У справі Стерненка патрон, за який йому дали рік умовно, не досліджувався у суді як доказ, – адвокат

 

У справі Стерненка патрон, за який йому дали рік умовно, не досліджували в суді як доказ. Захист вже готує касаційне оскарження постанови апеляційної інстанції.

Про це в ефірі UMN розповів один із адвокатів Стерненка адвокат Віталій Коломієць.

“Під час обшуку вони зазначили, що вилучили якісь гільзи й патрони. У суді першої інстанції як речовий доказ він (патрон, – ред.) не досліджувався. У суді апеляційної інстанції як речовий доказ він не досліджувався. Коли ми попросили їх: давайте хоча б оглянемо – щось справжнє, чи ні? Вони сказали, так він знищений цей патрон”, – розповів Коломієць.

Також, за його словами, захист подаватиме касацію.

“Буде вже касація. Перша інстанція дала сім років три місяці (в’язниці, – ред.) з конфіскацією. Це була справа про 300 гривень (за цим епізодом Стерненка виправдали, – ред.). Апеляція перетворила справу про “300 гривень” у справу про “один патрон” і три роки (ув’язнення, втім цю міру замінили на один рік умовно, – ред.) І розраховуємо вже на касацію”, – додав Коломієць.

Читайте також:
Суд над Стерненком: виправдали за статтею про розбій, дали рік умовно за патрон

Нагадаємо, 23 лютого 2021 року Приморський суд Одеси оголосив вирок українському активістові Сергію Стерненку у справі за обвинуваченням у викраденні людини – сім років і три місяці ув’язнення з конфіскацією половини майна. Його забрали до СІЗО, але після вуличних протестів 9 квітня суд пом’якшив йому міру запобіжного заходу до цілодобового домашнього арешту.

Справа стосувалася 2015 року та нібито викрадення Стерненком і його соратником по “Правому сектору” Русланом Демчуком тодішнього депутата Комінтернівської районної ради Одещини Сергія Щербича, керівника осередку проросійської партії “Родіна”.
Потерпілий заявляв, що його викрали, били, катували і вимагали відмовитися від депутатського мандата.
8 вересня 2015 року Стерненка заарештовували за підозрою у викраденні, але згодом відпустили. Щербич тривалий час ігнорував судові засідання. Водночас обвинувачення педалював проросійський політик і правник, колишній юрист АП Януковича Андрій Портнов.

Обвинувачення просило позбавлення волі для Стерненка на вісім років із конфіскацією майна.

Сергій Стерненко заперечував причетність до інкримінованих злочинів, зазначивши в суді, що підставою для відкриття низки кримінальних справ стала бездоказова заява Щербича про напад на нього і викрадення “заради 300 гривень”, а також знайдена слідчим у помешканні підсудного зброя.

Сім років за ґратами в цій справі разом зі Стерненком у першій інстанції отримав Демчук.

31 травня апеляційний суд Одещини – після кількох переносів – має оголосити рішення за апеляцією Сергія Стерненка. За деякими даними, Стерненка готуються відправити в колонію.

Читайте також:
“Ми не боїмося цих недодиктаторів”: як пройшов мітинг за Стерненка на Банковій та що він сказав перед судом. НАШ РЕПОРТАЖ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна