“ТриЗуб” під Мар’їнкою. Як волонтери-стоматологи об’єдналися з волонтерами-діджеями

Запорізький ентузіаст Ігор Ященко створив у Карлівці стомАТОлогічний сервіс для бійців з передової та самодіяльне українське ФМ-радіо, яке може добивати до Донецька

Ігор Ященко. Фото з ФБ

автор: Олена Максименко

Під імпровізованим кабінетом – черга. Усі пацієнти – в різних камуфляжах, із шевронами різних підрозділів. Сидять рядком, тихо “перетирають” останні новини з фронту, чекають, коли їх покличуть. Надворі ті, хто вже “відстрілявся”.
“Мені б ото краще під “гради”, ніж у крісло до стоматолога”, – похмуро бурчить кремезний хлопчина-доброволець. “Я теж боягузка! – зізнається мініатюрна дівчина, його посестра. – Але тут направду класні фахівці і чудова анестезія. Бах – і лежиш, нічого не відчуваєш!”

“Бойові стоматологи” проекту “ТриЗуб дентал” базуються в селі Карлівка (Мар’їнський район Донецької області) – туди на прийоми доїжджають ті, хто може тимчасово покинути свої позиції. До решти ж безпоседерньо на лінію фронту виїздять стоматологічні кабінети “на колесах”. Адже фахова стоматологічна допомога бійцям, котрі іноді місяцями не покидають бліндажів, є вкрай актуальною.

Втім, не зубами єдиними. До стоматологічного кабінету волонтерів у Карлівці додалася імпровізована радіостанція. Адже брак інформації та якісного українського музичного продукту допікає на лінії зіткнення не згірш за карієс.

Хатинка в Карлівці тримається в бездоганній чистоті – такий лад нечасто зустрінеш на позиціях. Знизу – стоматологічний кабінет, поверхом вище – кімнатка, що править за радіостудію.

До студії заходить Сергій Жадан – сьогодні він у прямому ефірі вітає бійців із Днем добровольця, читає декілька віршів.

Фото: Олена Максименко, Новинарня

Волонтер із Запоріжжя Ігор Ященко – ініціатор і зубного кабінету, і радіостанції – веде стрім смартфоном, аби подію могли бачити всі охочі у “Фейсбуці”.

Пан Ігор розповів “Новинарні” про себе та свої оригінальні й такі потрібні волонтерські проекти.

Благодійний проект “ТриЗуб дентал”

– Офіційно у нас фонд називається “Укроп дентал”, – пояснює Ященко. – Згодом “Укроп” виявився політизованим словом, тому тепер просто “ТриЗуб дентал”.

Суть проекту: перше і основне – це надання фахової стоматологічної допомоги нашим захисникам безпосередньо на лінії фронту. Виявилося, що це величезна проблема.

Свого часу ми допомагали бійцям всім, чим могли: збирали гроші на ті самі берці, броніки, те-се. Але прийшло розуміння, що для того, аби бути ефективним, треба робити те, що ти можеш робити найкраще. От ми пов’язані зі стоматологією. Проект існує вже три роки, фактично, від самого початку війни, навіть ще з Криму. Але лікувати саме в такому форматі ми виїхали в АТО влітку 2015-го.

Ми починали з однієї машинки, пересувного стоматологічного кабінету. Спершу знайшли і купили автівку. Переобладнали її за сучасними вимогами, зібрали команду лікарів, які хотіли поїхати й особисто допомогти, і поїхали в зону АТО з таким стоматкабінетом.

Фото: Белсат

І от ми тут безпосередньо вже два роки. Завдяки тому, що проект дуже простий, прозорий (а все, що тут відбувається, ми викладаємо у “Фейсбуці”), нам люди почали більше довіряти, довіряти свої гроші, надавати іншу допомогу.

Ми існуємо виключно на добродійні пожертви і волонтерські кошти, не маємо ніяких грантів, нічого! Це такий собі клуб однодумців, тих, хто в професійному середовищі.

Читайте також:
Завдяки благодійникам бійці АТО безплатно лікують зуби
в пересувних стоматкабінетах

У Карлівці наш базовий табір, ми назвали його “Домік”. Тут є стоматологічний кабінет на два крісла, постійно ведеться прийом. І ще в нас є вже три машини – пересувні стоматкабінети, які висуваються на точки, безпосередньо в підрозділи, де є така потреба. Коли хлопців не можуть до нас сюди привозити, ми виїжджаємо, на місці розгортаємо стоматкабінет, працюємо безпосередньо в підрозділі.

“Домік” волонтерів у Карлівці.
Фото: Олена Максименко, Новинарня

Місцеві, звісно, звертаються теж. Це таке питання двозначне… Бо, з одного боку, нам як волонтерам, лікарям, хочеться допомогти всім, хто цього потребує. Але, з іншого боку, ми заряджені все ж таки на допомогу нашим військовим, нашим захисникам. Тому місцевим жителям ми надаємо невідкладну першу допомогу , але не робимо повної санації. Тобто, якщо болить, ми цей біль забираємо, вони нам за це дякують і йдуть. Якщо вони хочуть далі лікуватися, потрібна естетична стоматологія – ми направляємо до місцевих стоматологів.

До речі, ми своїм проектом допомогли і в сусідньому селі поставити стоматкабінет. У нас обладнання оновлювалося, а те, що було раніше, ми передали в село, де на той момент нічого не було. Зараз там працює цивільна людина, дівчинка. Людям є до кого звернутися, крім нас.

Прифронтова стоматологія у Карлівці. Фото з ФБ Igor Yaschenko:

ТриЗуб дентал Карлівка 2 Ігор Ященко - ТриЗуб дентал Карлівка ТриЗуб дентал Карлівка 1 ТриЗуб дентал Карлівка 3 ТриЗуб дентал Карлівка
<
>

Читайте також:
Волонтер Олексій Сіхарулідзе: На промзоні страшніше, ніж у ДАПі.
Але допомагати треба “нерозкрученим” позиціям

Культурна терапія для Донбасу: Жаданом, Кокотюхою, фестивалями

Волонтерське радіо “ТриЗуб FM”

– Проект з радіо виник спонтанно, як все у волонтерів виникає: відчуваємо потребу й одразу ж ставимо собі питання – що ми можемо для цього зробити? – розповідає Ігор Ященко.

Радіо називається “ТриЗуб ФМ”, і наше гасло – “Вільне радіо вільних людей”.

Тобто ми не парились із ліцензуванням, з частотнаглядом – виїхали на гірку, знайшли, де є вільна частота, хвиля… На ті кошти, що в нас були, і з того, що по гаражах валялося у наших друзів, зібрали такий комплекс обладнання, долучилися люди, які більш-менш на цьому розуміються, нам підказали, що до чого під’єднати, поставили – і почали!

Наша ідея була в тому, що тут, на лінії зіткнення, дуже багато людей – і ми це відчуваємо, коли люди приходять до нас лікуватися і ми з ними спілкуємося, – які дуже потребують українського мовлення. Адже вся інформація, яку вони отримують і сприймають на сьогоднішній день, іде “з-за порєбріка”. Вся!

Тому й народилася така ідея – зокрема і для себе, щоб наші військові, котрі поруч із нами, слухали нормальну українську музику. В тому є потреба! Бо приїжджають вони, дістають мобільники: “А можна закачати якусь музику? У вас вайфай працює? Нам нема що слухати!” І ми зрозуміли, що це треба робити.

На що вистачило в нас можливості і фінансів, те ми й зробили.

Спочатку мовлення велося лише з цього місця, на нашу маленьку антену, і це перекривало десь 10-12 кілометрів радіусу, залежно від місцевості.

Потім трошки підтягнули ресурс, підзібрали, звернулися до людей – нам трошки допомогли, і ми вже встановили ретранслятор, більш потужну антену. З неї зараз ведеться трансляція десь на 30-35 км в радіусі, знову ж таки залежно від місцевості.

Ми пробилися навіть на Донецьк! Звідти нам віддзвонилися: “Ми вас чуємо!” Тобто там так само є проукраїнські люди.
Але це тривало недовго. На жаль, за два дні, у зв’язку з перепадами напруги, згорів наш підсилювач, який бив на Донецьк (а він від Карлівки за 25 км). Ми знову зібрали кошти, але купили вже не такий потужний.

Зараз Мар’їнка, Красногорівка нас чують, Авдіївка трошки нас чує, Курахове. Покровськ, на жаль, не чує, але тому, що в нас антена в інший бік розвернута. Утім в Покровську є свої українські радіоканали… Але ось тут їх нема. От тут ніхто нічого офіційного не чує…

Читайте також:
За три місяці Українське радіо покриє майже весь окупований Донбас, – Нацрада

У нас [в ефірі] є інформаційні блоки про Україну. “24-й канал” надав нам свої матеріали, те, що вони по “тєлєку” там випускають – Україна, видатні українці, в нас це є в запису…

Ігор Ященко у радіостудії “ТриЗуб ФМ”.
Фото: Олена Максименко, Новинарня

На жаль, до повноцінного мовного радіо ще нам дуже далеко. Адже для цього треба мати повноцінну студію, треба вкласти значні кошти. Треба мати людину, яка б на цьому розумілася, мала б бути якась стратегія в цього радіо.

От коли ми на Донецьк уже будемо впевнено націлюватися, тоді це питання стане дуже-дуже актуальне! Бо тільки української музики замало. Їм треба інформацію! Хай знають, що ми нормальні люди, ми живемо, ми вітаємо одне одного з днями народження, в нас є свої свята… Ми веселі, ми прикольні, ми не їмо дітей місцевих (сміється)! Це треба, щоб там чули!




“…Тепер і ви допоможіть!”

Про себе і свою спарву запоріжець Ігор Ященко розповідає:
– До війни у мене була фірма, яка займалася постачанням медичного стоматологічного обладнання, коло друзів серед стоматологів… Колись я в позатому житті був військовим, кадровим офіцером. Тому все воно якось так докупи зрослося, наклалося. Я розумію, як виставляти відносини з військовими, є розуміння, як організувати стоматологічний прийом, бо я цим займався професійно. І є купа знайомих стоматологів, яких я не дурив, коли займався бізнесом, і можна до них звертатися: “Хлопці, я вам допомагав колись, ну а тепер я до вас звертаюся! Не для себе, а от для наших хлопців-захисників!”

І ті зі стоматологів, хто сюди хоча б раз потрапляє, – вони відчувають цю простоту, щирість, вони вступають у ментальний контакт із цими бійцями, відчувають їх запах, балакають із ними. І розуміють, хто ці люди, що вони тут роблять, як, заради чого це все.

І так от все складається. Дякувати Богові, що все складається добре, поки що!

Контактна інформація і реквізити для підтримки

Сторінка у “Фейсбуці”: ТриЗуб Дентал


Банківська картка для фінансової допомоги (грн.): 5168 7423 4325 9481


Склад для матеріально-технічної допомоги: м. Запоріжжя, пр-т Леніна, 95, тел.: (050) 454-29-25

“Нова пошта”: м. Запоріжжя 5 склад (до 30 кг) / 1 склад (більше 30 кг)

Або безпосередньо в зону АТО (адреса за узгодженням)


Заявки на участь у проектах у якості лікаря-стоматолога надсилати на ел. пошту: [email protected] або в ФБ (Igor Yaschenko )

Читайте також:
Ліцензію на мовлення в зоні АТО здобуло ще одне радіо.
СТАТИСТИКА НАЦРАДИ

Пластичний хірург Валіхновський
безплатно робить реконструктивні операції учасникам АТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна