Суд визнав протиправними дії Парубія щодо перейменування УПЦ МП, – Новинський

 

Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов нардепа від “Опозиційного блоку” Олександра Долженкова у зв’язку із законодавчим зобов’язанням т. зв. “УПЦ Московського патріархату” вказати в назві приналежність до Російської православної церкви.

Позов був поданий до голови Верховної Ради Андрія Парубія.

Суд визнав дії спікера протиправними, повідомив на своїй сторінці в “Фейсбуці”. нардеп з “Опоблоку” Вадим Новинський, якого називають “куратором” РПЦ в Україні від Москви.

“Мало того, що влада не має конституційного права втручатися в релігійні питання, так ще й всупереч вимогам Регламенту законопроект поставили на повторне голосування, бажаючи домогтися заздалегідь запланованого результату”, – заявив Новинський.

“Слава Богу, що суд проявив справжню повагу до духу і букви Закону і задовольнив позов Олександра Долженкова. Тепер питання про насильницьке перейменування Української Правосланої Церкви на догоду Петру Порошенку і його оточенню знято з порядку. Хочеться вірити, що остаточно”, – додав проросійський нардеп.

Ухвала на даний момент не опублікована в Єдиному реєстрі судових рішень. Наразі там міститься інформація про те, що 13 березня суд відкрив адміністративне провадження за  позовом, справу вів суддя Віталій Амельохін.

Як інформувала “Новинарня“, 20 грудня 2018 року Верховна Рада ухвалила законопроект №5309, згідно з яким релігійна організація, керівний центр якої розташовано на території держави-агресора, зобов’язана вказати це у своїй назві.

“Урядовий кур’єр” оприлюднив перелік церков, які відповідно до закону мають зміни свою назву. Це Російська Істинно-Православна Церква (РІПЦ), Російська Старообрядницька Церква (Безпопівська згода), Українська Православна Церква (в єдності з Російською Православною Церквою (УПЦ), Російська Древлеправославна Церква (РДЦ Новозибківська згода), Російська Православна Старообрядницька Церква (РПСЦ).

УПЦ Московського патріархату заявила, що не збирається змінювати своєї назви та ініціюватиме звернення до Конституційного суду щодо закону про перейменування.

Крім того, церква Московського патріархату не визнає Православну церкву України, яка була створена на об’єднавчому соборі 15 грудня й отримала томос про автокефалію 6 січня 2019 року.

Читайте також:
Мінкульт примусово змінить назву УПЦ МП, якщо церква відмовиться від перейменування

УПЦ МП подала до суду на Мінкульт

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна