“Ми не боїмося цих недодиктаторів”: як пройшов мітинг за Стерненка на Банковій та що він сказав перед судом. НАШ РЕПОРТАЖ

 

Без ексцесів пройшла акція “Покажіть нам справедливість!” на підтримку громадського активіста Сергія Стерненка під офісом президента України в Києві. При цьому сам він зміг виступити на мітингу  гучномовець через телефонний зв’язок.

На 18-ту годину в неділю, 30 травня (у День Києва), на вулицю Банкову вийшли близько тисячі людей. Вони вимагали справедливого правосуддя та свободи для Стерненка напередодні ухвалення рішення Одеського апеляційного суду у так званій “справі про 300 гривень”, у якій суд першої інстанції присудив Сергієві сім років позбавлення волі.

Після попередньої акції протесту на Банковій під гаслом “Волю Стерненку!” (20 березня), яка закінчилася застосуванням великої кількості фаєрів, розмальованим фасадом та розбитим склом у дверях, цього разу громадський порядок під ОП забезпечувала велика кількість поліції спецпризначення, поліції діалогу, нацгвардійців тощо. Вони контролювали натовп з обох боків вулиці Банкової, а при вході на площу перед президентською адміністрацією – дивилися вміст сумок та перевіряли демонстрантів металошукачами.

Утім, як сказали “Новинарні” організатори акції, застосування піротехніки цього разу і не планувалося.

При цьому поліція показувала намір запобігти “повторенню 20 березня”: протестувальників не підпускали впритул до будівлі, перед входом до ОП були виставлені огорожі, їх охороняли поліціянти. Крім поліції, на Банковій показово чергували пожежники з вогнегасниками.

Варто зазначити, що фасад офісу президента вже відмили від образливих написів, а кілька дверей на головному вході залишаються забиті фанерою. Водночас при вході стоїть інсталяція з великих літер із нержавіючої сталі, що утворюють слово YOUkraine.

Якраз біля цих літер відбувався мітинг на підтримку Стерненка. Поруч стояли принесені мітингувальниками імпровізовані “двері ОП”, що своїми графіті нагадували ті, які влада використала для інформаційної протидії прибічникам Стерненка після березневої маніфестації.

Єдиний конфлікт, якщо його можна так назвати, стався ще перед входом на площу біля ОП. Поліція не пропустила за огорожу кількох людей із веселковими прапорами ЛГБТ-руху та у відповідних образах – щоб запобігти ймовірним провокаціям чи сутичкам.
Здогадно, це були особи, ангажовані недругами Стерненка, які мали забезпечити “картинку” з доведенням близькості Стерненка до лівацького та ЛГБТ-середовища (а відповідні “компрометуючі” коментарі можна часто побачити в соцмережах).

Мітинг був нетривалий, із застосуванням звукопідсилювальної апаратури. Із промовами виступали друзі Сергія Стерненка, його адвокат Віталій Коломієць, деякі громадські діячі.

Адвокат Коломієць заявив, що у “справі про 300 гривень” “уже давно немає юридичної сторони та якихось доказів – залишилася тільки політика”. Інші оратори також підтримали думку, що зі Стерненком хочуть розправитися не через “викрадення тітушки чи 300 гривень”, а “просто через те, що він Стерненко” (цитата Дениса Казанського) і “він протидіяв русні в Одесі”.

Фотогалерея (гортайте):

акція за Стерненка під ОП - Покажіть нам справедливість - 30.05 (32) акція за Стерненка під ОП - Покажіть нам справедливість - 30.05 (20) акція за Стерненка під ОП - Покажіть нам справедливість - 30.05 (29) акція за Стерненка під ОП - Покажіть нам справедливість - 30.05 (28) акція за Стерненка під ОП - Покажіть нам справедливість - 30.05 (36) акція за Стерненка під ОП - Покажіть нам справедливість - 30.05 (31) акція за Стерненка під ОП - Покажіть нам справедливість - 30.05 (24) акція за Стерненка під ОП - Покажіть нам справедливість - 30.05 (9) акція за Стерненка під ОП - Покажіть нам справедливість - 30.05 (35) акція за Стерненка під ОП - Покажіть нам справедливість - 30.05 (34) акція за Стерненка під ОП - Покажіть нам справедливість - 30.05 (27) акція за Стерненка під ОП - Покажіть нам справедливість - 30.05 (18) акція за Стерненка під ОП - Покажіть нам справедливість - 30.05 (14) акція за Стерненка під ОП - Покажіть нам справедливість - 30.05 (6) акція за Стерненка під ОП - Покажіть нам справедливість - 30.05 (8) акція за Стерненка під ОП - Покажіть нам справедливість - 30.05 (7) акція за Стерненка під ОП - Покажіть нам справедливість - 30.05 (13)
<
>
Фото: Новинарня

Сам Стерненко не був присутній на маніфестації, оскільки він перебуває під домашнім арештом. Однак Стерненко виступив на мітингу через телефонний зв’язок, і його промову було чути так само гучно, як і присутніх на Банковій ораторів із мікрофоном.

Сергій Стерненко сказав:

“Не можу бути присутнім поруч із кожним із вас з об’єктивних причин. Але я впевнений, що все це тимчасово. Чекаючи на рішення, яке буде завтра, я маю два різні почуття. З одного боку, я дуже засмучений, що в нашій країні є політично вмотивовані [судові] переслідування, що ми не так далеко втекли від наших північних і східних сусідів. Проте в мене є і дуже хороші передчуття. Тому що я бачу вашу підтримку, я її відчуваю, я знаю, що коли потрібно, ви вмієте говорити гучно, так, щоб вас почули, та вмієте захищати наші з вами права, наше загальне право на справедливість.

Мені не відомо, яке завтра буде рішення [суду] та чи побачуся я найближчим часом із вами. Сподіваюся, що таки побачуся. Але як би там не було, друзі, я знаю, що ми вже живемо в абсолютно іншій країні, аніж кілька років тому. Тому що ми не боїмося. Тому що попри те, що в сусідніх тоталітарних країнах режими намагаються придушувати права людини, і те саме подекуди відбувається в нас, – між нами і ними є суттєва відмінність. Яка полягає в тому, що ми їх не боїмося! Ми не боїмося сказати “ні”, коли треба говорити “ні”. Ми не боїмося вийти на вулиці, не боїмося цих недодиктаторів.

Тому в глобальній перспективі я переконаний, що все буде однозначно добре.
І дуже сподіваюся, що скоро вас побачу.

До завтра, друзі. І слава Україні!”

Наприкінці мітингу активісти вишикувалися під ОП, тримаючи по великому щиту з літерами, які склали слово “СПРАВЕДЛИВІСТЬ”.

Також на чільному місці на Банковій було встановлено банер із комбінованим зображенням президентів України Володимира Зеленського та Білорусі – Олександра Лукашенка і підписом “Диктатура тобі не личить”. Промовці наголошували, що і при Лукашенку, і при Зеленському за ґрати кидають неугодних активістів та блогерів.

Невеликі акції на підтримку Стерненка відбулися цього вечора також у багатьох містах України – Львові, Дніпрі, Запоріжжі, Івано-Франківську та ін.

Організатори закликали виходити на протест у разі потреби і після рішення суду 31 травня.

Читайте також:
Як суддя Кадегроб дозволила прокуратурі “виправитись”. Репортаж з апеляційного суду у справі Стерненка

Нагадаємо, 23 лютого 2021 року Приморський суд Одеси оголосив вирок українському активістові Сергію Стерненку у справі за обвинуваченням у викраденні людини – сім років і три місяці ув’язнення з конфіскацією половини майна. Його забрали до СІЗО, але після вуличних протестів 9 квітня суд пом’якшив йому міру запобіжного заходу до цілодобового домашнього арешту.

Справа стосувалася 2015 року та нібито викрадення Стерненком і його соратником по “Правому сектору” Русланом Демчуком тодішнього депутата Комінтернівської районної ради Одещини Сергія Щербича, керівника осередку проросійської партії “Родіна”.
Потерпілий заявляв, що його викрали, били, катували і вимагали відмовитися від депутатського мандата.
8 вересня 2015 року Стерненка заарештовували за підозрою у викраденні, але згодом відпустили. Щербич тривалий час ігнорував судові засідання. Водночас обвинувачення педалював проросійський політик і правник, колишній юрист АП Януковича Андрій Портнов.

Обвинувачення просило позбавлення волі для Стерненка на вісім років із конфіскацією майна.

Сергій Стерненко заперечував причетність до інкримінованих злочинів, зазначивши в суді, що підставою для відкриття низки кримінальних справ стала бездоказова заява Щербича про напад на нього і викрадення “заради 300 гривень”, а також знайдена слідчим у помешканні підсудного зброя.

Сім років за ґратами в цій справі разом зі Стерненком у першій інстанції отримав Демчук.

31 травня апеляційний суд Одещини – після кількох переносів – має оголосити рішення за апеляцією Сергія Стерненка. За деякими даними, Стерненка готуються відправити в колонію.

підготував: Дмитро Лиховій
фото: Дмитро Лиховій та Ірина Семеняка, “Новинарня

Читайте також:
Суд залишив Стерненка під цілодобовим домашнім арештом


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.