На довиборах у Раду в 50-му окрузі на Донеччині переміг мер-сепаратист Аксьонов, який має паспорт РФ

доповнено, оновлено

Кандидат від політичної партії “Порядок”, чинний міський голова Добропілля Андрій Аксьонов, який у 2014 році проводив сепаратистський “референдум”, переміг на довиборах у Верховну Раду на 50-му окрузі в Донецькій області.

Як передає “Новинарня“, про це в понеділок, 29 березня, свідчать дані ЦВК після опрацювання 100% дільничних протоколів.

За офіційними даними, за Аксьонова проголосували 65,46% (19 949 виборців). На другому місці – представник “Партії Шарія”, проросійський активіст, адвокат Валентин Рибін із 13,00% (3 963). Третє посідає кандидатка від “Європейської солідарності”, дитячий хірург Юлія Кузьменко, обвинувачена у “справі Шеремета” – із 6,69% (2 039).

Ще одна проросійська діячка, Вікторія Шилова (партія “Держава”) має 4,08% (1 246 голосів). Кандидат влади Андрій Бондаренко (“Слуга народу”) – лише п’ятий – 3,02% (922). Надія Масло (“Опозиційний блок”) набрала 2,92% (890), Лариса Ревва (ВО “Батьківщина”) – 1,74% (533).

Проміжні вибори до парламенту на 50-му окрузі в Донецькій області пройшли в неділю, 28 березня. Балотувалися загалом 18 кандидатів.

Андрій Аксьонов був одним із фаворитів на цих виборах. Зокрема й через те, що підтримку йому висловив Руслан Требушкін – міський голова Покровська, який у 2019 році переміг на 50-му окрузі під час парламентських виборів.
Аксьонов балотувався до Верховної Ради ще у 2019 році, однак із різницею у менш ніж 1,5% програв тому ж таки Требушкіну. У 2020 році Аксьонов став міським головою Добропілля, отримавши понад 58% виборців.

У 2017 році були оприлюднені дані про наявність в Аксьонова російського громадянства. Ішлося про те, що заявку на російський паспорт Аксьонов подав у 2014 році в окупованому Криму, де він переховувався від переслідування правоохоронців.

Український журналіст, представник Донеччини в ТКГ Денис Казанський нагадав, що саме Андрій Аксьонов у 2014 році організовував псевдореферендум за так звану “ДНР” у селищі Новодонецьке під Добропіллям.

“У 2014 році Аксьонов організовував “референдум ДНР” у селищі Новодонецьке (околиця Добропілля), де тоді був селищним головою. На ютубі досі можна знайти епічне відео з Новодонецького, де прихильники “ДНР” із сусідніх містечок дякують Аксьонову за те, що він організував “референдум”, та скаржаться на своїх міських голів, які не стали займатися сепаратизмом і “не дали їм проголосувати”, – написав Казанський у фейсбуці 28 березня.

Представник Донеччини в ТКГ зазначає, що Аксьонова “ніхто не змушував проводити “референдум ДНР”.

“Бойовиків у Добропіллі та Новодонецькому не було – місто майже одразу взяли під контроль місцеві прихильники України, а потім підтягнулися добробати та військові. Після початку війни Аксьонов втік до окупованого Криму та отримав там російський паспорт (що підтверджується інформацією базі даних Федеральної податкової служби РФ)”, – пише журналіст.

Аксьонова у 2018 році оголошували в розшук за підробку документів, він у цей час перебував у Німеччині, однак зрештою він таки повернувся в Україну. Спершу його помістили під домашній арешт, а згодом — змінили запобіжний захід на особисте зобов’язання.

Навесні 2017 року Андрій Аксьонов заявляв, що йому не потрібно, щоб у місті “маячили ці рвані ганчірки”, маючи на увазі прапори України. Борди “Добропілля – це Україна” тоді теж зникли з міста. Відомо також, що Аксьонов не хотів вшанувати пам’ять загиблих бійців АТО хвилиною мовчання.

Заява Андрія Аксьонова щодо отримання громадянства Росії

Дані Андрія Аксьонова в офіційній базі платників податків Росії

“Здавалося, людина давно має бути у в’язниці. Але це ж не якийсь там Стерненко. Хто ж буде саджати державного зрадника та корупціонера? Отже, замість того, щоби піти за ґрати, він тепер буде приймати для нас закони у Верховній Раді”, – написав Казанський.

Нагадаємо, ЦВК призначила на 28 березня проміжні вибори народних депутатів в округах №87 (Івано-Франківська область) та № 50 (Донецька область).
Вибори в 50-му окрузі проводяться після дострокового припинення Верховною Радою повноважень позафракційного депутата Руслана Требушкіна, обраного міським головою Покровська.

Читайте також:
У Раді зареєстрували проєкт постанови про вибори міського голови Харкова

На Донеччині перед довиборами в Раду почали роздавати продуктові набори, – “Опора”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна