“Лагідно українізувала ще 3%”. Юлія Кузьменко – про підсумки виборів у прифронтовому 50-му окрузі для себе та “ЄС”

 

автор: Дмитро Лиховій

Результат фігурантки “справи Шеремета” Юлії Кузьменко, показаний на довиборах до парламенту в прифронтовому окрузі №50 на Донеччині – третє місце і 6,69% (2 039 голосів) – став приємною несподіванкою для неї самої та значним успіхом для партії “Європейська солідарність”, яка й висунула Кузьменко кандидатом у депутати.

Уродженка Горлівки, волонтер та дитячий хірург, Юлія Кузьменко фізично не перебувала на окрузі під час виборчої кампанії – адже залишається в Києві під цілодобовим домашнім арештом (вона проходить у “справі Шеремета” як обвинувачена). За підсудну на Донбасі агітувала команда нинішніх і колишніх парламентаріїв та рядових активістів, яких координувала народна депутатка Марія Іонова. На підтримку Юлії в регіон приїздив історик Вахтанг Кіпіані з презентацією своєї книжки “Справа Василя Стуса”. Також до кампанії підключився відомий волонтер, засновник проєктів “ТриЗуб дентал” та радіо “Тризуб FM” для зони АТО/ООС Ігор Ященко, інші яскраві постаті.

Попри віддаленість від виборців, кандидатка від “ЄС” випередила представника “Слуги народу” – голову РДА – та висуванців інших державницьких партій, які з нею конкурували. Чи є це початком більшої історії Юлії Кузьменко як політика і кандидата?..

В інтерв’ю “Новинарні” пані Юлія проаналізувала настрої виборців Донбасу, визнала, що займатися політикою їй сподобалося, та розповіла про свої взаємини з “ЄС” і експрезидентом Порошенком.

Третє “призове” місце

До виборчого округу №50 із центром у Покровську входять частини Краматорського та Покровського районів, зокрема міста Добропілля і Мирноград.

Довибори 28 березня відбулися тут після дострокового припинення Верховною Радою повноважень позафракційного народного депутата Руслана Требушкіна, обраного міським головою Покровська у 2020 році.

На виборах до ВР у 2019 році тут боролися Требушкін від “Опозиційного блоку” та мер Добропілля Андрій Аксьонов, відомий сепаратистською позицією та навіть наявністю в нього паспорта РФ. У 2014 році Аксьонов проводив “референдум за ДНР”, згодом ховався в Криму та за кордоном, перебував у розшуку.
Цього разу ставленик Ріната Ахметова Аксьонов балотувався від партії “Порядок” і переміг.

Після підрахунку 100% протоколів з’ясувалося, що Юлія Кузьменко поступилася лише Аксьонову (в нього 65,46% – 19 949 голосів) та адвокату Валентину Рибіну з Партії Шарія, що захищає в судах російських терористів та шпигунів (у Рибіна – 13,00%, або 3 963 голосів).

При цьому Кузьменко випередила відверто проросійську діячку Вікторію Шилову (4,08% – 1 246 голосів), голову Покровської РДА Андрія Бондаренка, якого висунула владна партія “Слуга народу” (3,02% – 922 голосів), висуванців партій “Опозиційний блок”, ВО “Батьківщина” тощо.
Загалом Кузьменко залишила позаду 15 кандидатів, серед яких і Юлія Гакова з партії “Голос” (0,38% – 117 голосів).

І Юлія Кузьменко, і її соратники вказують на те, що на довиборах 28 березня вона набрала удвічі більшу частку голосів, ніж “ЄС” набирала в 50-му окрузі на попередніх виборах.

Для порівняння: якщо в Кузьменко зараз 6,7%, то за підсумками парламентської кампанії в липні 2019 року “Європейська солідарність” здобула в покровському ВО 3,0% (2 040), а її висуванець на мажоритарці Сергій Кошуков – 2,7% (1 696 голосів).

“Результат [Кузьменко] неймовірний для Донеччини. Нагадаю, що поки виборчим процесом від “ЄС” у Донецькій області займалася банда Герасимова, Татарчука і Шишка, “ЄС” більше 3% не набирала. А в 2020-му на місцевих виборах взагалі ця шелупонь продала все, і “ЄС” не зайшла в місцеві ради”, – прокоментував у фейсбуці ветеран АТО Борис “Дончанин” Овчаров.

Крім того, “Євросолідарність” заявляє про фальсифікацію голосування на користь кандидата від “Слуги народу” Бондаренка – вкидання липових бюлетенів за голову РДА на кількох дільницях.

“Слуги народу” “кардинально” змінили результати виборів на 50-му окрузі. Кандидат від Зеленського набрав аж 2%, але після вкиду 337 голосів на п’ятьох ДВК в Мирнограді результат зріс до 3%. Велике крадівництво продовжується”, – написала в фейсбуці Марія Іонова.

Позоріще)
Слуги народу «кардинально» змінили результати виборів на 50 окрузі. Кандидат від Зеленського набрав аж 2 %,…

Опубліковано Марією Іоновою Неділя, 28 березня 2021 р.

Від імені “ЄС” Іонова виступила з вимогою перерахунку голосів на цих дільницях.

Авжеж, як показує сайт Центрвиборчкому, на більшості дільниць Бондаренко отримав менше голосів, ніж пальців на одній чи двох руках, на багатьох дільницях у нього просто нуль. Натомість є ДВК, де йому вписали 41, 44, 55, навіть 79 голосів.

“Дивний” розподіл голосів за “слугу народу” Андрія Бондаренка на різних дільницях

“Це немов перемога”

Юлія Кузьменко, коментуючи результати виборів на 50-му окрузі, заявила у фейсбуці: “Повірте, що це дійсно перемога. За місяць, за умов відсутності кандидатки на окрузі, в результаті нашої спільної роботи з “Європейською солідарністю” рейтинг піднявся в порівнянні з 2019 роком у два рази. За місяць. За фізичної відсутності мене. У два рази”.

Юлія Кузьменко перед судом у Києві. Фото: ФБ Анатолій Дубець

“Пора вчитися об‘єднуватися – це запорука результату… Ми не скуповували регіон гречкою. Не давали рознарядки. Але ми були разом із ними на День добровольця, розповідали про Стуса, допомогали лікарням, підтримували ініціативи жінок, яким насправді дуже важко через безробіття на Донбасі. Ми несли Україну і українське.

За місяць ми лагідно українізували додатково ще 3% населення на окрузі”,

– написала Юлія Кузьменко.

“Навіщо йти на безперспективний округ, питали ви мене? Я відповіла. Я пишаюся таким результатом і впевнена, що якби кожен хоч десять українців Сходу повернув до тями, то ми б сьогодні вже жили по-іншому. І так, не зупиняюсь”, – заявила Юлія.

Також вона вказала на те, що представник “Слуги народу” провалився в окрузі порівняно з 2019 роком, коли соратники Зеленського отримали великий кредит довіри. “Зневіра людей щодо можливості змінити своє становище, відчай і пофігізм”, – робить висновок Кузьменко.

“Перемогло кріпацтво. Таке собі звичайнісіньке побутове рабство, коли за гречку та заради збереження робочих місць люди за рознарядкою поставили свій хрестик там, де треба. Не їм треба – комусь”, – написала кандидатка у фейсбуці.

Білборд з агітацією за мера Добропілля Аксьонова в Покровську в день голосування

“Насправді, більше за все мене шокують не виборці Аксьонова чи Шарія (тут простий популізм). А 4% у Шилової – ось тут чистесенький сепаратизм і ненависть до України”, – додала вона.

Юлія Кузьменко:
Із Порошенком особисто не знайомилася. Але він бере на поруки

Увечері наступного дня після виборів “Новинарня” зателефонувала Юлії Кузьменко, щоб узяти коментар “із перших вуст” щодо її першого політичного досвіду. А вийшло досить чималеньке інтерв’ю.

– Юліє, від кого взагалі виходила ініціатива висунути вас кандидатом у депутати від “Європейської солдідарності” – від керівництва партії чи від вас?

– Не від мене і не від керівництва партії. Це було за поданням волонтерських організацій. І “Європейська солідарність” перша підхопила цю ініціативу. Тоді ми переговорили й вирішили, що будемо пробувати.

– А з Порошенком ви безпосередньо спілкувалися?

– Ні. З Порошенком не розмовляла.

Створилася команда – Марія Іонова, ще кілька депутатів від “ЄС” – і це була така ініціатива, яка себе повністю виправдала.

– Тобто з Петром Порошенком ви так і не познайомилися?

– Ні, особисто ми не знайомилися. У мене ж є трохи проблем у вигляді цілодобового домашнього арешту (посміхається – “Н”), а в мене в гостях Порошенко не був.

Він мав прийти до нас на суд як поручитель. Але два рази судові засідання не відбувалися, переносилися. А на третій раз він зміг тільки передати заяву про взяття на поруки на папері, бо хворів на ангіну. (23 березня Шевченківській райсуд залишив без змін запобіжні заходи фігурантам “справи Шеремета”: Андрію Антоненку – тримання під вартою, Юлії Кузьменко – цілодобовий домашній арешт, Яні Дугарь – застава – “Н”).

Юлія Кузьменко та Андрій Антоненко на суді 23 березня. Фото: Укрінформ

– То можна чекати, що на наступні засідання суду у вашій справі експрезидент Порошенко прийде особисто брати вас на поруки?

– Про наступні я не знаю – лише про ті, що були. Петро Порошенко тричі збирався прийти і взяти мене та Андрія “Ріффмастера” на поруки. Але судові засідання кожного разу чомусь скасовували, з різних причин.

Наступне засідання [щодо запобіжного заходу] тепер буде в кінці квітня. З минулого вівторка пішли чергові 60 діб.

– Ви вступали до лав “ЄС”?

– Ні. Я позапартійна.

– А чи плануєте і далі співпрацювати з партією? Скажімо, на наступних виборах?..

(Зв’язок у месенджері вкотре переривається, і після поновлення розмови Юлія жартує: “Мабуть, дядя майор не хоче, щоб я про це говорила”).

– Так. Мені було б цікаво. Тому що мені дуже сподобалася співпраця, яка була. Я прочитала багато позитивних відгуків з округу від простих людей. Це була гарна, чиста кампанія, з якої ми вийшли з гарним результатом і незабруднені. Багато людей просять не залишати їх. Патріотичне середовище на окрузі стрепенулося, підняло голову, відчуло підтримку. Для мене це дуже важливо.

– Чи маєте намір вступити в партію?

– Поки я не буду цього робити. Щоб не вважали, що я стала членом партії, аби отримати якісь бонуси.

Наразі я більше пов’язана зі “справою Шеремета” і з цим становищем. Подивимося, як буде далі. Поки що я обмежена домашнім арештом.

– Який ваш прогноз – коли все-таки вирішиться ваше питання у “справі Шеремета”?

– Це питання мені ставлять постійно, і вже півтора року в мене одна відповідь: “справа Шеремета” настільки абсурдна, що давати якісь логічні прогнози і намагатися щось розгледіти наперед неможливо. Шукати логіку в абсурді – дурне діло.

– Тоді ще запитання про вибори на 50-му окрузі. Ви вважаєте, що 6,7% голосів – хороший результат. Як на вашу думку, чи був би результат більшим, якби вам пом’якшили запобіжний захід і ви вели б виборчу кампанію не з дому в Києві, а були в “полі” на Донеччині, зустрічалися з людьми? Чи це така стеля для кандидата від “ЄС”?

– Показник був би явно більший. Я спілкувалася зі своєю командою через зум, скайп. Команда дуже хотіла живого спілкування та сподівалася, що запобіжний захід змінять і я зможу приїхати. Бо через інтернет це все ж таки трохи не те. Звісно, бракувало і контакту з виборцями. Ну й сама кампанія тривала лише місяць.

Якби я могла три-чотири місяці безпосередньо працювати на окрузі, продовжувала їздити на Донбас (а так сталося, що востаннє я була там півтора року тому) – результат був би кращий.

Приріст показника “ЄС” і кандидата від цієї партії удвічі, навіть більш як удвічі в порівнянні з попередніми виборами показує потенціал. Якщо такий приріст робиться за місяць – хіба можна казати, що це безнадійний округ?

Мій результат показує потенційну готовність регіону ставати на український курс.

– У скільки відсотків узагалі ви оцінюєте потенціал підтримки проукраїнських партій на окрузі?

– Мені зараз важко про це казати. Я дивилася результати виборів 2014 року – тоді у Блоку Порошенка було 26%. Нехай тепер звідти повернеться наша команда – будемо обговорювати й робити висновки.

20% явки означає, що люди зневірилися. Тому очевидно, що з людьми треба працювати, розмовляти, людям треба допомагати. А це те, що я насправді вмію, бо я волонтер. Я шість років допомагала людям. Я знаю Донбас та настрої його населення і планую далі працювати з округом.

Під час виборчої кампанії Юлія Кузьменко викладала у ФБ багато фоток зі своїх колишніх поїздок на Донбас у ролі волонтерки

– Але ж раніше ви більше допомагали армії?

– Не тільки. Я дуже багато працювала і з населенням також. Майже завжди, коли я щось везла хлопцям (військовим – “Н”), я брала речі і для цивільних. Наприклад, ліки для дітей, сезонні ліки, бо коли весна-осінь, із ними трохи напряжно біля лінії розмежування. Ми ночували у військових, а вдень допомагали місцевому населенню, бували в дитячих інтернатах.

Крім того, в мене були відрядження, коли ми їхали зі спеціалістами й обстежували дітей на Донбасі за моєю основною роботою – на предмет хвороб серця (Юлія – завідувач відділення рентгенангіографії та ендоваскулярної хірургії ДУ “Центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України” – “Н”). На такі обстеження в Авдіївку привозили діточок і з непідконтрольної території. Ми їх обстежували, і якщо виявляли ваду – відправляли на Київ, у нас безкоштовна клініка. Приїжджали ми і в дитячий інтернат у Покровську.

– Коли ви у фейсбуці аналізуєте підсумки виборів у 50-му окрузі, то згадуєте, що “перемогло кріпацтво”, застосовувався адмінресурс і таке інше. Але ж на попередніх виборах Требушкін і Аксьонов набрали 19 і 18 тисяч голосів. І тепер результати проросійських кандидатів великі, і раніше Партія регіонів здобувала перемоги “в одні ворота”. Може, варто говорити про реальний світогляд більшості виборців у таких округах на Донбасі? Це взагалі можливо виправити? Що вже казати про людей з ОРДЛО, якщо Покровськ обирає сепаратистів?

– Коли я кажу про “кріпацтво” – я маю на увазі, що воно насамперед у головах. Я сама родом із Донбасу, і знаю, що там існує таке замкнуте коло. Люди завжди обирають “крєпкіх хозяйствєнніков”, а коли не отримують зарплатню чи пенсію – їм навіть нема до кого піти й поскаржитись.

Юлія Кузьменко перед судом у Києві. Фото: ФБ Анатолій Дубець

Таке замкнуте коло – найбільша проблема Донбасу. Але ж воно є наслідком ізоляції регіону. Це найбільш ізольований регіон України. Люди якщо їздять на відпочинок – то на Азовське море, якщо за кордон – то в Росію. Люди ментально чіпляються за це коло, варяться в цьому казані. Люди бояться перетнути межу і зробити інший вибір. Бояться цієї відповідальності.

Чи можливо це “вилікувати”? На мій погляд – так. Тут усе залежить від самої держави. Потрібно розбудовувати регіон, відновлювати економіку, інфраструктуру, лікарні, дороги, які в Покровську майже відсутні. А якщо буде добробут, то це буде світло в кінці тунелю і для мешканців із непідконтрольних територій.

“ЄС” робить висновок про свою безальтернативність для українців на півдні і сході

Імовірно, партія Петра Порошенка, висунувши “медійну” Юлію Кузьменко та розгорнувши нетипову для себе активність у прифронтовому окрузі, переслідувала кілька цілей. Це і приціл на майбутні “великі” вибори та розширення електоральної бази за рахунок Сходу, і робота з підгортання під себе українського патріотичного електорату загалом (“вписка” за бездоказово обвинувачену фігурантку гучної “справи Шеремета-Ріффмастера”).

“Це принциповий для нас регіон”, – заявила голова фракції “ЄС” у парламенті Ірина Геращенко.

Крім того, існував варіант, що суд пом’якшить Юлії запобіжний захід, і вона нарешті зможе вільно пересуватися Україною – за допомогою “ЄС”. Однак цього не сталося.

В “ЄС” вважають, що влада не просто “продовжує війну з патріотами”, а свідомо не пустила небезпечну для себе кандидатку на округ.

Так чи інакше, партія Порошенка і без Кузьменко провела виборчу кампанію під гаслом “Україна починається з Донбасу”.

“Довибори у Покровську, де наша кандидатка Юлія Кузьменко зайняла третє місце, показали безальтернативність “Європейської солідарності” як демократичної опозиційної партії, спроможної мобілізувати проукраїнський електорат південних та східних областей, що було наочно продемонстровано ще на місцевих виборах минулого року”, – сказано в заяві партії.

Агітатори за Юлію Кузьменко – депутати і волонтери. Фото з ФБ

“Це при тому, що кампанія проходила без участі самої кандидатки, чиї права грубо порушувалися владою. Під тиском Банкової суд не відпустив Юлію Кузьменко на поруки депутатів. Але Юлі і нашій команді вдалося донести цьому важливому регіону нашу програму, позицію і переконання, що Україна починається з Донбасу”, – заявили в “ЄС”.

“Прикро, що інші демократичні партії не підтримали єдиного кандидата від “ЄС”, тоді б результат Кузьменко був би більш переконливим”, – додали в політичній силі Петра Порошенка.

Читайте також:
На довиборах у Раду в 50-му окрузі на Донеччині переміг мер-сепаратист Аксьонов, який має паспорт РФ


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.