Міністр Ткаченко про небажання УПЦ МП називатися Російською церквою: “Непотрібно роздмухувати ситуацію”

 

Міністр культури й інформаційної політики Олександр Ткаченко вважає, що у сфері релігійної взаємодії в Україні склалася “надзвичайно цікава й унікальна, позитивна ситуація”.

Про це він сказав в інтерв’ю “Радіо Свобода”.

У контексті розмови про стратегічні комунікації та розвиток медіаграмотності для спростування російських фейків та інформаційної пропаганди журналістка зауважила, що значну роль у “забиванні мізків” певною інформацією відіграє церква. Конкретно – так звана УПЦ МП.

На це Ткаченко відповів так: “У сфері релігійної взаємодії у нас надзвичайно цікава і унікальна, позитивна ситуація. Є Всеукраїнська рада церков, яка об’єднує представників практично всіх релігійних організацій. І ми зустрічалися, і прем’єр, і президент з цією організацією. Я хотів би наголосити, що це унікальна ситуація. Навряд чи ви десь знайдете таку”.

Він також зауважив, що “толерантність, яка в нас існує в релігійному полі, вражає багатьох західних партнерів” України.

“Тому що, незважаючи на те, що можуть бути якісь прояви якоїсь із церков, в цілому ситуація нормальна, спокійна, коректна. Дискусії періодично відбуваються, але вони не виходять за межі”, – заявив Ткаченко.

“Можливо, у [предстоятеля Православної церкви України] митрополита Епіфанія немає контактів з [предстоятелем УПЦ МП] Онуфрієм, але їхні колеги з церков спілкуються і знаходяться в постійному діалозі” – переконаний міністр.

Інтев’юерка також нагадала, що УПЦ МП збирала списки людей, щоб іти з ними під офіс президента й просити скасувати закон про зміну назви цієї структури на “Російську православну церкву в Україні”.

Я тут займаю нейтральну позицію“, – наголосив Ткаченко.

“У будь-якому разі рухатися в той чи в інший бік для того, щоб роздмухувати цю ситуацію, якою могли би скористатися наші недруги, я вважаю, непотрібно. Діалог, культура діалогу – найкращі ліки від запобігання будь-яких дискусій”, – зауважив очільник МКІП.

Як повідомляла “Новинарня“, 20 грудня 2018 року Верховна Рада ухвалила закон, у якому зобов’язала релігійні організації вказувати у своїй повній назві належність релігійної організації до керівного центру, якщо він перебуває за межами України – на території держави, яка здійснила військову агресію проти України або окупувала частину її території.
Мінкульт визначив список церков, які повинні бути перейменовані. Серед них і УПЦ МП. ‘
Водночас в УПЦ МП заявили, що їхній центр – у Києві, а не в Москві, й тому перейменовуватися не будуть.

Церква подала заяву до Окружного адмінсуду Києва, який зобов’язав Мінкульт скасувати цей наказ із переліком церков, а перейменування УПЦ МП – призупинити. Суди стали на бік МП.

У грудні 2019 року Верховний Суд України підтвердив рішення попередніх судових інстанцій, дозволивши УПЦ МП носити назву “Київська митрополія Української православної церкви” (без згадки про єдність із Російською православною церквою, як належить за законом).

Читайте також:
Патріарх РПЦ Кирил нагадав “суперсамокерованій” УПЦ МП, кому вона має підкорятися

Синод у Москві “спалив” агента, якого відряджають до ЄС із “Хмельницької єпархії РПЦ”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.