ЦВК назвала переможця на скандальному 50-му окрузі

доповнено

Центральна виборча комісія встановила підсумки голосування позачергових виборів до ВРУ на скандальному одномандатному окрузі № 50 в Донецькій області, де змагаються двоє “мерів-сепаратистів”.

Про це в понеділок, 5 серпня, інформував пресцентр ЦВК.

За даними ЦВК, кількість голосів за мера Покровська Руслана Требушкіна після перерахунку склала 19 329, а за мера Добропілля Андрія Аксьонова — 18 431.

Як розповів громадський активіст з Донеччини Павло Островський, 14 з 16 членів ЦВК підписали протокол з окремою думкою.

Голосування членів Центрвиборчкому де-факто означає, що ЦВК визнає перемогу кандидата, який вочевидь вдався до фальсифікації результатів голосування.

Островський зазначає, що Требушкін контролює окружну виборчу комісію. За даними електронних протоколів, він лідирував із відривом у 206 голосів. Перерахунок бюлетенів показав нові фальсифікації на користь Требушкіна, і вони були затверджені ЦВК, яка перейняла на себе функції ОВК. У багатьох бюлетенях “за Аксьонова” постфактум – очевидно, в окружній комісії – була проставлена позначка також за іншого кандидата, після чого вони були визнані недійсними.

“До перерахунку по Добропіллю був невисокий показник недійсних бюлетенів – 1,85%. Але після перерахунку по деяких дільницях збільшується показник зіпсованих до 15%-21%, і на стільки ж зменшується результат Аксьонова.
Цікаво, що на зіпсованих більшість позначок однакова – за Аксьонова і Романцову. Моя версія: в ОВК однотипно псували бюлетені по дільницях, по яких очікувався перерахунок”, – пише Павло Островський.

За свідченням Павла Островського, після фінального перерахунку голосів на 14 дільницях:
– кількість недійсних бюлетенів ЗБІЛЬШИЛАСЬ на 1360 (на окремих дільницях % недійсних голосів складає 57,42%, 27,40%, 21,49%);
– кількість голосів за Аксьонова ЗМЕНШИЛАСЬ на 1158;
– кількість голосів за Требушкіна ЗМЕНШИЛАСЬ на 466;
у трьох інших кандидатів (Дашковець, Романцова і Сахарова) результат змінився несуттєво, в межах трьох голосів.

Рішення судів за позовом Аксьонова про перерахунок голосів базувалися на протоколах ДВК, де був суттєво завищений (сфальшований) результат Требушкіна, і це підтверджували троє інших кандидатів:
– на ДВК 141065 Требушкін отримав 165 голосів, а не 416, як затвердила ОВК (за перерахунком ЦВК – 166);
– на ДВК 140756 Требушкін отримав 354 голоси, а не 525 (за перерахунком – 353);
– на ДВК 140787 Требушкін отримав 5 голосів, а не 50 (за перерахунком – 6).

ОВК, де більшість контролює кандидат Требушкін, чекала на рішення апеляційного суду за позовом кандидата Чорного (технічний кандидат Требушкіна), щоб “на перерахунок по трьох дільницях відповісти перерахунком по 11 дільницях”, свідчить Островський.

“При перерахунку голосів ДВК 141065 було виявлено 251 бюлетень з іншої дільниці 141066. Очевидці кажуть, що у членів ЦВК очі на лоб полізли, коли вони побачили це. Ці дільниці знаходяться в різних місцях, і перетнутись пакунки з бюлетенями могли лише в ОВК. Коли виконавці фальсифікацій “хімічіли” з зіпсованими бюлетенями, то переплутали бюлетені дільницями”, – пише громадський активіст.

“Далі – ще веселіше. Сьогодні (5 липня) біля приміщення ОВК в Покровську громадянин виявив пачку бюлетенів, а поруч – попіл від ймовірно спалених бюлетенів”, – додав Островський.

Наразі в суді триває розгляд позову учасників виборчих перегонів щодо визнання результатів виборів на ОВК № 50 недійсними через масові фальсифікації.

Так, 6 серпня, Шостий апеляційний суд продовжить розгляд позову Андрія Аксьонова, і якщо його рішення щось змінить, то ЦВК може повернутися до питання підсумків голосування в 50-му окрузі.

Як відомо, 50-й одномандатний виборчий округ з центром у Покровську на Донеччині охоплює міста Добропілля, Мирноград, Покровськ та Добропільський район. На ньому – 113 виборчих дільниць, зареєстрована кількість виборців – 152 595 осіб.

Руслан Требушкін – уродженець Донецька, кар’єру розпочинав у бізнесі. У 2010 році став міським головою Димитрова (тепер м. Мирноград). З 2008 року – член Партії регіонів, надалі – в “Опоблоці”.
Внесений до бази “Миротворця” за “посягання на суверенітет та територіальну цілісність України”.
ЗМІ повідомляли, що Требушкін особисто возив “Беркуту” на Майдан шкарпетки і сало, називав українську владу “хунтою”. Навесні 2014 року він був “вдячний Путіну за те, що він зробив”, анексувавши Крим.
У 2015 році став мером Покровська (колишній Красноармійськ).
У листопаді 2016 року прокуратура Донецької області почала кримінальне провадження щодо Руслана Требушкіна за статтями 368-2 (незаконне збагачення) і 366-1 (декларування недостовірної інформації). Результати слідства поки невідомі.
Під час зустрічей з виборцями як кандидат у народні депутати Требушкін обіцяв автономію Донбасу та особливий статус цих територій.

Його конкурент, самовисуванець Андрій Аксьонов, за даними ЗМІ й місцевих активістів, підтримував терористичну організацію “ДНР” і займався організацією т. зв. “референдуму” 11 травня 2014 року (тоді він був селищним головою смт Новодонецьке). До кінця 2014 року переховувався в Криму.
Аксьонов також внесений у базу центру “Миротворець”.
У жовтні 2015 року обраний мером Добропілля.
У червні 2016 року стало відомо, що Аксьонов оголошений у МВС розшук.
Його підозрювали у підробці офіційних документів для незаконного відвідування окупованого Криму, а також у розтраті майна.
Повідомлялося, що Андрій Аксьонов, імовірно, став громадянином Росії.
Навесні 2017 року Андрій Аксьонов заявляв, що йому не потрібно, щоб у місті “маячили ці рвані ганчірки”, маючи на увазі прапори України. Борди “Добропілля – це Україна” теж зникли з міста.

Як інформувала “Новинарня“, підрахунок голосів на дочасних виборах до ВР в окрузі №50 у Покровську затягнувся через сутички і протести. Прихильники кандидатів Требушкіна та Аксьонова й представники громадськості навіть знесли під ОВК шини. Акції протесту відбувалися дві доби.
23 липня в Покровськ відправляли зведений загін спецпідрозділу “Тор” – спецпризначенці підсилювали забезпечення публічного порядку та безпеки на виборчій комісії №50.
За даними Центральної виборчої комісії після обробки 100% електронних протоколів із невеликим відривом переміг кандидат від “Опозиційного блоку”, чинний мер міста Руслан Требушкін.
2 серпня за фактом невиконання членами ОВК №50 у Покровську Донецької області рішення суду щодо перерахунку голосів відкрито кримінальне провадження.
3 серпня літак Міністерства внутрішніх справ доставив членів Центрвиборчкому до виборчого округу №50, де ОВК не змогла виконати свої функції. Було прийнято рішення перемістити виборчу документацію з проблемного округу за допомогою авіації МВС.

За законом, 5 серпня – останній строк встановлення результатів виборів.

Читайте також:
Вибори на окрузі № 50: у Києві невідомі розгромили офіс “Укрінформу”, постраждали троє співробітників

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна