Уряд оприлюднив список церков із центром у Росії, які мають бути перейменовані

 

Міністерство культури перевірило українські церкви на їх приналежність до релігійних організацій із центром у країні-агресорі та опублікувало перелік церков, які протягом трьох місяців мають змінити свої назви.

Відповідне повідомлення розміщено в газеті Кабміну “Урядовий кур’єр” у суботу, 26 січня.

За результатами релігієзнавчої експертизи, проведеної Міністерством культури України відповідно до розділу ІІ “Перехідних та прикінцевих положень закону України “Про внесення зміни до ст. 12 закону України “Про свободу совісті та релігійні організації” щодо назви релігійних організацій, які входять до структури релігійної організації, керівний центр якої знаходиться за межами України в державі, яка законом визнана такою, що здійснила військову агресію проти України та/або тимчасово окупувала частину території України” щодо зареєстрованих статутів релігійних організацій для встановлення обставин, передбачених ч. 7 та 8 ст. 12 закону України “Про свободу совісті та релігійні організації”, встановлено таке: під дію (…) закону підпадають релігійні організації, які діють на території України та входять до складу таких релігійних об’єднань:

  • Руська (Російська) Істинно-Православна Церква (РІПЦ);
  • Руська (Російська) Старообрядницька Церква (Безпопівська згода), інша назва — Древлеправославна Поморська Церква (ДПЦ);
  • Українська Православна Церква (в єдності з Російською Православною Церквою (УПЦ);
  • Руська (Російська) Древлеправославна Церква (РДЦ Новозибківська згода);
  • Руська (Російська) Православна Старообрядницька Церква (РПСЦ).

“Релігійним організаціям, які діють на території України та входять до складу (є частиною) таких релігійних об’єднань, (…) у строк не пізніше трьох місяців внести до свого статуту (положення) передбачені частиною сьомою статті 12 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» зміни та подати їх на реєстрацію у встановленому порядку”, – сказано в приписі Мінкульту.

Зазначається, до було проведено релігієзнавчу експертизу з цього питання. У зв’язку із великим обсягом інформації її буде розміщено на офіційному інтернет-сайті Міністерства культури України.

Міністерство оприлюднило “зведену таблицю щодо переліку релігійних організації, які підпадають під дію частини 7 статті 12 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації»”.
У ній вказані назви та адреси тисяч структур і парафій УПЦ Московського патріархату та інших російських церков на місцях, які мають бути перейменовані.

Як повідомляла “Новинарня“, наприкінці ранкового засідання в четвер, 20 грудня, Верховна Рада ухвалила законопроект №5309 про перейменування Української православної церкви (Московського патріархату).  Закон, поданий ще 2016 року, підтримали 240 депутатів. “Проти” голосував лише “Опозиційний блок”.
Голова ВР Андрій Парубій назвав цей день “історичним днем повернення української церкви”.
Після голосування в сесійній залі сталася бійка за участі “опоблоківців”.
22 грудня закон підписав президент Петро Порошенко.
Тепер ця релігійна організація має називатися – “Російська православна церква в Україні.”

Читайте також:
“РПЦ московського патріархату в Україні”: Путін промовився про вплив Кремля на УПЦ МП

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна