Верховний Суд скасував переможний результат “слуги народу” Вірастюка на довиборах у парламент

 

Велика палата Верховного Суду скасувала протокол Центрвиборчкому від 22 квітня, який визнав переможцем на довиборах до парламенту в прикарпатському окрузі №87 шоумена Василя Вірастюка.

Про це повідомила Громадянська мережа “Опора“, яка спостерігає за виборами.

“Пізно ввечері у суботу 1 травня Велика палата Верховного Суду ухвалила постанову, якою визнала протиправними дії Центральної виборчої комісії щодо встановлення результатів виборів в окрузі №87 та визнала протиправним та скасувала протокол ЦВК від 22 квітня 2021, яким встановлено результати виборів та визнано Василя Вірастюка переможцем в окрузі №87. Таким чином Велика палата частково задовольнила апеляційну скаргу Олександра Шевченка на рішення Верховного Суду від 28 квітня 2020 року у справі №9901/114/21”, – йдеться в повідомленні “Опори”.

Частково задоволено такі позовні вимоги за апеляційною скаргою Шевченка: визнано протиправними дії ЦВК щодо встановлення результатів виборів в окрузі №87 та визнано протиправним і скасовано протокол ЦВК від 22 квітня 2021 року. В задоволенні решти позовних вимог – відмовлено.

Зазначається, що таке рішення мотивовано серед іншого тим, що при встановленні результатів голосування в окрузі №87 ЦВК не було забезпечено перевірку всіх порушень, які були допущені та на які посилались учасники виборчого процесу.

Читайте також:
Скасовані дільниці і зниклі бюлетені: завдяки чому “слуга” Вірастюк став переможцем голосування на 87-му окрузі

Як повідомляла “Новинарня“, 28 березня 2021 року в одномандатних виборчих округах №50 в Донецькій області і №87 в Івано-Франківській області відбулись проміжні вибори до Верховної Ради.
Вибори у 87-му окрузі на Прикарпатті відбулися через складання повноважень народним депутатом із фракції “Слуга народу” Зіновієм Андрійовичем у зв’язку з обранням його міським головою міста Надвірна.

За попереднім підрахунком даних усіх протоколів ДВК, про що повідомляли представники ВО “Свобода” та сторона Шевченка, у 87-му окрузі переміг бізнесмен, соратник олігарха Ігоря Коломойського Олександр Шевченко. Однак після того, як сайт ЦВК показав перевагу “слуги народу” Вірастюка за рахунок даних із частини дільниць, подачу решти результатів від дільничних комісій до окружної комісії було заблоковано.
“Зникав” голова ОВК №87, будівлю комісії оточували спецпризначенці. На округ виїздив десант нардепів зі “Слуги народу”.
Члени команди Шевченко стверджують, що приміщення ОВК було розкрито, а бюлетені з деяких пакетів – викрадені в той час, коли комісію оточували бійці підрозділу СБУ “Альфа”.

Після перевірки даних останніх 20 дільниць Вірастюк залишився лідером – через те, що було скасовано результати голосування на п’ятьох дільницях, де більше голосів набрав Шевченко.
Руслан Кошулинський виступив із вимогою провести на окрузі перевибори.

22 квітня Центральна виборча комісія, де більшість становлять “слуги народу”, затвердила протокол ВО №87 щодо перемоги Вірастюка.

Читайте також:
Діями на 87-му окрузі Зеленський повертає практику виборчої сваволі часів Януковича, – активіст

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна