “Слуги народу” стронгмен Василь Вірастюк випереджаючи двох основних суперників трохи більш як на 800 голосів. Раніше він заявив про свою перемогу.

Водночас кандидат від партії “За майбутнє”, власник “Буковелю” Олександр Шевченко оголосив про те, що в нього “хочуть вкрасти його перемогу”.

Після виборів мер Івано-Франківська “свободівець” Руслан Марцінків оприлюднював інформацію, відповідно до якої паралельний підрахунок даних протоколів штабом ВО “Свобода” показав, що їхній кандидат Руслан Кошулинський програв, а переміг Шевченко.

“15709 – Шевченко, 15542 – Вірастюк, 14453 – Кошулинський” – такий розподіл голосів подавав Марцінків у ніч на 29 березня.

Однак остаточні дані досі не відображені на сайті ЦВК, оскільки представники дільничних комісій не можуть здати протоколи в окружну.

Аналітики “Чесно” запитали у представників різних ДВК під окружною комісією, хто перемагає на їхніх дільницях, згідно з інформацією у протоколах.

“Троє повідомили, що Олександр Шевченко, і один – що Руслан Кошулинський. Звісно, вибірка нерепрезентативна. Але, схоже, що перші здалися ті, в кого перемагав Вірастюк. Представники Вірастюка не хочуть відповідати на питання”, – інформують у “Чесно”.

“Свободівець” Руслан Кошулинський тим часом уже заявив про значні порушення під час процесу голосування і вимагає визнати результати виборів недійсними.

“Зрештою, достатньо лише глянути на те, що відбувалося в “день тиші”, в сам день виборів і зараз, під час підрахунку. Очевидні факти підкупу голосів, численні порушення на дільницях і те, що зараз відбувається в ОВК – це яскравий приклад грубої, незаконної боротьби за владу. Зважаючи на численні порушення і на ситуацію, що зараз відбувається, вимагаємо визнати результати виборів недійсними і оголосити перевибори”, – написав він у фейсбуці.

Напередодні понад два десятки народних депутатів від фракції “Слуга народу” на чолі з головою фракції Давидом Арахамією власним коштом вилетіли на виборчий округ №87 на Прикарпаття, щоби проконтролювати процес підрахунку голосів довиборах до Верховної Ради.

“У день виборів (28 березня, – “Н”) наші спостерігачі повідомляли про низку порушень на дільницях. Навіть надходили повідомлення про нібито “мінування” виборчої комісії. Тому ми повинні захистити вибір українців і нікому не дозволимо позбавити їх права вільно обирати своїх представників у Верховній Раді”, – сказав перший заступник голови фракції “СН”, голова партії Олександр Корнієнко у коментарі “Інтерфакс-Україна”.

Нагадаємо, 28 березня 2021 року в одномандатних виборчих округах №50 в Донецькій області і №87 в Івано-Франківській області відбулись проміжні вибори до Верховної Ради, участь у яких брали 32 кандидати.
Згідно з результатами електронної обробки 100% протоколів, на 50-му окрузі переміг представник політичної партії “Порядок” Андрій Аксьонов, набравши 65,46% голосів виборців.

Читайте також:
“Лагідно українізувала ще 3%”. Юлія Кузьменко – про підсумки виборів у прифронтовому 50-му окрузі для себе та “ЄС”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна