Сенат Чехії розгляне відсторонення президента від посади. У Земана заявили про спробу держперевороту

 

Сенат Чехії на наступному тижні ухвалить рішення щодо пропозиції безпекового комітету про відсторонення від посади президента Мілоша Земана.

Про це в середу, 2 червня, інформує Czech Radio.

Згідно з заявою сенатського комітету з безпеки, Земан “не справляється з посадою президента”.

Глава комітету, сенатор Павел Фішер вважає, що особливо це проявилось у реакції Земана на події довкола вибухів у Врбетице, в організації яких Прага звинуватила агентів Російської Федерації.

“Я давно вважаю дії Мілоша Земана такими, що суперечать Конституції. Кульмінацією в цьому сенсі стала його поведінка під час кризи, пов’язаної зі справою про вибухи в Врбетице. 28 квітня 2021 року всі фракції Сенату доручили комітету Сенату з питань зовнішньої політики, оборони і безпеки уважно вивчити, що зробив або упустив президент республіки в зв’язку зі справою Врбетице. Сенат має виняткове право контролювати президента і тому зобов’язаний розглядати дії президента”, – заявив Фішер.

Він також наголосив, якщо президент не здатен виконувати свої обов’язки, доречно відсторонити його з посади.

За словами Фішера, в своїх заявах, й не тільки щодо справи вибухів, Земан показав, що він дезорієнтований, неправильно цитує Конституцію та інтерпретує реальність таким чином, що плутає причину з наслідками.

“Він не діє відповідно до своєї клятви, а щодо ЗМІ порушує Хартію основних прав і свобод”, – підкреслив голова комітету.

Водночас речник президента Чехії Їржі Овчачек назвав намір Сенату відсторонити Мілоша Земана від президентської посади спробою державного перевороту.

“Це більше не академічні дебати або дебати в ЗМІ. Це організована спроба державного перевороту ще на стадії народження. Правоохоронні органи повинні діяти без зволікання”, – заявив Овчачек у твіттері.

Він додав, що “абсолютно брехлива атака організованої групи сенаторів на президента республіки – це атака на конституційність, свободу і демократію”.

“Крок групи сенаторів викликає серйозні підозри в скоєнні кримінального злочину за статтею 310 Кримінального кодексу – діяльності на підрив республіки”, – додав речник чеського президента.

Читайте також:
Орендатор складів у Врбетице міг контактувати з ГРУшниками “Петровим” і “Бошировим”, – чеські ЗМІ

Як інформувала “Новинарня“, 16 квітня влада в Празі звинуватила російські спецслужби в організації вибуху, що стався 16 жовтня 2014 року на арсеналі у Врбетице в Моравії, призвів до численних руйнувань і загибелі двох людей. У грудні на арсеналі в Чехії стався ще один вибух.
Снаряди призначалися до постачання в Україну для ЗСУ. За висновком слідства, до підриву складу з цією зброєю імовірно причетні агенти ГРУ ЗС РФ “Петров” і “Боширов” – ті самі, що згодом труїли в Солсбері подвійного агента Скрипаля.

У зв’язку з цим Чехія заявила про видворення з країни 18 російських дипломатів. Росія у відповідь видворила 20 чеських диппрацівників із Москви. Також Прага заявила намір зменшити територію посольства РФ.

21 квітня новий міністр закордонних справ Чехії Якуб Кульганек оголосив, що якщо Росія не прийме назад усіх 20 висланих дипломатів ЧР, то Прага скоротить кількість дипломатів у російському посольстві, адже чеських дипломатів у Росії набагато менше, аніж російських у Празі.

За висновком Bellingcat, вибухи на складах у Чехії могли бути частиною операції ГРУ проти України.

Читайте також:
Чехія вимагатиме від РФ мільярд крон компенсації за підрив арсеналів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна