Орендатор складів у Врбетице міг контактувати з ГРУшниками “Петровим” і “Бошировим”, – чеські ЗМІ

 

Керівник групи IMEX, яка орендувала склади боєприпасів, що вибухнули 2014 року, а наразі стали причиною дипломатичної “війни” між Чехію і Росією, міг контактувати з агентами ГРУ “Петровим” і “Бошировим”.

Про це повідомляють чеське радіо iRozhlas і журнал Respekt із посиланням на осіб, знайомих з ходом розслідування, передає Укрінформ.

“За день до вибуху у Врбетице Петр Бернатік-молодший, керівник фірми Imex Group, перебував біля готелю Corrado в Остраві, про що свідчать дані його мобільного телефона”, – інформують чеські ЗМІ.

У тому самому готелі в цей же час, 15 жовтня 2014 року, перебували російські агенти ГРУ Анатолій Чепіга та Олександр Мішкін (зареєстровані як Олександр Петров і Руслан Боширов), яких підозрюють у причетності до вибуху на складі боєприпасів. У районі готелю (в радіусі 100 метрів) Бернатік пробув близько 40 хвилин.

Що саме Бернатік робив навколо готелю того дня і чому він туди поїхав – незрозуміло. Сам він усе заперечує, а чому його телефон (дані з якого є в розпорядженні детективів) показав 40-хвилинну зупинку в тому районі – пояснити не може.

Втім, це не єдина підозріла обставина поведінки Бернатіка незадовго до вибуху. З готелю він прибув прямо до Врбетице, де, за свідченнями свідків, зупинився біля воріт і повідомив, що приїхав один, хоча, за словами персоналу, це було вкрай незвично. До цього він рідко оглядав товар, а коли це траплялося, його завжди супроводжував іще хтось.

Після цього Бернатік-молодший пробув на складах близько трьох годин. Нікого зі службовців та тимчасових робітників там не було, хоча компанія готувала велику партію для експедиції саме цього тижня. Співробітникам, які працювали у комплексі за сумісництвом, 15 жовтня 2014 року було надано неочікуваний вихідний. Фактом є те, що за день до вибуху на складах IMEX не було тимчасових працівників. Обставини цієї справи важко з’ясувати, адже людина, яка, мовляв, давала їм вихідний сама або за розпорядженням керівника, загинула під час вибуху (разом з іншим чоловіком) 16 жовтня.

Незвична поведінка власника бізнесу привернула увагу поліцейських під час розслідування справи. У лютому цього року Петра Бернатіка-молодшого затримали на 48 годин, у його будинку та офісі фірми було проведено обшук. Затримання бізнесмена вказує на те, що поліція бере його не лише як свідка, але й підозрює, що він щось приховує у зв’язку з вибухом. Зокрема, слідчі кримінальних служб та спецслужби розслідують, чи допомагав він російським агентам дістатися до приміщення у Врбетице.

Раніше видання Respekt і група Bellingcat повідомляли, що щонайменше восьмеро членів російського секретного підрозділу 29155, який підпорядковується ГРУ, могли бути причетними до двох вибухів у Врбетице у 2014 році. В операції, можливо, брав участь і безпосередньо командир підрозділу генерал-майор Андрій Авер’янов.

Читайте також:
Чехія вимагатиме від РФ мільярд крон компенсації за підрив арсеналів

Як інформувала “Новинарня“, 16 квітня влада в Празі звинуватила російські спецслужби в організації вибуху, що стався 16 жовтня 2014 року на арсеналі у Врбетице в Моравії, призвів до численних руйнувань і загибелі двох людей. У грудні на арсеналі в Чехії стався ще один вибух.
Снаряди призначалися до постачання в Україну для ЗСУ. За висновком слідства, до підриву складу з цією зброєю імовірно причетні агенти ГРУ ЗС РФ “Петров” і “Боширов” – ті самі, що згодом труїли в Солсбері подвійного агента Скрипаля.

У зв’язку з цим Чехія заявила про видворення з країни 18 російських дипломатів. Росія у відповідь видворила 20 чеських диппрацівників із Москви. Також Прага заявила намір зменшити територію посольства РФ.

21 квітня новий міністр закордонних справ Чехії Якуб Кульганек оголосив, що якщо Росія не прийме назад усіх 20 висланих дипломатів ЧР, то Прага скоротить кількість дипломатів у російському посольстві, адже чеських дипломатів у Росії набагато менше, аніж російських у Празі.

За висновком Bellingcat, вибухи на складах у Чехії могли бути частиною операції ГРУ проти України.

Читайте також:
На тлі дипскандалу Чехія відмовилася від російської вакцини “Спутник V”

Чехія висилає ще 70 російських диппрацівників. Словаччина долучається до мейнстріму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна